Robert Fico oznámil správu, na ktorú čakali všetky SAMOSPRÁVY
08 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že štát uvoľní pre samosprávy 50 miliónov eur," informuje spravodajský portál TA3.

Finančné prostriedky by im mali byť poskytnuté v priebehu najbližších dvoch týždňov.

Premiér podľa TA3 tiež informoval o ďalšom kroku na podporu regionálnych samospráv. Štát im odpustí 20 miliónov eur z doterajších pôžičiek.

Dodal, že 50 miliónov rozdelia podľa kľúča, ktorý si pripraví Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Fico predpokladá, že to bude podľa počtu obyvateľov v mestách a obciach.

Spomenul, že samosprávy podľa neho v minulosti dostali pôžičky. Ako uviedol, v rámci odpustenia sa kraje dohodli, že si ich nerozdelia podľa počtu obyvateľov. "Každý dostane rovnakú sumu, čiže 2,5 milióna eur na každý jeden kraj," zdôraznil premiér.

Zároveň v Brezne vyhlásil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy. Združenie podľa neho povie, čo bude štát robiť s malými obcami, ktoré majú málo obyvateľov. Fico reagoval, že síce majú právo mať starostu, riešiť však potrebujú, čo bude s inými pracovnými funkciami takýchto obcí.

Minister investícií Richard Raši podotkol, že počas posledných 11 mesiacov vytvorilo jeho ministerstvo 190 výziev v rámci eurofondov a zazmluvnili až 700 projektov.

Pre regióny bolo vyčlenených 1,5 miliardy eur, ktoré si regionálne samosprávy rozdeľujú podľa vlastných priorít.

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval, že peniaze od vlády v čase novembra a decembra tohto roka padnú samosprávam vhod a prežijú do konca roka. "My sa však už vážne musíme začať rozprávať o tom, čo bude počas ďalšieho kalendárneho roka," spomenul. Povedal, že ak vláda hľadá zdroje pre zamestnancov verejnej správy, mala byť poukázať peniaze na jednorazovú odmenu. Podľa neho samosprávy na to nebudú mať. "S veľkou opatrnosťou sa totiž pozeráme na nový štátny rozpočet a vnímame aj to, v akej kondícií budú mestá a obce vstupovať do nového roka," ukončil s tým, že 50 miliónov eur od vlády víta.

VIDEO:

EXLUZÍVNE PRE HD! Elitné univerzity ničia našu mládež! Zoldy búra MÝTY o zahraničnom vzdelaní
SLOVENSKO - Michal Zoldy, nestor slovenskej politickej žurnalistiky, vo svojom najnovšom komentári na sociálnej sieti bez servítky kritizuje zahraničných študentov a ich vplyv na Slovensko. Zároveň varuje: "Vracajú sa ako nadutí maďaróni a chcú nás... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik