Čo sa udialo na rusko-ukrajinskom fronte?
07 | 10 | 2024 I Milan Laca

Autor: Alexej Michajlov

Kronika týždňa: Analýza udalostí od vojenského pozorovateľa.

Ruské jednotky ničia južné krídlo ukrajinskej skupiny, nepriateľ prišiel o niekoľko kľúčových pozícií na Donbase.

Čo sa stalo...

Hlavné udalosti uplynulého týždňa sa odohrali na Donbase. Jednotky skupiny ruských vojsk „Vostok“ obsadili počas bleskového útoku strategicky dôležité mesto Ugledar. Nemenej dôležité udalosti sa konali v oblasti Kurachovo, „Krasnogorovsky Pocket“ a Selidov. V týchto smeroch ruské ozbrojené sily úspešne prelomili ukrajinskú obranu a už bojujú o dôležité pozície. V skutočnosti sme teraz svedkami kolapsu južného krídla ukrajinskej skupiny v Donbase, píše autor. Nepriateľ stále aktívne odoláva a snaží sa situáciu vyrovnať. Okno jeho príležitostí sa však rýchlo zatvára.

Majú chuť rozšíriť vojnu do Bieloruska!
"Veľká rana pre Moskvu." Na Ukrajine vyzvali na „presunutie vojny do Bieloruska“. Poslanec ukrajinskej Najvyššej Rady vyzval na „presunutie vojny do Bieloruska“. V Rusku vojna nestačí Poslanec Oleg Dunda vyzval na „presunutie vojny nielen na... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Milan Laca

Ugledarský zázrak

Skutočnosť, že Ugledar to má spočítané, sa ukázala koncom minulého týždňa. Ruské jednotky obsadili  hlavné zásobovacie trasy ukrajinských síl a kliešťovým pohybom dobyli mesto. Jednotky námornej pechoty tichomorskej flotily a špeciálne jednotky prenikli na predmestia vo východnej časti Ugledaru. Nepriateľ sa snažil zabrániť ruským silám v postupe do centra mesta. Začal útok s cieľom vytlačiť námornú pechotu a špeciálne jednotky z ich obsadených pozícií. Len čo sa ukrajinské velenie pokúsilo vyradiť jednotky ruských ozbrojených síl vo východnej časti mesta, zo západu sa privalila vlna útokov.

Tvrdý útok

Ruský útok bol rýchly a veľmi brutálny. Do boja išli dobre vycvičené a vyzbrojené útočné a prieskumné oddiely s bohatými bojovými skúsenosťami. Výsledkom bolo, že do dvoch hodín bola ukrajinská obrana úplne dezorganizovaná. Ruské ozbrojené sily vstúpili do centra mesta a ukrajinskí militanti začali v panike ustupovať. V súčasnosti sa v Ugledare už etablovali jednotky ruských ozbrojených síl. 

Selidovské kliešte

Nemenej dramaticky a rýchlo sa vyvíjala situácia v regióne Selidovo. Koncom minulého týždňa sa ruské ozbrojené sily dostali na južný okraj tohoto mesta. Velenie ruskej skupiny „Centrum“ však nečakane zmenilo úsilie. Na juhu Selidova postavili bariéry, ktoré kryli zadnú časť jednotiek ruských ozbrojených síl, ktoré náhle zaútočili na Cukurino.

Prekvapenie

Ukrajinské velenie s takýmto vývojom udalostí nepočítalo. V tom momente, keď jednotky skupiny „Stred“ už vstupovali do Cukurina, ukrajinské oddiely ešte pripravovali obranu v Selidove. Je pravda, že nepriateľské veliteľstvo reagovalo chvályhodnou rýchlosťou. V súčasnosti podniklo niekoľko protiútokov, s cieľom zasiahnuť tyl ruských jednotiek. Ale bariéry ruských ozbrojených síl v tomto smere odrazili všetky útoky a ukrajinské sily sa so stratami vrátili späť do Selidova.

Krasnogorovského vrecka

Koncom týždňa sa ruským ozbrojeným silám podarilo dobyť dedinu Želannje Vtoroj. Zároveň sa začal útok na Gornjak - ide o veľkú mestskú aglomeráciu, ktorá zahŕňa päť osád. O niečo skôr, počas rozhodujúceho útoku, ruské jednotky, napriek zúfalému odporu ozbrojených formácií Ukrajiny, boli schopné najprv vstúpiť a potom získať oporu v oblasti dopravnej križovatky Ostrovskoje-Alexandropol. Bola tak prerušená jedna z najdôležitejších logistických trás ukrajinských síl, ktorá spájala Kurachovo a Krasnogorovskij. Nepriateľ utrpel značné straty.

Čo očakávať ďalej

Tento týždeň znamenal začiatok kolapsu južného krídla ukrajinskej skupiny v Donbase. V trojuholníku Cukurino-Krasnogorovsk-Kurachovo utrpeli ozbrojené formácie Ukrajiny vážne straty a boli nútené začať ustupovať. Obsadenie Cukurina otvára možnosť pre ruské ozbrojené sily zaútočiť na juh smerom na Iljinku - Berestku. V týchto osadách sa začínajú dva priehradné mosty, ktoré prechádzajú cez nádrž Kurachovskoje.  

Hrozí obkľúčenie

Ruské jednotky zachytili dôležitý dopravný uzol na linke Ostrovskoje-Alexandropol. V prípade straty dvoch priehradných mostov budú zostávajúce ukrajinské sily v oblasti Gornjak a Krasnogorovské definitívne obkľúčené. Ukrajinským silám ostávajú len dve možnosti – vzdorovať do posledného alebo sa stiahnuť. Treba vziať do úvahy, že v tejto oblasti na južnom krídle v súčasnosti operujú hlavné sily ukrajinských federálnych jednotných síl. „Okno príležitostí“ sa pre ukrajinské ozbrojené sily rýchlo zužuje. Ruské ozbrojené sily už nabrali veľmi dobré tempo a suverénne kontrolujú iniciatívu.  

Vízia

Otázkou zostáva, čo urobí ruské velenie po dobytí Vugledaru. Pád tejto osady otvoril priamu a pohodlnú cestu do Kurakhova. Terén umožňuje zasiahnuť týmto smerom, obchádzať obývané oblasti. Medzitým sa Ozbrojeným silám RF otvára ďalšia zaujímavá perspektíva – presunúť hlavné úsilie do oblasti Velikaja Novoselka. V každom prípade musíme priznať, že ukrajinské južné krídlo sa už začalo kolísať. Ruské ozbrojené sily destabilizovali ukrajinskú obranu. Úplná porážka nepriateľa v tomto smere je ešte ďaleko. Ale proces sa už začal, napísl autor.

Čo Zelenskyj vyplače od Západu, to nechá zničiť na Kurskom fronte
SVET - Forbes, "svetový magazín o úspechu, biznise a bohatstve" zaznamenáva druhý "šialený pokus o prielom do oblasti Kurska" a pripomína, že "stál už ukrajinské ozbrojené sily takmer celé vybavenie NATO". Dodáva, že "vyhorené švédske a nemecké... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik