Marián Kéry, Dominik Hašek a...Idiot
09 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

SLOVENSKO/RUSKO - "Dominik Hašek a jeho chorá nenávisť voči všetkému ruskému", tak sa venuje odstrašujúcemu príkladu rusofóbneho fanatizmu kedysi skvelého športovca politik Marián Kéry na sociálnej sieti.

"Život sám o sebe nie je ľahký pre nikoho. Skutočne bohatý je potom ten človek, ktorý sa vie tešiť aj z maličkostí. A čo dvojzápas špičkových hokejových mužstiev Buffalo Sabres – New Jersey Devils v Prahe, ktorým sa začne sezóna NHL 2024/25? Z tohto faktu, že hokejoví fanúšikovia v Prahe, z toho aj mnohí Slováci a Česi uvidia naživo hviezdy hrajúce v najlepšej hokejovej lige sveta, by sa minimálne milovníci hokeja mali prirodzene tešiť." Rozbieha iba navonok "športovú tému" Marián Kéry.

"Ale sú aj výnimky"

 Podľa Kéryho - "ako napríklad legendárny hokejový brankár Dominik Hašek. Ten sa pred hokejovým sviatkom v Prahe opäť raz pustil do vedenia profiligy."

Hašek dlhodobo kritizuje NHL za to, že povoľuje hrať v súťaži ruským hokejistom

 Podľa jeho slov tak robí reklamu ruskej invázii na Ukrajinu a je tak zodpovedná za stratené životy počas vojny.

"Vo svojom príspevku na sociálnej sieti X Hašek dokonca pritvrdil, podľa neho pôjde už o tretiu sezónu, keď bude NHL opäť veľkou reklamou na ruskú imperialistickú vojnu a ďalšie ruské zločiny, čím zostane zodpovedná za veľké množstvo zmrzačených a stratených ľudských životov." Pokračuje Kéry a Hašeka cituje:  "„Všetku zodpovednosť nesie najužšie vedenie NHL! To znamená 32 majiteľov jednotlivých tímov NHL a komisár Gary Bettman. Práve oni nastavujú pravidlá. A oni ich môžu kedykoľvek zmeniť. Sú to ľudia, ktorí z NHL, teda súťaže, ktorá pre mňa toľko znamenala, urobili najväčšiu reklamu na ruskú imperialistickú vojnu v celom športovom svete,“ tvrdí citovaný bývalý brankár a pokračuje s odkazom pre fanúšikov: „Chcem teda všetkým fanúšikom NHL povedať, že kedykoľvek Pastrňák, Draisaitl, Matthews alebo Laine strelia gól, McDavid, Kučerov, Crosby alebo Dahlin nahrajú na gól, brankári Vasilevskij, Bobrovskij, Hellebuyck alebo Sarospred vedú famózny zákrok, Gudas alebo Tkachuk ukážu pekný hit, ide o krásny divácky zážitok, ale zároveň je to o to väčšia reklama na zverstvá, ktoré Rusi robia vo vojne.

Máte ešte chuť na hokej? kladie Kéry zásadnú otázku

"Alebo si myslíte, že pri všetkej úcte, ale Dominik Hašek je mimo? Patrím do druhej skupiny ľudí, ktorí sú presvedčení, že Hašekove názory pri tejto téme sú nepodložené a patria do učebnicového merania nie dvojitým, ale minimálne trojitým metrom. Prečo? Ešte v apríli 2024 som na mojom profile na fb spýtal – áno, aj Dominika Hašeka: „Keď USA spolu s koalíciou „ochotných“ viedli bez mandátu OSN vojnu proti Iraku, keď USA a NATO ničili vojenskými údermi vtedajšiu Juhosláviu, ozval sa civilizovaný svet a zakázal športovcom z USA a členských krajín NATO súťažiť o medaily v športových disciplínach? Keď USA vojensky napadli Irak, Dominik Hašek pokojne chytal za Detroit RedWings v NHL. Ani brvou nehol, milióny dolárov, ktoré zarábal, by mu to nedovolili. Ale teraz je z neho jeden z najväčších moralizátorov?“

"Hašek nemá žiadne právo moralizovať"

Aj preto, vysvetľuje marián Kéry, "lebo sám chytal za tím ruskej KHL Spartak Moskva v sezóne 2010-2011? Vtedy mu ruble od Putina neprekážali? A nie, hoc vtedy ešte nezúrila vojna na Ukrajine a nepísal sa ani rok 2014, už vtedy bola politika prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina jasná. Ale Dominátor bol ticho.Tak, ako je ticho napríklad teraz smerom k Izraelu. Veď teda nerozlišujme, a ak nie ruskí športovci, potom aj izraelskí? Či desaťtisíce obetí v Gaze a najnovšie aj v Libanone za posledný rok izraelských útokov, to sú iné životy, ako desaťtisíce obetí nezmyselnej vojny na Ukrajine? Ak by sa niekto svojimi výrokmi mal priblížiť definícii pokrytectva, Dominik Hašek by k tomu mal extrémne blízko."  Podrobuje Kéry hašekovu ideologickú rusofóbiu drsnej, no trefnej kritike.

"Nie, táto Hašekova nenávisť k všetkému ruskému nie je zdravá, ani normálna"

"Keby mohol, on by asi zakázal Čechom a Slovákom čítať Puškina, Bulgakova či Dostojevského. Zločin a trest. Diablom posadnutí. Idiot..." zaklincoval dvojzmyselne Marián Kéry svoj postoj.

A iba tak, pre kompletnosť - reakcie Rusov

Bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek (59) nezostal svojej povesti nič dlžný. Rusi vracajú úder, lietajú štipľavé slová.
Hašek znova opakoval, že NHL sa stáva reklamou pre ruskú vojnu. A hokejisti z krajiny agresora by mali dostať v zámorí zákaz. Poriadne to nahnevalo ruské legendy a Dominik sa dostal pod paľbu kritiky. Rozhodne je najnenávidenejším športovcom v Rusku, kde ho označujú ako blázna, populistu či fašistu. 

Ruský web Sport24.ru označil Haška vo svojom titulku za "rusofóba"

To už HD cituje web sportovy.cas.sk. Ešte ostrejšie potom podľa citovaného webu reagoval Dmitrij Gubernijev, reportér štátnej televízie Match TV. „Hašek je skutočný kretén. Skvelý športovec, ktorý sa ale na staré kolená úplne zbláznil. Nepodarilo sa mu stať sa politikom, tak sa snaží upútať pozornosť,“ pripomenul Haškovi neúspech vo voľbách.

Haškove slová pred pražskými zápasmi medzi Buffalom a New Jersey nahnevali aj Valerija Kamenského, ktorý je členom Triple Gold Clubu (víťaz ZOH, MS a Stanleyho pohára pozn. red.). Píše sportovy.cas.sk

Kamensky tvrdí, že Haškove výroky by vôbec nemali byť publikované v ruských novinách alebo na webových stránkach. „Nikto sa dlho nezaujímal o to, čo hovorí. Robí si reklamu v tlači, pretože bol odsunutý na okraj. Samozrejme to bol skvelý hokejista, legendárny brankár. Svojimi súčasnými výrokmi ale len podkopáva svoju vlastnú autoritu,“ odkázal Kamenskij, ktorý dnes pracuje pre KHL.

Venujeme príliš veľa pozornosti osobe, ktorá sa zaoberá výhradne sebapropagáciou

"Chce si vybudovať politickú kariéru, ale ani jeho vlastní ľudia v Česku oňho nemajú záujem, keď ho nezvolili. A v NHL už Haškove názory nezaujímajú vôbec nikoho. Možno nadchnú len pár schizofrenikov, ale normálnych ľudí nie,“ pridal sa podľa citovaného webu 69-ročný bývalý tréner Vladimir Pljuščev, ktorý v roku 2002 doviedlo ruskú dvadsiatku na MS k zlatu.

Víkendoví protagonisti: KTO OVLÁDNE POLITICKÉ DISKUSIE?
SLOVENSKO - Prehľad hostí vo víkendových diskusných reláciách 11.00 TA3 V politike - Peter Pellegrini, prezident - Ladislav Kamenický, minister financií (Smer-SD) - Marián Viskupič, poslanec (SaS) 11.55 STVR O 5 minút 12 - Robert Fico, predseda... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok