DESIVÉ detaily SMRTI! Medveď Stana HRÝZOL do tváre a stehien: Bratovi zomieral v náručí
08 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

LIPTOV - Prvá októbrová sobota sa stala osudnou hubárovi, ktorý bol v Liptovskej Kokave usmrtený medveďom. Po systémovom riešení volajú už nie len občania podhorských obcí, ale aj odborníci. O otrasnom zážitku rozpráva brat obete. Na huby pod Tatry sa totiž vybrali obaja bratia s rodinami. Tie sa celému útoku medveďa na 63-ročného Stanislava prizerali, informuje Nový čas.

Liptovská Kokava pritom bola „náhradným riešením“. Podľa Nového času medveď na Stanilava zaútočil nevídanou agresivitou, o čom svedčí aj fakt, že mu nedokázal pomôcť ani vrtuľník, ktorý poslali záchranári z Popradu. Na miesto tragédie dorazil aj Rudolf Huliak (SNS / NK), ktorý dlhodobo hovorí o premnožení tejto šelmy, ale aj šéf Štátnej ochrany prírody, ktorý vyčíslil, koľko medveďov bolo eliminovaných. Ak idete do hôr, je dobré nosiť so sebou sprej a tiež vedieť, ako sa správať. Na tragédiu reagovalo aj niekoľko politikov, vrátane ministra životného prostredia, Tomáša Tarabu.

Nevídaná agresia šelmy

Stanislav bol skúsený hubár, ktorý si aj s rodinou obľúbil hubárčenie v podtatranskej oblasti. Aj v osudnú sobotu, 5. októbra s bratom a rodinami vycestovali z Bohuníc pri Ilave na chatu do Kráľovej Lehoty. Ich cesty viedli najskôr do Račkovej doliny, lenže ich košíky ostali bez húb. Rozhodli sa preto zmeniť lokalitu a vybrali sa do lesov nad Liptovskou Kokavou. Nad salašom sa rozdelili a Stanislav sa predieral pomedzi vývraty, keď sa zhruba hodinu predpoludním na neho vyrútil statný medveď, ktorý sa mu zahryzol do tváre a stehien. Útok podľa Nového času trval len niekoľko sekúnd, no agresivita šelmy spôsobila poranenia. Rodina, ktorá počula Stanislavov krik, sa mu snažila pomôcť. Bez úspechu...

Tragédia v Hybiach: Medveď usmrtil hubára, odborníci bijú na poplach
Sobotňajšie ráno v tichom lese pri obci Hybe sa zmenilo na drámu, keď medveď napadol a usmrtil 55-ročného hubára. Táto tragická udalosť opäť rozpútala vášnivú diskusiu o riešení problému s premnoženou populáciou medveďov na Slovensku. Záchranári... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Nepomohol by mu ani zázrak

K Stanislavovi popradskí záchranárovi vyslali vrtuľník. Keď dorazil na miesto, zranený už nekomunikoval a lekári hovoria, že v tom momente by pomohol len obrovský zázrak.

„Po presnej lokalizácii bola z paluby vysadená k zranenému mužovi lekárka pomocou palubného navijaka. Medveď pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Lekárka pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii, ktorá bola napriek maximálnemu úsiliu, žiaľ, neúspešná. Pacient rozsiahlym poraneniam na mieste podľahol, lekárka konštatovala úmrtie. Záchranársky vrtuľník sa vrátil, žiaľ, bez pacienta,“povedala pre Nový Čas hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. Hasiči neskôr Stanislavovo telo transportovali na cestu, kde si ho prevzala pohrebná služba.

Stanislav aj s rodinou boli v prírode ako doma. V práci sa venoval zatepľovaniu domov, keď mal voľno, aj s manželkou radi vyrazili do prírody. Aj s manželkou boli dlhé roky členmi turistického oddielu a k prírode prechovával rešpekt. To, že by ich mohol napadnúť medveď, sa nikomu z nich ani len nesnívalo.

Odborníci v tom majú jasno

„Teraz by sa mali všetkým rozsvietiť kontrolky, že je tu problém, ktorý musíme zásadne riešiť a nikto nám nemôže diktovať, čo máme a čo nemáme robiť s medveďmi. Je to druhý prípad, keď evidentne napadol človeka a zabíjal. Ako prvý som musel zobrať pušku a streliť medveďa po zmene zákona, aby som ukázal a dal odvahu ostatným. Prešlo viac ako 6 mesiacov, ubudlo 141 kusov, ale ako vidíme, nebezpečných je stále dosť,“povedal Rudolf Huliak na mieste tragédie, kde prišiel aj šéf Štátnej ochrany prírody Maroš Kapusta.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého incident preveruje. Vyslovujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom,“ doplnil Kapusta.

Premnožené?

„Či sú premnožené, alebo nie, nevieme exaktne určiť, pretože počty z predchádzajúcich výskumov nekorelujú. Strácajú plachosť a 800 ,nevychovaných‘ medveďov urobí viac škody a problémov ako 5 000 jedincov s prirodzenou plachosťou. Od tragickej udalosti v Jasnej a zranenia ľudí medveďom v Liptovskom Mikuláši bolo zásahovým tímom eliminovaných 46 medveďov 25 poľovnými združeniami a 35 uhynulo po zrážke na cestách,“ pripustil Kapusta, podľa ktorého je na pátranie po medveďovi vyčlenený desaťčlenný tím.

MIMORIADNA SITUÁCIA v Liptovskom Mikuláši
Okresný úrad (OÚ) Liptovský Mikuláš vyhlásil v sobotu (5. 10.) na území okresu Liptovský Mikuláš v súvislosti s výskytom synantropného medveďa hnedého mimoriadnu situáciu. Pre TASR to v nedeľu potvrdil prednosta OÚ Jakub Haluška. Vyhlásením... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Idete do hôr? Berte si sprej!

Za najlepší spôsob, ako odohnať útočiaceho alebo hrozivo správajúceho sa medveďa (tým aj zabrániť zraneniu), je považovaný paprikový sprej na medvede. Mal by mať minimálne 225 g a obsahovať 1 - 2 percent kapsaicínu. Mal by poskytnúť aspoň 6 sekúnd postreku s dosahom aspoň 7,5 m.

Ak sa stretnete s medveďom...
  1. Ľahnúť si tvárou k zemi.
  2. Prsty rúk spojiť vzadu na krku, lakte tlačiť ku kolenám.
  3. Batoh si stiahnuť na hlavu a krk.
  4. Stehná tlačiť k hrudníku a hlavu na kolená.
  5. Nehýbať sa, pokiaľ medveď neodíde.
Reagovali aj politici

Medvede sú „politickou témou“ už dlhší čas. Zvlášť v Liptovskom Mikuláši, kde sa jeden z nich za bieleho dňa „producíroval“ po meste. Na smrteľný útok reagoval premiér, ale aj minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Tento rok podľa neho prišlo na základe nových pravidiel k odstreleniu už 71 medveďov, kým priemer za uplynulé roky nebol ani desať kusov.

"Predpokladom pre zrýchlené a zjednodušené odstrely je vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch, ktoré sú poznačené zvýšeným výskytom medveďov a vyhlasujú si ich okresné úrady," pripomenul s tým, že okres Liptovský Mikuláš zrušil mimoriadnu situáciu v júli a verí, že ministerstvo vnútra preverí, prečo sa rozhodli kompetentní tak konať. "Zároveň platí a bude platiť, že pri návšteve lesa vo vybraných lokalitách je potrebné postupovať obozretne najmä v lokalitách prirodzeného výskytu zvierat. Žiaľ, dnes sa práve takýto výlet stal tragickým," dodal Taraba. Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Muž bol na hubách ešte s ďalšou osobou. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR.

Taraba reaguje na smrteľný útok medveďa: Preverí konanie Štátnej ochrany prírody
BRATISLAVA/ HYBE - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) dá po sobotňajšom tragickom strete medveďa s mužom v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) preveriť konanie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR za uplynulé... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik