NA EURÓPU sa ženie HURIKÁN KIRK
06 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na Európu sa ženie hurikán Kirk. Hoci nad Atlantikom nedosiahol najvyšší, piaty stupeň nebezpečnosti, nárazy vetra dosahujú rýchlosť až 270 km/h. V pondelok bude zúriť nad Azorskými ostrovmi, kde opäť naberie na sile a posunie sa smerom k pobrežiu Európy, uvádzajú nemeckí meteorológovia.

V stredu dorazí Kirk k európskym brehom ako mimotropická búrka. Presné miesto úderu zatiaľ nie je jasné, píše web týždenníka Focus. „Pôvodne to vyzeralo, že sa dostane nad strednú Európu, súčasné modely však počítajú s tým, že zasiahnutá bude Francúzsko, v blízkosti ústia rieky Loiry. Kirk by mal vyčíňať aj v Nemecku,“ uviedla pre Novinky meteorologička Dagmar Honsová.

Zvyšky hurikánu Kirk podľa jej slov v Česku spôsobia, že v druhej polovici budúceho týždňa by malo pršať a vietor bude čerstvý, s nárazmi okolo 55 km/h.

V Nemecku však spôsobí búrlivé poveternostné podmienky

Na pobreží Európy hrozia extrémne silné zrážky, ktoré by mohli dosiahnuť až 300 litrov na meter štvorcový, silný vietor a dokonca aj tornáda. Intenzívny dážď sa môže rozšíriť aj ďalej do vnútrozemia.

Očakáva sa, že jadro hurikánu Kirk sa bude pohybovať cez sever Francúzska, krajiny Beneluxu, severné Nemecko a Dánsko. V južnej časti jadra bude búrka obzvlášť silná. Meteorológovia varujú, že práve Nemecko môže zasiahnuť obzvlášť prudká búrka v stredu a vo štvrtok budúci týždeň. Presná trasa a sila búrky sa však ešte môže zmeniť.

Britskí meteorológovia podľa stanice SkyNews očakávajú, že okraj hurikánu prinesie na ostrovy okrem vetra, dažďa a poklesu teplôt aj sneženie.

Vzhľadom na narastajúce teploty vody bude rásť aj energia pre vznik hurikánov a predlžovať sa bude aj dĺžka ich životnosti. Vplyv na počasie v Európe majú najmä tie tropické búrky, ktoré sa z Karibského mora vydajú na sever pozdĺž pobrežia Spojených štátov a po ich oslabení sa zmenia na bežnú tlakovú níž nad severným Atlantikom.

„Počasie u nás teda môžu ovplyvniť tzv. exhurikány. Ak sa nad strednú Európu dostanú ako tlaková níž, prinesú daždivé a veterné počasie. Ak sa exhurikán zastaví nad severozápadnou alebo západnou Európou, väčšinou do strednej Európy okolo neho prenikne teplejší vzduch,“ uviedla Honsová.

Zvieracia farma v slovenskej politike? Známy podnikateľ prezrádza, KTO SÚ hyeny a svine!
SLOVENSKO - Známy podnikateľ a právnik Zoroslav Kollár opäť zverejnil ďalšie video so svojimi odvážnymi vyhláseniami. Tentokrát sa pustil do nemilosrdnej kritiky slovenských politikov a ich katastrofálneho hospodárenia s verejnými financiami.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik