Šialený list mentálne dezorientovanému Bidenovi
08 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

PRAHA - „Všetko Ukrajine.“ List Bidenovi s údajne výraznou českou stopou budí údiv - racionálne uvažujúcich ľudí. Tak akosi začína tému web parlamentnilisty.cz. Pozrime sa, prečo.

"Povolenie pre Ukrajinu strieľať do Ruska. 300 tankov, 1000 bojových vozidiel. Vytvorenie komisie pre dohľad nad exportom. A rozšírenie NATO o Austráliu, Japonsko alebo Filipíny. To sú požiadavky signatárov otvoreného listu Bidenovi, ktorí naňho apelujú, aby toto všetko na konci svojho mandátu zariadil, inak vraj utrpí jeho povesť. Pod petíciou sú podpísaní politici, akademici a tiež viacero bývalých politikov. Medzi nimi sú aj české mená, napr. poslanec Exner, europoslankyňa Gregorová, senátor Smoljak alebo bývalý minister Petříček. Údiv nad petíciou vyjadril generál v zálohe Andor Šándor.

Zas žobravý zoznam za miliardy

Ako je známe, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Spojené štáty, aby tam ukázal svoj „plán víťazstva“. Ten chce 12. októbra prezentovať aj v Nemecku, na základni Ramstein. Podľa denníka The Times sa jeho víťazný plán podobá skôr nákupnému zoznamu alebo listu požiadaviek a v USA s ním neuspel. Dostal iba sľub, že Biden pošle Ukrajine zbrane v hodnote ôsmich miliárd dolárov, vrátane jednej batérie protivzdušných systémov Patriot, ďalšieho výcviku pre pilotov F-16, dronov, protivzdušných striel a tiež novo klzákových bômb.

Strkajú sa Bidenovi a amerikanizmu do pozadia

"Nech už Zelenskyj so svojím žobraním dopadne akokoľvek, sú takí, ktorí chcú zmeniť Bidenov názor a dotlačiť ho k tomu, aby Ukrajine poskytol oveľa, oveľa viac. Títo ľudia sa podpísali pod otvorený list, ktorý vyšiel v médiu Kyiv Independent. Vo svojom apele spomínajú, ako sú ukrajinské mestá bombardované strelami a drony a ako ukrajinskí vojaci čelia „hrôze klzákových bômb odpálených z ruského územia“.  Píšu parlamentnilisty.cz.
Autori listu v ňom vyjadrujú presvedčenie, že (Biden) , rozumie tomu, že "ako prezident krajiny, ktorá je ako jediná zo západnej koalície schopná poskytnúť „dôveryhodnú a presvedčivú“ odpoveď na agresiu Moskvy" túto odpoveď poskytne. 

Vizionári a baby Vangy

Signatári listu Bidenovi tvrdia, že vzhľadom na súčasnú mocenskú štruktúru v Rusku je o budúcnosti po prípadnej porážke na Ukrajine už rozhodnuté. „Vertikálna mocenská štruktúra ‚silovikov' bude pravdepodobne reorganizovaná okolo tých zložiek politicko-mafiánskeho systému, ktoré ako prvé pochopili, že treba ukončiť experiment Vladimíra Putina a zachrániť to, čo zostalo,“ tvrdia. Riziko eskalácie vraj ale tiež hrozí, ale v Ázii. „Rovnako ako Mao Ce-tung čakal, kým sa Kuomintang vyčerpá bojom s japonskými vojakmi, než sa vydal na Dlhý pochod, Si Ťin-pching trpezlivo čaká, kým sa ruský vojenský aparát rozpadne,“ píše sa v liste Bidenovi. Z tohto pohľadu teda vraj západné otáľanie len „odďaľuje nevyhnutnú ruskú porážku“ a je tiež ide vhod „čínskym imperiálnym plánom“. „Nielen voči Taiwanu a Filipínam, ale aj na ruskom ďalekom východe, najmä na územiach Vonkajšieho Mandžuska, ktoré Rusko anektovalo v 19. storočí a poskytujú kľúčový prístup k Japonskému moru.“ 

Výzva k svetovej vojne

„Z týchto dôvodov si myslíme, že by povesť vášho vedenia, ktorú máte od 24. februára 2022, utrpela, ak v konečných mesiacoch neobnovíte západné spojenectvo tým, že podporíte nasledujúce,“ snažia sa podpísaní apelovať na končiaceho viac ako osemdesiatročného prezidenta, ktorý už oznámil, že sa nebude znovu uchádzať o funkciu.

Zoznam požiadaviek v liste je ešte ambicióznejší ako Zelenského „žobravý zoznam “

V prvom bode sa zhodujú, podpísaní chcú, aby Biden povolil útoky západnými zbraňami na vojenské a logistické ciele na území Ruskej federácie. Okrem toho ale pre Ukrajinu požaduje 300 tankov Abrams a 1000 vyradených bojových vozidiel pechoty Bradley. A tiež finančnú podporu od krajín koalície Ramstein. Dodajme, že tanky Abrams nie sú u Ukrajincov príliš obľúbené. Vyžadujú si údržbu, ktorú Ukrajinci nie sú schopní vykonávať, majú veľkú spotrebu paliva a sú tiež ťažšie ako sovietske a postsovietske modely T, teda na Ukrajine zapadajú do blata. Každý tank sa tiež musí upraviť protidronovou klietkou.

Ďalej podpísaní požadujú opätovný vznik Koordinačnej komisie pre multilaterálnu kontrolu exportu, ktorá by mala zamedziť exportu zbraní a technológií dvojakého použitia do Číny, Ruska, Iránu, Severnej Kórey, Bieloruska a Azerbajdžanu, rovnako ako tomu bolo počas studenej vojny.

A signatári chcú rozšírenie NATO z oblasti severného Atlatiku na celý svet. Novo by do NATO mala byť prijatá Austrália, Japonsko, Južná Kórea, Filipíny a „akákoľvek demokratická krajina, ktorá prejaví záujem o prijatie“. Napríklad Argentína.

Pod petíciou je niekoľko desiatok podpisov

Zo známejších napríklad bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges, ktorý sa preslávil svojimi úplne mylnými predpoveďami ohľadom vojny na Ukrajine, veštil napríklad úspech ukrajinskej protiofenzívy v roku 2023. Pod petíciu sa tiež podpísal Andrius Kubilius, bývalý premiér Litvy. Celkovo je medzi podpísanými veľký podiel "osobností" z Pobaltia, napr. Taavi Rõivas, bývalý premiér Estónska.

Medzi podpísanými je ale aj niekoľko českých politických predstaviteľov

 Jednak poslanec Martin Exner za STAN, podpredseda výboru pre bezpečnosť, ktorý sa označuje za eurofederalistu. Potom jediná pirátska europoslankyňa, Markéta Gregorová. A nakoniec David Smoljak, senátor, predseda komisie pre európske záležitosti v Senáte a veľký bojovník za „nezávislosť Českej televízie“. Okrem nich petíciu podpísal aj Pavel Havlíček z inštitútu AMO, bývalý minister zahraničných vecí Tomáš Petříček a exposlanec a exdiplomát Martin Svárovský.

Pokiaľ ide o aktívnych politikov, medzi podpísanými sú zástupcovia celkom dvanástich krajín. Zaujímavé je, že pod petíciu sa nepodpísal ani jeden francúzsky či nemecký europoslanec či poslanec. Medzi podpísanými sa tiež veľmi často vyskytuje prídavné meno „bývalý“.

Nad výzvou krúti hlavou bezpečnostný expert a bývalý šéf vojenských spravodajcov generál Andor Šándor

. „Spomenuli ste generála Hodgesa, ktorý pred nejakým časom sám verejne priznal, že vo všetkom, čo na Ukrajine predvídal, sa mýlil. Obávam sa, že aj tento postup, ktorý tí ľudia požadujú od Bidena, nebude mať už veľký význam. Vždy som hovoril, že Ukrajine pomáhame pomaly a málo a teraz je otázka, či a za ako dlho by tanky prišli, za ako dlho by sa ich Ukrajinci naučili ovládať, ako dlho by trvala celá logistika, aby dovtedy ukrajinská armáda neskolabovala na fronte . Keby s takým plánom prišli pred rokom alebo rokom a pol, považoval by som to za skvelý nápad, ktorý môže konflikt zmeniť. V tejto chvíli sa obávam, že by to bolo neskoro,“ konštatuje Andor Šándor pre parlamentnilisty.cz.

„Okrem toho neviem, ako by to bolo finančne zaistené, pretože by to stálo nemalé peniaze. Joe Biden pred návštevou Zelenského v Bielom dome odsúhlasil pomoc vo výške 8 miliárd dolárov, ktorá mala Zelenskému povedať, aby sa ani len nahlas nepokúsil povedať, že chce povoliť použitie rakiet s dlhým dosahom na ničenie cieľov v hĺbke ruského územia. Ak mesiac pred americkými voľbami Joe Biden urobí takéto rozhodnutie, kedy sa musí maximálne koncentrovať na Blízky východ a hlavne nič nepokaziť Kamale Harrisovej, to si nie som istý,“ uvádza v súvislosti s "listom Bidenovi" pre Parlamentné Listy.cz Andor Šándor.

„Potopiť ten prekliaty ostrov anglosaských psov“ Medvedev chce odstrániť Britániu z mapy sveta
Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že zhodenie bomby na Londýn je málo, a že by bolo lepšie rovno potopiť celý ten „prekliaty ostrov anglosaských psov“, čím mal na mysli Britské ostrovy.... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik