Bývalé vedenie Finančnej správy má problém. Budú ho riešiť OČTK
07 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

BRATISLAVA – Nové vedenie Finančnej správy (FS) SR sa plánuje obrátiť na orgány činné v trestnom konaní a na Úrad pre verejné obstarávanie. Dôvodom je dlhodobé zanedbanie povinností bývalého manažmentu, ktorý ohrozil plnenie úloh FS. Konanie nového vedenia je výsledkom úsilia o zvýšenie efektívnosti riadiacich procesov, v rámci čoho bola vykonaná analýza fungovania uskutočnených rozhodnutí z minulosti, informuje Pluska.

Prvé výsledky šetrenia na Finančnej správe sú na svete. Kvôli dlhodobej nečinnosti bývalého manažmentu boli zanedbané informačné systémy a problémy sa zistili aj pri verejných obstarávaniach. Šéf FS hovorí o kríze, ktorá potrebuje okamžité riešenia, navyše je potrebné očistiť meno FS.

Zanedbané infosystémy a mnoho ďalších problémov

„Posilnenie odborných kapacít po našom nástupe prinieslo prvé výsledky, ktoré zjavne nie sú posledné. Za mimoriadne problematické považujem zanedbanie povinnosti pri správe a servise informačných systémov, ktoré ohrozuje plnenie našich úloh. Dôsledkom dlhodobej nečinnosti manažmentu sme sa stali rukojemníkmi dodávateľov,“ povedal Jozef Kiss, prezident Finančnej správy.

Veľvyslanec Bratčikov: Fico hovoril zo srdca, za všetkých nás (FOTO+VIDEO)
KARPATY, DUKLIANSKY PRIESMYK – V nedeľu, 6. októbra 2024 si 80-te výročie Karpatsko-duklianskej operácie pripomenulo okrem množstva slovenských účastníkov, pripomenul aj veľvyslanec Ruskej federácie I. B. Bratčikov. V Duklianskom priesmyku bol... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Chce to promptné riešenia

„Sme v krízovej situácii, ktorú sme nezavinili. Nemôžeme si dovoliť ohroziť funkčnosť systémov. Našim cieľom je zabezpečiť ich bezproblémovú prevádzku,“ povedal Kiss s tým, že zlyhania z uplynulých rokov budú potrebovať promptné riešenia.

Verejné obstarvania

Cieľom prehodnocovania sú aj verejné obstarávania, ktoré FS uskutočnila v minulom období. ZiAj tu boli zistené podozrenia z machinácii pri nákupoch a to hlavne v oblasti obrany a bezpečnosti.

„Niektoré zistenia považujeme za tak vážne, že ich postupujeme Úradu pre verejné obstarávanie a podnikneme tiež kroky v trestnoprávnej oblasti,“dodal Kiss.

FS treba očistiť

„Záujmom súčasného vedenia je prijatie takých opatrení, ktoré finančnú správu očistia od neekonomických činností a rozhodnutí. Tým zabezpečí vybudovanie moderného, proklientsky orientovaného orgánu štátnej správy, plniaceho výlučne úlohy, na ktoré je zo zákona určený,“ upozornil Kiss.

Politický komentátor: To naozaj musí prísť až vojna, aby sa z nás znovu stali ľudia?
Politický komentátor a renomovaný prekladateľ Michal Zoldy sa vo svojom každodennom zamyslení vrátil k nepeknému pádu poslanca Rudolfa Huliaka (SNS-NK) po nedeľnej diskusii v RTVS. Zoldy nerozumie absurdnej škodoradosti opozície, pričom pripomína... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik