Stoltenberg zrazu zistil, že NATO odzbrojilo Európu
07 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

MOSKVA - "Vojenský potenciál Európy je nižší ako ruský", zistil po rokoch posielania zbraní na Ukrajinu dnes už bývalý generálny tajomník NASTO Jens Stoltenberg. Všimla si to ruská agentúra TASS.

Jens Stoltenberg sa posťažoval, že európske krajiny majú teraz príliš málo zbraní, vybavenia a vojakov v stave vysokej pripravenosti na možný konflikt.

A zas stará pesnička

Európski členovia NATO sú menej bojaschopní ako Rusko, pokiaľ ide o ich vojenský potenciál a mali by kompenzovať toto zaostávanie zvýšením výdavkov na obranu, povedal bývalý generálny tajomník NATO (2014-2024) Jens Stoltenberg v rozhovore pre The Financial Times .

Sťažoval sa, že európske krajiny majú teraz príliš málo zbraní, techniky a vojakov v stave vysokej pripravenosti na možný konflikt.

Vieme že vieme

"Vieme, že sme za (Rusmi)," povedal. „Neviem vám presne povedať, koľko to bude stáť, ale môžem vám s istotou povedať, že ak spojenci dodajú to, čo sľúbili,bude to stáť oveľa viac ako 2 percentá národných rozpočtov, či už je to 2,5 alebo 3."

Tohoto stavu si je podľa Stoltenberga vedomá aj Moskva.

Ešteže skončil

Na otázku, čo ho po odchode z postu generálneho tajomníka aliancie najviac mrzí, Stoltenberg povedal, že NATO malo začať dodávať smrtiace zbrane Ukrajine už skôr. Tvrdil, že dodávky mali byť uskutočnené pred začiatkom ruskej špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022, no väčšina spojencov sa "veľmi bála následkov". Ak sa má Stoltenbergovi veriť, dostupnosť modernejších zbraní na Ukrajine mohla zabrániť konfliktu s Ruskom alebo „prinajmenšom značne sťažiť“ ruskej armáde plnenie bojových úloh.

Umýva si ruky ako Pilát

"Ak je niečo, čo nejakým spôsobom ľutujem a teraz to vidím oveľa jasnejšie, je to, že sme Ukrajine mali poskytnúť oveľa väčšiu vojenskú podporu oveľa skôr," povedal. "Myslím, že všetci musíme priznať, že sme im mali dať viac zbraní, pokročilejšie zbrane, rýchlejšie. Beriem na seba svoj diel zodpovednosti." Povedal podľa TASS Stoltenberg.

BRUSEL JE POD TLAKOM, záväzkami spôsobí bolesť polovici sveta
V Európskej únii môže vzniknúť vážny spor ohľadom nových pravidiel o výrobkoch bez odlesňovania. Tento predpis by mal začať platiť v decembri, no čoraz viac krajín, vrátane Berlína a Washingtonu, žiada jeho odklad. Brusel je však pod tlakom ľavice.... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok