V Politike! Hosťom je Peter Pellegrini, prezident SR
06 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Peter Pellegrini vyhlásil v relácii TA3 V politike, že keď bude prijímať demisiu od niektorého z členov vlády, tak to bude iná ministerka a nie ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS - SD). Nepriamo tak poukázal na to, že demisiu očakával od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Pellegrini neakceptuje od opozície vyjadrenie, že sú verejné financie v zlom stave kvôli pandémii.

Ozdravenie verejných financií podporuje, ale očakáva, že vláda bude mať nejaký odkaz, čo sa týka toho, čo je prioritou vlády.

Pán premiér stojí podľa Pellegriniho za všetkými ministerkami a ministrami vlády, okrem Dolinkovej, ako povedal.

Pellegrini zopakoval, že demisiu Dolinkovej prijme vtedy, keď sa nájde jej nástupca, pretože zdravotníctvo nemôže ostať bez vedenia.

Rekonštrukcia vlády podľa Pellegriniho neprichádza do úvahy, koaličná zmluva sa neotvára a meno prezidentovi má oznámiť Matúš Šutaj Eštok, predseda strany HLAS - SD.

Pellegrini má obavy z toho, že lekári sa doslova zbalia a odídu do zahraničia a môže nastať aj totálny kolaps. Pellegrini zdôraznil, že úctivo a slušne treba komunikovať s lekármi a so zdravotnými sestrami.

Pellegrini dodal, že on, ako premiér by si nedovolil hazardovať so stavom v zdravotníctve.

Vláda podľa neho by sa mala sústrediť na zmier a nie o jednostranné vyhlásenia, čo Pellegrini nepovažuje za dobrý prístup k zdravotníkom.

Pellegrini pochválil Zuzanu Dolinkovú za prácu, ktorú odviedla. Pellegrini tvrdí, že na pozadí sa veci hýbu a že v hre je aj nová špičková nemocnica pred deti na Rázsochách. Pellegrini vymenoval čo všetko Dolinková za 11 mesiacov počas svojej práce odviedla.

"Ja by som aj chcela, ale je mi v tom bránené..," TOTO bol podľa Pellegriniho dôvod, kvôli ktorému Zuzana Dolinková odišla.

Koalícia by sa mohla rozšíriť o štvrtého partnera. Podľa Pellegriniho nestačí, že premiér opakuje, že ide o problém SNS a problém HLAS-u.

Stabilita koalície je podľa Pellegriniho udržateľná a môže dovládnuť do konca volebného obdobia. 

Pellegrini kritizoval správu Petra Kollára a bude sa čudovať, keď sa ňou vôbec vláda bude zaoberať a nie napríklad rozpadajúcou infraštrukúrou, školstvom a inými dôležitejšími vecami, ako Pellegrini uviedol.

"Ak budeme riešiť správy Kotlára, tak ja neviem, či toto je cesta pre Slovensko. Pred nami sú obrovské výzvy. Tej krajine treba dať impulz a ja dnes vidím viac kultúrnych tém, ako veci, ktoré majú dopady na život ľudí," uviedol tiež  Pellegrini.

Pellegrini sľubuje, že sa bude pýtať na to, ako vláda bude postupovať čo sa týka pomoci pre najslabších a najsledovanejších a aj podľa toho sa bude rozhodovať, ako sa ku konsolidácii postaví.

"Krajine by prospelo, keby malo Slovensko troch najvyšších ústavných činiteľov," uviedol na otázku čo sa týka predsedu parlamentu. Bol by to podľa Pellegriniho signál, že koalícia je jednotná a vie dovládnuť.

Posunie sa Matúš Šutaj Eštok na pozíciu predsedu parlamentu? 

Pellegrini netuší a nie je jeho úloha, aby to komentoval. Deklaroval, že debata je o tom, či bude Drucker ministrom zdravotníctva uzatvorená a Drucker vzhľadom k tomu, ako sa vyjadril ostane ministrom školstva.

Pellegrini si myslel, že atentát preberie politikov a spoločnosť, ale žiaľ, k tomu nedošlo. Myslí si, že okrúhly stôl za prítomnosti koalície a opozície by mohol fungovať. 

Čo Zelenskyj vyplače od Západu, to nechá zničiť na Kurskom fronte
SVET - Forbes, "svetový magazín o úspechu, biznise a bohatstve" zaznamenáva druhý "šialený pokus o prielom do oblasti Kurska" a pripomína, že "stál už ukrajinské ozbrojené sily takmer celé vybavenie NATO". Dodáva, že "vyhorené švédske a nemecké... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok