Dukla 80 - pani Čaputová, pán Kiska, nič vám to nehovorí?
06 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Pruské - Z rádia práve idú správy. " ...Pokloniť sa na Duklu prišli aj prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič... Hlas z rádia tieto mená prečítal popri aktívnych najvyšších predstaviteľoch Slovenskej republiky. Ak by sa dožil aj prezident Michal Kováč, určite by nechýbal. Naopak, chýbali v tej informácii mená Zuzany Čaputovej a Andreja Kisku. Prekvapilo? Vlastne, ani nie. 

„Aké mám spomienky na Duklu? Hrozné... Aj dnes plačem, keď na to spomínam. Ale hnala nás túžba prekročiť hranice. Dostať sa tam. Docieliť, že už oslobodzujeme. Že sme doma,“ spomínal podľa Post Bellum v roku 2010 na tažké boje II. svetovej vojny v Karpatoch brigádny generál v.v. Alexander Beer.

Čaputovej a Kiskovi to nič nevraví

Dukla nie je Plzeň. Duklu oslobodzovali prevažne sovietske vojská, nie Američania. Duklu pomáhal oslobodiť aj armádny zbor Ludvíka Svobodu a to bol predsa boľševik, nie? Tak komu a za čo sa tam klaňat? Nuž odpovedzme ešte jedným citátom z profilu Post Bellum: "Dukla – to sú príbehy obrovského ľudského hrdinstva v neznesiteľných podmienkach, v ťažkom horskom teréne a zlom počasí. Je to spomienka na 21-tisíc sovietskych a 1 800 československých vojakov, ktorí tu padli v boji proti nemeckému nacizmu a slovenskému klérofašizmu." Napísala FB stránka Post bellum.  

Fingovaná fotka počas osláv SNP

Aj vtedy sa hralo "Čaputovské" divadlo, aby sa nepovedalo. SNP si "uctievala" bývalá prezidenta na truc na Podbanskom a fotku použila týždeň starú - ako sa neskôr ukázalo. Lebo bolo treba niekam zas letieť. Lebo veď SNP? Progresívci ho považujú za akciu boľševikov a ruských politrukov. Za nič iné. A písať o úcte biznismana Kisku k niečomu tradične národnému, štátnemu, to už by vôbec nedávalo zmysel. Veď on, ako zakladateľ strany Za ľudí "najlepšie vie", čo je to ľudskosť a čo pietna úcta k ľudským obetiam vojny. V podstate ani nie je zaujímavé, či mal, alebo nemal čas. Od bývalých prezidentov sa však akosi automaticky očakáva, že takéto výročia zo svojich kalendárov z úcty štátu, ktorého občania si ich zvolili za najvyšších ústavných činiteľov, nevynechávajú. Takže Dukla 80? Iba spomienka, ktorá nestála ani pani  najnovšie v USA "profesorke" Čaputovej, ani "dobrému anjelovi" Kiskovi za osobnú prítomnosť. Veď každý má v sebe svoje "hodnoty", že? Tie jedine správne!

Ešteže máme po rokoch zas prezidenta Slovenska!

"Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomnej národnej hrdosti a odhodlania v boji proti nacistickému útlaku." Prezident SR Peter Pellegrini to uviedol v príhovore k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie.
"No zároveň je aj trvalým varovným signálom voči nebezpečenstvu, ktoré v podobe fašizmu, extrémizmu a neznášanlivosti číha na nás aj dnes," skonštatoval pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle.
Peter Pellegrini poukázal na to, že ide o pamätné a historické miesto, ktoré bolo pred 80 rokmi svedkom nespochybniteľného hrdinstva, ale aj obrovského utrpenia. "Miestom, na ktorom bola naša dnešná sloboda vykúpená krvou našich otcov a dedov," povedal. Vzdal pritom hold hrdinom karpatsko-duklianskej operácie, bojov o oslobodenie Slovenska i Slovenského národného povstania. "Patrí vám vďaka za vašu odvahu, odhodlanie a nasadenie vlastných životov v mene slobody a lepšej budúcnosti. A slovenskému národu patrí uznanie, že sa dokázal zjednotiť na spoločnom cieli, prekonať názorové rozdiely a začať s vysťahovaním fašizmu zo slovenského územia," uviedol prezident.

Borisovi sa zacnelo, vracia sa aj s celou famíliou
PRUSKÉ - Vravievalo sa, že s ubúdajúcimi vlasmi pribúda múdrosť. Zdôrazňujem, vravievalo sa to kedysi. Nie v časoch plešatých tridsiatnikov, často hlúpych ako to málo zakrivené tágo. No, ale tí to zas kompenzujú zarastenými tvárami, aby predsa len... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok