AKTUÁLNE Povinnosť pre TISÍCKY dôchodcov! Sociálke musia potvrdiť, že ŽIJÚ
08 | 10 | 2024 I Jarmila Vilhanová

BRATISLAVA - Mnohým dôchodcom sa blíži dôležitý termín. Sociálnej poisťovni musia potvrdiť, že žijú. Táto povinnosť sa týka dôchodcov, ktorý nemajú bydlisko v štátoch EÚ/EHP. Konkrétne ide o Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severné Írsko. Do 15. októbra 2024 musia Sociálnej poisťovni doručiť Potvrdenie o žití. Sociálna poisťovňa o tom informuje na svojom webe.

Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ, okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári.

Dôležité náležitosti

Tlačivo Potvrdenie o žití, ktoré majú do 15. októbra Sociálnej poisťovni doručiť dôchodcovia z „mimoeurópskej“ cudziny, musí byť riadne vyplnené a vlastnoručne podpísané. Podpis pritom nesmie byť starší ako jeden mesiac pred jeho zaslaním Sociálnej poisťovni a súčasne musí byť úradne overený, napr. notárom alebo zamestnancom príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v danom štáte. Následne im Sociálna poisťovňa zašle dôchodok za 3. štvrťrok, t. j. za obdobie od 1. júla 2024 do 30. septembra 2024.

Čo treba vedieť

Ďalšie žitie bude potrebné preukázať v januári 2025. V tomto mesiaci preukazujú žitie aj poberatelia dôchodku s bydliskom v členských štátoch EÚ/EHP, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska s výnimkou Českej republiky. V prípade Českej republiky si totiž Sociálna poisťovňa informácie o dôchodcoch vymieňa elektronicky s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

Koľko poisťovňa vyplatila?

Sociálna poisťovňa k 30. júnu 2024 vyplatila do zahraničia spolu 36 821 dôchodkových dávok, z toho do krajín mimo EÚ 3 810. Najviac ich z krajín mimo EÚ smerovalo do zámoria – do Kanady (1 454) a USA (1 092). Do krajín EÚ/EHP, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila Sociálna poisťovňa spolu 33 011 dôchodkov, z toho najviac do Českej republiky (16 575) a Nemecka (4 055).

Radíme: V používaní zimných pneumatík sa na Slovensku nič nemení
V používaní zimných pneumatík sa na Slovensku nič nemení. Na sociálnej sieti to zdôraznilo Ministerstvo vnútra (MV) SR s tým, že vo verejnom priestore kolujú nepravdivé informácie, že od 1. októbra sa na Slovensku môžu používať iba pneumatiky... Čítať ďalej
07 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik