EUROPOSLANKYŇA O zbabraných policajných záťahoch a EXPERTOVI SPIŠIAKOVI (VIDEO)
08 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

BRATISLAVA – Takmer dva týždne uplynuli od zásahu polície v klube, kde boli zadržané aj drogy. Reakcie na zásah sú rôzne, aj v médiách, aj od politikov. Kým minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) drogy odmieta tolerovať kdekoľvek, europoslankyňa Judita Laššáková (Smer-SSD) si vo videu všíma reakcie Jaroslava Spišiaka (PS), ktorý nerozumie, prečo zrazu toľko záťahov.

Laššáková v úvode videa cituje Spišiaka, ktorý neverí odôvodneniu Finančnej správy o kontrole predaja tovaru. Spišiak argumentuje, že takéto razie sa robia proti ľuďom, ktorí sa inak nedajú zadržať, no Laššáková pripomína, ako sa po zbabranej Spišiakovej razii on sám vyhovoril. U Laššákovej neobstojí ani výhovorka na to, akí boli vydesení holandskí turisti, keďže drogová politika v Holandsku je celkom iná, ako tá naša. Navyše tí, ktorí sa prezentujú, ako bojovníci proti korupcii, majú problémy s konaním Finančnej správy... Navyše porovnanie so záťahmi, ktoré robili policajti počas aj Spišiakovho pôsobenia vo vedení PZ sú doslova legendárne. Určite sa však nepáčili rodinám, ktorých členovia boli zadržaní protiprávne.

Kto tu ide hovoriť o raziách?

„Poslanec chce tému otvoriť aj v branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. Strana zbiera svedectvá o zásahu. Odôvodnenie Finančnej správy, ktorá tvrdí, že chce kontrolovať nezdaňovaný predaj tovaru mi nestačí, lebo to sa robí kontrolnými nákupmi, nie raziami, pripomenul Spišiak,“ cituje vo videu Laššáková z tlače s tým, že v 90-tych rokoch sám Spišiak organizoval niekoľko razií, čím polícia bojovala proti skupinám, ktoré si v kluboch vybavovali účty. Spišiak tiež súčasné razie komentoval tak, že tie zásahy vyzerali tak, ako keby mala polícia informácie o ľuďoch, ktorí sa inak, ako v kluboch nedajú zadržať.

„My sa tu ideme riadiť tým čo povie pán Spišiak, ktorý nemal problém povedať, že by dal zlegalizovať všetky drogy? Ten pán Spišiak, ktorému zo záťahu ušiel mafián, lebo polícia pod jeho vedením zabudla, že dom sa musí obkľúčiť aj vzadu?“

Šutaj Eštok: Na školách posilníme ochranu detí proti drogám
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce na školách zvýšiť opatrenia na ochranu detí proti drogám. Pomôcť si plánuje aj novým kamerovým systémom či zvýšenou frekvenciou policajných hliadok v okolí škôl. Uviedol to vo videu na sociálnej... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Zbabraný zásah

V marci v roku 1999 bolo v Dunajskostredskom bare popravených 10 členov klanu Pápayovcov. O tri roky neskôr elitná jednotka „kukláčov“ vykonala najväčší záťah, pri ktorom Ľudovít Sátor unikol z opačnej strany domu.   

„Vyskytli sa okolnosti, s ktorými nikto nemohol rátať,“ povedal vtedy Spišiak a Laššáková nechápe, že tento človek dáva rady súčasnému vedeniu polície. Nerozumie tiež, ako o záťahu v bratislavskom klube novinári píšu, ako o neprimeranom. Aj napriek tomu, že vyšetrovanie zásahu sa ešte neskončilo.

Porovnávajú neporovnateľné

„Namiesto faktov ste klesli opäť raz k dojmológii. Zásah bol neprimeraný, lebo vám sa to tak zdá no a samozrejme ma zabila informácia o zahraničných hosťoch. Vraj holandskí hostia v tomto klube boli šokovaní. Vraj u nich sa razie takéhoto typu robia iba v prípade podozrenia z terorizmu. Smiem vám pripomenúť, že v Holandsku je legalizované konzumovanie ľahkých drog a teda musí byť nad slnko jasnejšie, že v Holandsku nebude polícia vykopávať dvere kvôli marihuane. na Slovensku je to však iné,“ komentuje ďalej Laššáková.

Pár otázok k policajným zásahom

„Nezabúdajme na jednu vec. Polícia, a za tým si stojím, má dodržiavať zákony aj pri tých, ktorí nám nie sú sympatickí. Ale aby sa tu všetci svorne – politici aj novinári kritizujúci korupciu rozčuľovali, že sa ide po možných daňových únikoch? Tak to je mi zrazu novinka,“poznamenáva politička, ktorá pripomína množstvo iných policajných zásahov, pri ktorých novinári takmer nadšene tlieskali – u Tibora Eliota Rostasa, či v Pente pri zadržiavaní Jaroslava Haščáka, u Kajetána Kičuru, pripadne u Tibora Gašpara, lebo veď Smer. Nikomu v tom čase neprekážalo, že členom Smeru vôbec nebol, stal sa ním až po tom, ako ho zvolili občania za poslanca NR SR.

Politický komentátor: To naozaj musí prísť až vojna, aby sa z nás znovu stali ľudia?
Politický komentátor a renomovaný prekladateľ Michal Zoldy sa vo svojom každodennom zamyslení vrátil k nepeknému pádu poslanca Rudolfa Huliaka (SNS-NK) po nedeľnej diskusii v RTVS. Zoldy nerozumie absurdnej škodoradosti opozície, pričom pripomína... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Laššákovej „obľúbený“ záťah

„Ten u Norberta Bödöra je ukážka toho ako pôsobí polícia na Slovensku, keď sa jej vedenia dotýka Jaroslav Spišiak. Užite si tie zábery, kde sa v zime chodí k Vianociam s rebríkom k tým, ktorí chcú zatknúť. Pozdravujem pána Hamrana, ktorý bol v tom čase policajným prezidentom. Páčilo sa? Lebo tým rodinám, ktorým v tom čase policajti rozkopali dvere, asi nie,“ uzatvára Laššáková.

 Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok