Radíme: V používaní zimných pneumatík sa na Slovensku nič nemení
07 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

V používaní zimných pneumatík sa na Slovensku nič nemení. Na sociálnej sieti to zdôraznilo Ministerstvo vnútra (MV) SR s tým, že vo verejnom priestore kolujú nepravdivé informácie, že od 1. októbra sa na Slovensku môžu používať iba pneumatiky označené horským symbolom.

"Slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi) alebo pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S," podotkol rezort.

Nepravdivé informácie podľa neho uvádzali, že na Slovensku sú od 1. októbra povolené iba pneumatiky označené horským symbolom. Podľa ministerstva tieto pneumatiky povinné nie sú, symbol však vodičov informuje, že ich výkon v snehových podmienkach bol overený a pneumatiky tak spĺňajú určité kritériá.

Kedy treba prezúvať?

Rezort pripomenul, že zákon o cestnej premávke nestanovuje presný dátum, odkedy majú byť pneumatiky prezuté. "Hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami," vysvetlilo ministerstvo. Autobusy a nákladné autá majú byť prezuté aspoň na jednej hnacej náprave okrem tohto obdobia aj od 15. novembra po koniec marca.

Polícia podľa ministerstva radí autá v zimnom období prezúvať. Jazda s nimi je oproti jazde s letnými bezpečnejšia. Varovala tiež, že za nesplnenie podmienky mať zimné pneumatiky hrozí pokuta 50 eur. V správnom konaní až 100 eur.

"Pri ceste do zahraničia odporúčame vodičom, aby si overili pravidlá používania zimných pneumatík v tom-ktorom štáte," odporučilo ministerstvo.

Huliakova záhadná "trojka"
BRATISLAVA - Hovorí sa o troch. Jedni hovoria a píšu o troch "Huliakovcoch", ktorí majú zreteľnú tendenciu podporovať HLAS a iní zas tých troch definujú ako troch možných odídencov z HLASU k Huliakovi. Kde je pravda, nateraz nikto nevie, hoci prvá... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok