ALARMUJÚCE: Deti sa menia na digitálnych zombíkov!
08 | 10 | 2024 I Bari Zajaček

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) bije na poplach ohľadom alarmujúceho nárastu závislosti mladých ľudí na digitálnych technológiách. Experti navrhujú radikálne riešenie - regulovať smartfóny rovnako prísne ako tabakové výrobky. Toto odporúčanie vyvolalo búrlivú diskusiu medzi odborníkmi aj verejnosťou, uvádza portál Politico.eu.

Digitálna epidémia medzi tínedžermi

Natasha Azzopardi Muscat, riaditeľka WHO pre politiky a systémy zdravia krajín, upozorňuje na znepokojujúci trend: "Pribúdajú dôkazy o tom, že problematické hranie hier a závislostné správanie na sociálnych sieťach je medzi dospievajúcimi v Európe na dramatickom vzostupe. Nemôžeme to ďalej ignorovať."

Najnovšia štúdia WHO, ktorá zahŕňala takmer 280 000 mladých ľudí vo veku 11 až 15 rokov z Európy, strednej Ázie a Kanady, odhalila šokujúce čísla:

  • Viac ako 10% tínedžerov má problém kontrolovať svoje používanie sociálnych médií
  • 12% dospievajúcich je ohrozených problematickým hraním hier
  • Dievčatá sú náchylnejšie na závislosť od sociálnych médií (13% vs. 9% u chlapcov)
  • Chlapci majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť problematického hrania hier než dievčatá

"Tieto čísla sú alarmujúce," hovorí Muscat. "Môže to mať vážny dopad na ich vzdelávanie, duševné zdravie, celkovú pohodu a budúcu produktivitu v práci."

Radikálne riešenie: regulácia ako pri cigaretách

WHO prišla s odvážnym návrhom - regulovať smartfóny a digitálne zariadenia podobne ako tabakové výrobky. Muscat vysvetľuje: "Opatrenia vrátane vekových obmedzení, kontrolovaných cien a dokonca zón so zákazom vstupu sa osvedčili pri regulácii tabaku. Mohli by sme sa nimi inšpirovať pri obmedzovaní škodlivého používania smartfónov."

Konkrétne návrhy zahŕňajú:

1. Vekové obmedzenia pre používanie určitých aplikácií a funkcií 2. Kontrolované ceny digitálnych zariadení a služieb 3. Zóny bez smartfónov (napr. v školách alebo na pracoviskách) 4. Povinné varovania o zdravotných rizikách nadmerného používania

"Možno je načase začať uvažovať aj o miestach, kde by sa určité digitálne zariadenia nemali používať vôbec," dodáva Muscat.

Reakcie a kritika

Návrh WHO vyvolal zmiešané reakcie. Mnohí rodičia a pedagógovia ho vítajú, zatiaľ čo technologické spoločnosti a niektorí odborníci na digitálne technológie ho považujú za prehnane reštriktívny.

Európska únia reaguje

Problém si všimli aj v Bruseli. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová nedávno oznámila plán na "prvé celoeurópske vyšetrovanie vplyvu sociálnych médií na blaho mladých ľudí."

"Je najvyšší čas, aby sme sa touto problematikou začali seriózne zaoberať na európskej úrovni," vyhlásila von der Leyenová. "Potrebujeme komplexný prístup, ktorý bude chrániť naše deti, ale zároveň nezastaví digitálny pokrok."

Cesta vpred: digitálna gramotnosť a zodpovedné používanie

WHO zdôrazňuje, že kľúčom k riešeniu problému je vzdelávanie. "Deti a dospievajúci sa musia naučiť vládnuť digitálnemu svetu, nie nechať digitálny svet vládnuť im," hovorí Muscat.

Experti sa zhodujú, že je potrebné:

  • Zlepšiť digitálnu gramotnosť detí aj rodičov
  • Podporovať zodpovedné používanie technológií
  • Vytvoriť zdravú rovnováhu medzi online a offline aktivitami

"Našim cieľom nie je démonizovať technológie," uzatvára Muscat, "ale zabezpečiť, aby ich všetky deti mohli bezpečne a efektívne využívať, bez ohľadu na ich pôvod alebo sociálne postavenie."

Je zrejmé, že problém závislosti detí na smartfónoch a sociálnych sieťach si bude vyžadovať komplexné riešenie. 

Známa MODELKA a influencerka ŠOKOVALA! Jej pes je vraj... GAY
BRAZÍLIA - Influencerka a modelka Marina Smith je známa svojou excentrickosťou a absurdnými nápadmi. Najnovšie šokovala tvrdením, že jej šesťročný psík Bartolomej je gay a hľadá mu partnera, informuje portál super.cz. Ako prišla na to, že jej... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik