Fico na Dukle: "Takáto jedna raketa by mohla v Bruseli rozbiť nejakú fontánku"
06 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Význam Karpatsko-duklianskej operácie pred 80 rokmi, ktorá mala za úlohu pomôcť Slovenskému národnému povstaniu, vyzdvihol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na oslavách jej výročia. V príhovore pri pamätníku na Dukle pripomenul, že popri vojakoch československého armádneho zboru v nej bojovala a prinášala veľké obete Červená armáda. Zdôraznil pritom, že sloboda prišla na Slovensko z východu a vyjadril potrebu zachovávania historickej pamäte.

Tak, ako sme si to dali do programového vyhlásenia vlády, tak to aj plníme. Nebudeme sa k vlastným, národným, historickým tradíciám obracať chrbtom," uviedol Fico v úvode.

"My sme neprišli oslavovať ani vojnu, ani utrpenie, ani smrť. Mrzí ma, že máme v Európe takú zvrátenú módu, kde by sme namiesto toho, aby zastavili rinčanie zbraní, tak počujeme búrlivý potlesk, hlasité povzbudzovanie a často významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej," uviedol Fico.

Počas príhovoru spomenul aj Brusel

„A my zrazu počúvame, ako aj niektorí poslanci Európskeho parlamentu hovoria s ľahkosťou  jarného vetríka o raketách stredného doletu, raketách dlhého doletu. Nuž obrazne povedané. Možno takáto jedna raketa by mohla v Bruseli rozbiť nejakú fontánku, aby pochopili, o čom to vlastne preboha všetci hovoria,“ uviedol okrem iného Robert Fico.

"My sme sem prišli preto, lebo chceme oslavovať mier," povedal tiež Robert Fico.

Pripomenul tiež, kto prechádzal cez úsek na Dukle a že to boli Ukrajinci, Rusi a ďalšie národy, ktorí prechádzali údolím smrti a boli to Slováci a Česi, ktorí im pomáhali.

Hlavnou úlohou tejto operácie bolo podľa Fica pomôcť Slovenskému národnému povstaniu.

"Je fakt, že táto operácia odklonila veľkú časť nemeckých vojsk, ktoré by inak utopili Slovenské národné povstanie v krvi," povedal Fico. Rozhodnutie spustiť Karpatsko-dukliansku operáciu tak podľa neho zachránilo množstvo životov na Slovensku, hoci zároveň prinieslo veľké obete v tejto oblasti. Vyjadril sa aj za potrebu uznania sovietskemu maršalovi Ivanovi Konevovi.

Vyzdvihol úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke fašizmu v druhej svetovej vojne. Povedal, že ak bude mať možnosť a dostane budúci rok pozvanie do Moskvy na oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom a konca druhej svetovej vojny, určite sa na nich zúčastní. Označil to za prejav úcty a rešpektu. "Sloboda prišla na Slovensko z východu a na tejto pravde sa nedá absolútne nič zmeniť," skonštatoval.

V súvislosti s bojmi na Dukle poukázal aj na slovanskú vzájomnosť a prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. "Treba požiadať všetkých, preboha, prestaňme to vzájomné zabíjanie Slovanov, veď to boli Ukrajinci, boli to Rusi, Bielorusi a ďalšie národy bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré prechádzali týmto údolím smrti, a boli to Slováci a Česi, ktorí pomáhali tak, ako mohli. Ďakujeme všetkým, želáme im, predovšetkým na Ukrajine, čo najrýchlejší mier a pokoj," skonštatoval. Dodal, že takéto posolstvo odovzdá aj na pondelkovom (7. 10.) rokovaní s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

VIDEO:

Lži Nadácie zastavme korupciu podľa Erika Kaliňáka
BRATISLAVA - "Nadácia zastavme korupciu sa zaslúžene červená od hanby" Konštatuje na sociálnej sieti europoslanec za SMER Erik Kaliňák. Zjavne preháňa, lebo slovenská politická opozícia nevie, čo je to hanba. Kaliňák (mladší) na adresu nadácie ešte... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok