Rýchle správy zo Slovenska a sveta 8. októbra
08 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Užhorod - Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. Uviedol to premiér Robert Fico. Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ si váži podporu a pripravenosť Slovenska poskytovať Ukrajine pomoc a poskytovanie skúseností pri vstupe do Únie.

Vláda SR má záujem pokračovať v medzivládnych konzultáciách s Ukrajinou. Ukrajinskú vládu preto pozýva na ďalšie spoločné stretnutie, ktoré by sa uskutočnilo začiatkom budúceho roka.

Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode o plyne s Ruskom po vypršaní jej platnosti. Zdôraznil to po rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Užhorode ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Bratislava - Koaličná SNS vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby neútočil na premiéra Roberta Fica v súvislosti so zlyhaním odchádzajúcej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Nepáči sa jej ani kritika voči šéfke rezortu kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) či splnomocnencovi vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petrovi Kotlárovi.

Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chce na školách zvýšiť opatrenia na ochranu detí proti drogám. Pomôcť si plánuje aj novým kamerovým systémom či zvýšenou frekvenciou policajných hliadok v okolí škôl.

Šaľa - Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zrušil rozhodnutie EIA, ktorým povolili spaľovňu v Šali.

Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko vyzvalo prezidenta Petra Pellegriniho na konkrétne vyjadrenia týkajúce sa kritiky vlády a následné politické skutky. Hnutie požaduje širšiu rekonštrukciu vlády či nepodpísanie zákonov, ktoré tvoria konsolidačný balíček.

Bratislava - Zdravotníctvo sa podľa SaS musí sať premiérskou témou a nový minister či ministerka musí cítiť podporu predsedu vlády Roberta Fica, ak má sektor fungovať ďalej.

Bratislava - Opozičné hnutie Slovensko chce presadiť, aby sa volebné obdobie dalo skrátiť aj referendom. Zmenu má priniesť novela Ústavy SR, ktorú do Národnej rady SR predložili poslanci parlamentu za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ.         

Bratislava - Slovenská lekárska spoločnosť i Slovenská lekárska komora označili vyjadrenia splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára za zavádzajúce a odborne chybné.

Bratislava - Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s konsolidačným balíčkom v zdravotníctve. Vyzvala preto prezidenta Petra Pellegriniho, aby návrh zákona nepodpísal bez riadnej diskusie so sektorom. Zároveň žiada vládu, aby pristúpila k rokovaniam s relevantnými zdravotníckymi organizáciami a našla riešenie, ktoré umožní stabilizáciu systému.

Košice - Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach ako prví na svete zrealizovali unikátnu operáciu srdca. Pacientovi vytvorili pľúcnu chlopňu z jeho vlastného tkaniva a poškodenú aortálnu chlopňu vymenili za tú pôvodnú - pľúcnu.

Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu uložil podnikateľovi Štefanovi Ž. za podplácanie exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka peňažný trest vo výške 100.000 eur. V prípade jeho nezaplatenia mu uložil náhradný trest väzenia na jeden rok.

Palárikovo - Štátna ochrana prírody zlikvidovala prvé objavené hniezdo sršňa ázijského na území Slovenska. Nachádzalo sa v Palárikove.

Zo zahraničia

Washington - Spojené štáty sú aj naďalej "plne odhodlané" podporovať bezpečnosť Izraela, ktorý má právo brániť sa proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ako aj Iránu a iným aktérom. Povedal to americký prezident Joe Biden pri príležitosti prvého výročia bezprecedentného útoku militantov z Hamasu na Izrael.

Tel Aviv - Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas prisľúbilo, že bude pokračovať v zdĺhavej a vyčerpávajúcej vojne, ktorá sa začala presne pred rokom.

Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že bude pokračovať v boji proti palestínskemu hnutiu Hamas, a to dovtedy, dokým nebude táto "posvätná misia" splnená.

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil, že Izrael zaplatí za genocídu v Pásme Gazy.

Vatikán - Pápež František odsúdil "hanebnú neschopnosť" svetových mocností ukončiť konflikt na Blízkom východe.

Moskva – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol myšlienku ukončiť vojnu na Ukrajine dočasným rozdelením krajiny, ako to navrhli niektoré západné krajiny.

To už u nás celá "kultúra" musí byť povinne iba kvír a LGBTI?
BRATISLAVA - To už naozaj každý, kto sa chce "zasvätene angažovane vyjadriť" o stave našej spoločnosti, musí vybehnúť na javisko divadla v spodkoch? (Zatiaľ možno aj opraných, zatiaľ...) Prípadne predvádzať nadrogovaný tranz? Naozaj každý umelec a... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik