OBROVSKÝ NÁKLAD pre Hašeka, od uznávaného športového komentátora
08 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Bývalý legendárny český hokejový brankár Dominik Hašek otvorene vystupuje proti Rusku, Putinovi a vojne na Ukrajine. Nedávno však upútal pozornosť, keď pred úvodným dvojzápasom medzi New Jersey a Buffalom v Prahe zverejnil na sociálnej sieti X rozsiahly príspevok. Už ma to NEBAVÍ, reagoval český komentátor a nenechal na ňom nitku suchú a v reakci zverejnil pre Hašeka výzvu.

Vyhlásenie Dominika Hašeka, ktoré zverejnil na sociálnej sieti X, prinášame v plnom znení.

Vážení občania, vážení hokejoví fanúšikovia, v Prahe začne nový ročník NHL.

Ako človeka, ktorému sú ľudské životy najvyššou hodnotou, ma to nemôže nechať chladným. Bohužiaľ, musím napísať, že to bude už tretia sezóna, počas ktorej sa NHL opäť stane obrovskou reklamou na ruskú imperialistickú vojnu a ďalšie ruské zločiny vrátane genocídy ukrajinských detí.

NHL bude opäť zodpovedná za množstvo stratených a zmrzačených ľudských životov! Na tom nič nemení ani fakt, že tentoraz do Prahy pricestovali dve mužstvá bez ruských hráčov. Z môjho pohľadu to však nie je žiadna poľahčujúca okolnosť.

NHL od začiatku vojny nezmenila svoj postoj a ruskí občania v nej môžu naďalej hrať.

A prečo proti tomu otvorene vystupujem?

V tejto súvislosti musím zopakovať to najdôležitejšie. NHL sa po začiatku ruskej imperialistickej vojny stala práve reklamou na túto vojnu, pretože v nej naďalej pôsobia ruskí občania! Každý občan, pokiaľ nie je disident, je reklamou na činy svojej krajiny.

V prípade Ruska sú od februára 2022 tieto činy imperialistická vojna a ďalšie strašné zločiny proti ľudskosti. Kedykoľvek a kdekoľvek verejne vystupujú ruskí športovci, automaticky sa stávajú reklamou na vojnu a ďalšie vraždenie nevinných ukrajinských občanov. NHL to dobre vie a napriek tomu ich necháva naďalej verejne vystupovať! Preto sa NHL stala a naďalej je reklamou na ruskú imperialistickú vojnu. Preto je NHL priamo zodpovedná za obrovské množstvo stratených a zmrzačených životov.

Ako občan a hráč, ktorý odohral mnoho zápasov v NHL, nemienim to prehliadať. Som presvedčený, že skôr či neskôr bude NHL musieť za tento svoj prístup Ukrajine zaplatiť miliardy dolárov.

V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že za túto reklamu na hrozné ruské činy nenesú zodpovednosť bežní zamestnanci NHL, ani samotní hráči, vrátane ruských. Celú zodpovednosť nesie najvyššie vedenie NHL! Tým myslím 32 majiteľov jednotlivých tímov NHL a komisára Garyho Bettmana.

Práve oni určujú pravidlá. A oni ich môžu kedykoľvek zmeniť. Sú to ľudia, ktorí z NHL, súťaže, ktorá pre mňa tak veľa znamenala, urobili najväčšiu reklamu na ruskú imperialistickú vojnu v celom športovom svete! Práve oni nesú najväčšiu zodpovednosť za stratené a zmrzačené životy a za obrovské finančné škody, ktoré spôsobila reklama ich súťaže.

Hokej som vždy miloval a stále milujem. Ale zároveň viem, že sú aj dôležitejšie veci. Nič nestojí nad ľudským životom. Preto považujem za svoju povinnosť informovať fanúšikov NHL o tom, čo som už popísal. Že liga je reklamou na vojnu! A kvôli nej bolo a ešte bude stratených a zmrzačených mnoho ľudských životov. Možno to znie tvrdo, ale taká je realita.

Chcem teda všetkým fanúšikom NHL povedať, že kedykoľvek Pastrňák, Draisaitl, Matthews alebo Laine strelia gól, McDavid, Kučerov, Crosby alebo Dahlin nahrajú na gól, brankári Vasilevskij, Bobrovskij, Hellebuyck alebo Saros predvedú famózny zákrok, Gudas alebo Tkachuk ukážu pekný bodyček, tak ide o nádherný športový zážitok, ale zároveň je to väčšia reklama na zverstvá, ktoré Rusi páchajú vo vojne!

Tento športový zážitok, bohužiaľ, stojí ľudské životy. Sú to životy ľudí, ktorí sú vám vzdialení, nepoznáte ich, ale sú to hrdinovia, ktorí bojujú a umierajú pri obrane svojej vlasti. A čo je ešte horšie, sú to aj životy nevinných civilistov a ukrajinských detí, ktorým sa Rusko na čele s Putinom rozhodlo vziať nielen krajinu, ale aj život...

Sú to ľudia, ktorí sú vám pravdepodobne veľmi vzdialení, nedokážete sa s nimi stotožniť ako s hráčmi, ktorých obdivujete a ktorí vyhrávajú zápasy pre váš obľúbený tím. Napriek tomu, alebo práve preto by som bol veľmi rád, keby ste sa nad tým zamysleli a položili si otázku, čo je viac.

Je viac ľudský život, alebo hokej?

Je pre mňa dôležité, aby všetci hokejoví fanúšikovia poznali môj postoj, preto vydávam toto vyhlásenie.

DO LESA UTIEKLI PRED ANTIKRISTOM! Šokujúci prípad zo Sibírskej tajgy opísali Maďari
V roku 1978 narazili sovietski geológovia v sibírskej tajge na rodinu s piatimi členmi. Ako sa ocitli v husto zarastenom lese odrezanom od sveta, to bol veľký rébus, ktorý sa stal ešte šokujúcejším, keď sa zistilo, že žili v izolácii od sveta... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

 

A dosť! Reagoval uznávaný športový komentátor Michal Jinoch na sociálnej sieti X

Mňa už toto nebaví. Patrím medzi tých, ktorí podporujú Ukrajinu, kde môžu, a celkom ma uráža, že naznačujete, že tým, že sledujem alebo komentujem NHL, ma automaticky robíte podporovateľom režimu. Jediný problém s Rusmi, ktorí hrajú v NHL, je stále profilová fotka Ovečkina na Instagrame. Ostatní mlčia, a podľa mňa je to asi lepšie takto. Ale keď už moralizujeme, mali ste už v sezóne 11/12 tušiť, čo je Rusko zač. Napriek tomu ste tam išli.

A keď už chcete ísť takýmto príkladom. Chápem to správne, že ten váš dres už v Buffale nie je pod strechou? Požiadali ste klub o jeho odstránenie? Predsa sa pod to nechcete "podpisovať".

Ešte raz zopakujem jednu vec, pre istotu. Rovnako ako som vám písal pred pár mesiacmi. Vážim si akúkoľvek podporu Ukrajiny, či už od vás, alebo od kohokoľvek iného. Pretože je správna a potrebná. Ale toto je už prehnané. Chápal by som, keby ste sa obúvali do konkrétnych hráčov, ktorí sa nejakým spôsobom vyjadrili... A aj keby sme sa mohli v vašom ideálnom svete baviť o nejakom "bojkote" zo strany médií... Vy si môžete dovoliť byť bez práce roky. Obyčajný človek ledva pár mesiacov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik