Premiér: Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie
07 | 10 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

UŽHOROD- Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. V príhovore pred začatím rokovania spoločnej ukrajinsko-slovenskej vlády pri Užhorode to uviedol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ si váži podporu a pripravenosť Slovenska poskytovať Ukrajine pomoc a poskytovanie skúseností pri vstupe do Únie.

"Vieme, aké bude užitočné nielen pre nás, ale aj pre vás, ak budeme mať ďalšieho suseda členský štát EÚ. Potrebujeme mať vás tam aj preto, že niekedy krajiny s inou históriou, iným jazykom sa musia spájať v EÚ, aby vytvárali protiváhu návrhom, ktoré nie sú vždy prospešné pre celú Úniu," skonštatoval Fico. Upozornil, že v EÚ budú krajiny, ktoré sa budú "pozerať všelijako, aby proces prístupu Ukrajiny nebol príliš rýchly". Slovensko podľa Fica ponúka Ukrajine konkrétnu expertízu a výmenu skúseností z integračného procesu.

Slovensko sa zároveň podľa Fica zúčastní na všetkých mierových konferenciách, ktoré majú ukončiť vojnu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Mier musí byť pre Ukrajinu kvalitný, spravodlivý, udržateľný, Ukrajina musí mať bezpečnostné záruky a musí byť rešpektovaná jej suverenita a územná integrita. "Tu pravdepodobne vojenské riešenie neexistuje, ktoré by uspokojilo jednu alebo druhú stranu," povedal Fico. Na spoločnom stretnutí sa dotknú podľa Šmyhaľa aj mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Fico zároveň poukázal na to, že rozvoj pohraničných regiónov má pozitívne dosahy na obe strany hranice a je kľúčový pre celkový rozvoj vzťahov medzi krajinami. "V tomto duchu vnímame aj obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny," poznamenal. Slovensko má podľa predsedu vlády SR silný záujem zapojiť sa do jej rekonštrukcie. Tému však nebude otvárať len pre ekonomické záujmy SR. "Otvárame túto tému preto, lebo si myslíme, že môžeme byť nápomocní v určitých oblastiach. Ak taká príležitosť vznikne, tak sa jej aj týmto spôsobom chopíme," poznamenal. Šmyhaľ ocenil schválenie rámcového programu účasti Slovenska pri obnove Ukrajiny slovenskou vládou.

Slovensko pripravuje podľa Fica aj ďalší balík humanitárnej pomoci a 14. balík vojenskej pomoci so zameraním na nesmrtiacu pomoc. Pokračovať bude aj v núdzových dodávkach elektrickej energie. Na najbližší samit EÚ chce ísť Fico s tým, že navrhne systémové riešenie v otázke energetickej pomoci. "Toto treba preniesť aj na úroveň EÚ, aby to nebola len zodpovednosť Slovenska a Ukrajiny. Máme jednotný energetický trh a potrebujeme, aby fungoval aj vo vzťahu k Ukrajine,"

Šmyhaľ verí, že stretnutie so slovenskou vládou bude efektívne, prinesie výsledky, podporí vzťahy a zabezpečí mier a stabilitu. Podotkol, že so SR má pozitívne skúsenosti pri hľadaní spoločných riešení. Krajiny sú podľa neho naladené tak, aby našli spoločné videnie pri uvádzaní nových projektov.
Fico zároveň Šmyhaľovi odkázal, že bude vždy vítaný hocikde na území Slovenska.

Veľvyslanec Bratčikov: Fico hovoril zo srdca, za všetkých nás (FOTO+VIDEO)
KARPATY, DUKLIANSKY PRIESMYK – V nedeľu, 6. októbra 2024 si 80-te výročie Karpatsko-duklianskej operácie pripomenulo okrem množstva slovenských účastníkov, pripomenul aj veľvyslanec Ruskej federácie I. B. Bratčikov. V Duklianskom priesmyku bol... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
 
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok