EXLUZÍVNE PRE HD! Elitné univerzity ničia našu mládež! Zoldy búra MÝTY o zahraničnom vzdelaní
08 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

SLOVENSKO - Michal Zoldy, nestor slovenskej politickej žurnalistiky, vo svojom najnovšom komentári na sociálnej sieti bez servítky kritizuje zahraničných študentov a ich vplyv na Slovensko. Zároveň varuje: "Vracajú sa ako nadutí maďaróni a chcú nás zruinovať."

Elitné univerzity: Liahne vlastizradcov?

"Mám toho tupého politického aktivizmu a mudrovania ľudí, čo študujú na zahraničných univerzitách dosť!" hrmí Zoldy hneď v úvode. 

A nešetrí kritikou ani známe osobnosti. Spomína bývalú prezidentku či mladého slovenského aktivistu. "Nielen Zuzana Čaputová je momentálne na americkej Stanfordovej univerzite, alebo sa tam práve chystá, aj dcéra mojich známych je na ktorejsi nemeckej univerzite a napríklad aj prvák Marek Janiga, čo sa nedávno pustil do dekana Burdu a pomohol denníku NEW YORK TIMES s napísaním otrasného článku o Slovensku, je pre zmenu na francúzskej...... kadekto je na zahraničných vysokých školách, alebo tam bol, a je očividné, že niektorých to tam priam až elektrizuje, nabudzuje a infikuje srať povýšenecky do vlastného hniezda, okiadzať svoju domovinu a šialene extrémisticky nenávidieť aktuálnu slovenskú vládu len za to, že po slobodných demokratických voľbách na Slovensku vládne."

"Nie sú to spasitelia, ale hrobári našej krajiny!"

Komentátor ide ešte ďalej. "Nechajú sa voziť preplnenými špeciálnymi rýchlikmi domov na Slovensko alebo sem doletia ako s nasoleným zadkom a už na stanici alebo na bratislavskom letisku do mikrofónu vreštia, že idú zachrániť slobodu a demokraciu. Hlupáci, pozrite koho prichádzajú voliť - politické strany a ich ukážkových idiotov, ktorí sú servilne ochotní a schopní náš štát po každej stránke zruinovať, zdemoralizovať, odnárodniť a dostať ho do stavu neopraviteľnosti v takej miere, že práve potom by sa pre slušných ľudí so zdravým vzťahom k rodnej hrude stal neobývateľným. "

"Tupci," píše Zoldy, "za to že študujete, stážujete alebo pracujete na Západe neznamená, že tam musíte načisto prísť o rozum a trepať tie svoje nadradené dristy - navyše robíte to z krajín, ktoré sú samé na sračku a až po uši plné neriešiteľných absurdných protirečení, aké tu na Slovensku chvalabohu zatiaľ v takej miere ešte nemáme."

Západné krajiny: Vzor alebo varovanie?

Zoldy ostro kritizuje aj samotné západné krajiny. "Ja nechcem, aby sa zo Slovenska stala dúhová Amerika, krachujúce Anglicko, emigrantmi zaplavené Nemecko alebo Belgicko so svojimi otrasnými dennodennými ťažkosťami, za ktoré si môžu sami. Že si prišiel z amerického Harvardu, Stanfordu, MIT či z francúzskej Sorbone alebo z anglického Oxfordu neznamená, že si tam mal pojesť všetku "múdrosť" sveta, odvrhnúť zdravý sedliacky rozum a môžeš sa správať ako tí, ktorí v devätnástom storočí chodili študovať do Pešti, totálne sa tam pomaďarčili a stali sa z nich komickí nadutí maďaróni, ktorí sa na svojich rodákov doma dívali zvrchu," píše komentátor. Varuje pred nekritickým preberaním západných vzorov a zdôrazňuje potrebu zachovania slovenskej identity.

Zoldyho exkluzívne svedectvo: Ako neprísť o rozum v zahraničí

Zoldy ponúka aj vlastnú skúsenosť. Sám študoval na elitnej anglickej univerzite v Leeds, ale tvrdí, že sa vrátil "v neporušenom stave". Namiesto kritizovania vlastnej krajiny sa venoval jej propagácii. Dokonca spomína, že mal sériu pozitívnych prednášok o Slovensku nielen na univerzite, ale aj pre britskú novinársku úniu.

"Neosieral som tam svoju slovenskú domovinu, nezblbol som tam a hlavne nenapáchol som anglosaskou mentalitou individualizmu, nadradenosti, mentorstva a egoizmu, práve naopak," píše Zoldy.

Vymývanie mozgov v Maastrichte?

Zoldy sa dotkol aj svojej skúsenosti z roku 1997, keď sa zúčastnil "novinárskeho vymývania mozgov" v Centre európskej žurnalistiky v Maastrichte. Tvrdí, že sa nenechal "oblbovať prednášajúcimi" a otvorene oponoval riaditeľke centra.

Čo bude ďalej? Zoldy sľubuje ďalšie odhalenia

Tento ostrý komentár je len prvou časťou. Zoldy sľubuje, že v druhom diele podrobnejšie opíše, "ako sa dá štúdium v cudzine nie zneužiť, ale využiť v prospech svojej vlasti".

EUROPOSLANKYŇA O zbabraných policajných záťahoch a EXPERTOVI SPIŠIAKOVI (VIDEO)
BRATISLAVA – Takmer dva týždne uplynuli od zásahu polície v klube, kde boli zadržané aj drogy. Reakcie na zásah sú rôzne, aj v médiách, aj od politikov. Kým minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) drogy odmieta tolerovať kdekoľvek,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik