POZOR na tieto LIEKY! Majú vyvolávať DEPRESIE a myšlienky na SAMOVRAŽDU
08 | 10 | 2024 I Dušan Janek

BRATISLAVA –Lieky, ktorých zložkami sú finasterid a dutasterid, predstavujú pre človeka mimoriadne nebezpečenstvo. Lieková agentúra (EMA) sa nimi začala podrobne zaoberať. Majú vyvolávať myšlienky na samovraždu. Uvádza to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL).

Finsaterid je jednou zo zložiek používaných v liekoch, ktoré majú u mužov vo veku 18-41 spomaliť androgénnu alopéciu (hormonálne vypadávanie vlasov). Dutasterid a finasterid sa tiež využívajú na liečebnú kúru u mužov postihnutých hyperpláziou prostaty, pri ktorej je prostata zväčšená. Následne dochádza k problémom pri močení.

Európska lieková agentúra uvádza, že Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) bude pracovať na získaní všetkých údajov o potenciálnej súvislosti dutasteridu a finasteridu s myšlienkami na samovraždu a samovražedným chovaním. Bude sa venovať aj pomeru pozitív a negatív, ktoré prináša používanie týchto liekov.

O niektorých negatívach sa už vie

Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa odvoláva na Európsku liekovú agentúru, pričom uvádza, že finasterid a dutasterid v perorálne užívaných liekoch majú výrazné negatívne vedľajšie účinky. Možno vám pomôžu proti vypadávaniu vlasov, ale môžu vám spôsobiť depresie.

„Suicidálne myšlienky ako možný vedľajší účinok s neznámou frekvenciou výskytu boli taktiež nedávno pridané do informácií o prvých liekoch s obsahom finasteridu, ktoré sú registrované vo viacerých krajinách Európskej únie – Propecia a Propascar,“ uvádzajú odborníci.

Odborníci zavádzajú opatrenia na zmenšenie rizík

Lieky s obsahom finasteridu sú pod dozorom odborníkov, ktorí by mali znížiť riziká na čo najnižšiu možnú mieru. Rovnako majú upozorniť pacientov i zdravotníkov na nepriaznivé vedľajšie účinky. „V súhrne charakteristických vlastností lieku je zdravotníckym pracovníkom odporúčané, aby sledovali, či sa u pacientov nevyskytujú psychiatrické príznaky, a aby v prípade výskytu týchto príznakov ukončili liečbu,“ uvádzajú.

V návode na užívanie liekov sa pacientom odporúča, aby pri výskyte akýchkoľvek psychiatrických príznakov vyhľadali pomoc lekára. EMA uvádza, že prehodnotí všetky získané údaje a automaticky vydá odporúčanie o vhodnosti používania týchto liekov. Je totiž možné, že ak sa budú dané príznaky vyskytovať i naďalej, odborné inštitúcie vydajú odporúčanie, aby sa ich výroba pozastavila či dokonca zrušila, uvádza portál topky.sk.

Na ktoré lieky by ste si mali dať pozor?

"Na Slovensku sú lieky obsahujúce finasterid a dutasterid registrované vo forme tabliet, kapsúl alebo sprejových roztokov pod týmito názvami: Adadut, Adatam, Aglandin, Alkapidan, Androfin, Atucare, Avodart, Belodut, Duodart, Dutalan, Dutamed, Dutamon, Dutasterid/Tamsulozín FMK, Dutasteride/Tamsulosin Glenmark, Dutasteride/Tamsulosin Krka, Dutrys, Finamed, Finanorm, Finasteride Accord, Finjuve, Finpros, Penester, Tamed, Tedez," upozorňuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Spomínate si na Jarčušku?! Znova sa ozval
V čase keď sme museli všetci poslúchať a prikazovali nám dodržiavať opatrenia, nariadenia, riadiť sa COVID automatom a podobne, istý pán infektológ a člen pandemickej komisie, Pavol Jarčuška, tancoval na svadbe bez respirátora a príkazy... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok