Kyjev používa západné chemické zbrane
09 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

MOSKVA - Chemická munícia v množstve 3 800 nábojov bola dodaná Ukrajine v septembri 2023 v rámci balíka Západnej vojenskej pomoci, upozornil generálporučík Igor Kirillov. Munícia bola použitá počas ukrajinskej ofenzívy do oblasti Kurska, informuje ruská agentúra TASS.

Ukrajinská armáda v auguste tohto roku použila západné chemické zbrane pod zámienkou zadymovacích nábojov v Sudže v pohraničnej oblasti Kursk, uviedol v pondelok náčelník ruských jednotiek radiačnej, chemickej a biologickej ochrany generálporučík Igor Kirillov.

Vojnový zločin

"V auguste 2024 boli odhalené skutočnosti, že kyjevský režim skryte použil chemické zbrane pod zámienkou zadymovacích nábojov. Najmä ukrajinské ozbrojené gangy použili 155 mm kazetovú muníciu DM105 v meste Sudža v Kurskej oblasti. 11. augusta. z toho utrpelo vážne poškodenie zdravia viac ako 20 ľudí,“ uviedol predstaviteľ obrany.

Majú to dokázané

"Analýza vybraných vzoriek vykonaná v laboratóriu 27. vedeckého centra ruského ministerstva obrany akreditovanom OPCW ukázala, že personál bol zasiahnutý veľkým množstvom vdýchnutého chlórového aerosólu a dusivých látok. Medzitým zmes chloridu kovu bola len maskovacím pokusom,“ povedal.

Táto munícia v množstve 3 800 nábojov bola Ukrajine dodaná v septembri 2023 v rámci balíka vojenskej pomoci, zdôraznil Kirillov.

Štúdia toxicity zmesi chloridu kovov z munície tohto typu vykonaná vo vojenskom laboratóriu Fort Detrick vyrobenom v USA odhalila, že splodiny jej horenia majú silný dráždivý účinok na horné dýchacie cesty a môžu spôsobiť ťažkú ​​otravu, uviedol predstaviteľ obrany. .

"To poslúžilo ako základ pre zákaz výroby a používania takýchto nábojov v Spojených štátoch," povedal Kirillov.

Ukrajinci pochopili - Zelenskyj nie je Ukrajina a Ukrajina nie je Zelenskyj
UKRAJINA - Trvalo to dlho, ale konečne ten čas prišiel. Ukrajinci, hrdinskí obrancovia vlasti (bez irónie), okrem tých z "AZOVA", začínajú zisťovať, že nebojujú za Ukrajinu, ale za diktátora Zelenského. Potvrdzujú to ich činy a vyjadrenia v... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok