AKTUÁLNE Vláda schválila balík peňazí pre TIETO regióny: Vieme, kde sa využijú
09 | 10 | 2024 I TASR/Jarmila Vilhanová

Modra - Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.
        

Ministerstvo kultúry (MK) SR má podľa materiálu v spolupráci so Slovenským národným múzeom spustiť proces verejného obstarávania na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra, a to vo výške 2,8 milióna eur. Rovnako má v rámci roku Ľudovíta Štúra 2025 sprístupniť školám počas vzdelávacieho procesu Múzeum Ľudovíta Štúra za zvýhodnených podmienok.
 

Vláda pre Modru vyčlenila 170.000 eur na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt "Obnova miesta postrelenia Ľudovíta Štúra". Ďalších 122.000 eur pôjde pre Modru na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre dobudovanie chodníka na cintoríne k Štúrovmu pomníku a pamätníku.

Ministri tiež schválili vyčlenenie 100.000 eur pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) za účelom exteriérových a interiérových stavebných úprav a výmeny vybavenia a technického zariadenia intervenčného a diagnosticko-rehabilitačného centra na Donnerovej ulici v Bratislave. Ďalších 20.000 eur pre občianske združenie Centrum bezbariérovej komunikácie, ktoré môže peniaze použiť na pokrytie osobných výdavkov na zamestnancov, odmien pre tlmočníkov a materiálno-technické zabezpečenie projektu Online tlmočník.

Športový klub polície (ŠKP) Bratislava bude môcť podľa uznesenia vlády rátať so sumou 40.000 eur na nákup automobilu pre biatlonový oddiel ŠKP v rámci podpory a rozvoja mladých talentov biatlonu. Ďalšie schválené prostriedky vo výške 120.000 eur sú určené na projektovú dokumentáciu a dobudovanie kotolne pre budovu Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre.        
 

Za účelom podpory zachovania výroby modranskej keramiky má MK vytvoriť podmienky a prispieť k rozvoju, povedomiu o keramike, prípadne zriadiť Ľudovú školu keramiky. Z výjazdového rokovania vlády bude finančne podporený projekt "Poslední veľkí majstri majoliky", a to sumou 20.000 eur pre občianske združenie Slovenská ľudová majolika.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má zabezpečiť realizáciu rekonštrukcie a obnovy národnej kultúrnej pamiatky bývalého Evanjelického gymnázia v Modre. Má sa tam vybudovať školiace a vzdelávacie stredisko, vyplýva z materiálu.
 

Návrh taktiež obsahuje opatrenia a celkovo desať úloh zameraných na podporu vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva a súvisiaceho výskumu a vývoja, cestovného ruchu a voľnočasových aktivít. Realizovať ich budú rezorty pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, životného prostredia, školstva, cestovného ruchu a športu v spolupráci s mestom Modra, BSK a akademickou sférou.
 Materiál reaguje aj na nedávnu povodňovú situáciu. Napríklad MŽP zabezpečí analýzu stavu odtokových kanálov v BSK, pripraví v spolupráci so samosprávami a štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom harmonogram čistenia a vytvorí finančnú schému z Envirofondu.
        

Vláda zároveň navrhuje opatrenia a úlohy zamerané na posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti a rozvoj pracovnej sily. Ministerstvo vnútra má preveriť možnosti na zriadenie klientskeho centra Okresného úradu Pezinok. V oblasti športu kabinet navrhuje v spolupráci s primátorom Pezinka podporiť výstavbu hokejovej haly v Pezinku. V oblasti zdravotníctva sa navrhuje vyhlásenie výzvy na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. "Bude nevyhnutné analyzovať stav siete stredných škôl a optimalizovať sieť škôl v BSK s cieľom zvýšenia potenciálu spolupráce so zamestnávateľmi v duálnom vzdelávaní a vytvárania efektívnejších klastrov škôl, ktoré budú silnejšími partnermi pre firmy a vysoké školy a budú rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na zmeny a výzvy v oblasti stredného školstva," tvrdí vláda.

Exposlanec Gyimesi: SNS sa topí vo vlastných slovách!
V rozhovore s Mimi Šramovou sa bývalý poslanec NR SR a člen strany Aliancia György Gyimesi ostro vyjadril k aktuálnej politickej situácii na Slovensku. Kritizoval stav verejnoprávnych médií, komunikáciu vládnych strán a načrtol svoje ďalšie... Čítať ďalej
09 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok