Členka Súdnej rady SR UPOZORŇUJE na ABSOLÚTNU ZHÝRALOSŤ (VIDEO)
06 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA - Predstavme si situáciu, že prídeme na súd a zamestnancovi sa v kancelárii bude prechádzať mačka, alebo iné spoločenské zviera. Povoľuje to dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve uzatvorenej medzi odborovým zväzom justície a kanceláriou Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Sudkyňa a členka Súdnej rady (SR) Slovenskej republiky, sudkyňa Správneho súdu Dana Jelínková Dudzíková je jednoznačne proti. V relácii Teraz takto s Ankou Žitnou vysvetlila, prečo.

Zmieňovaný dodatok hovorí o povolených druhoch spoločenských zvierat. Nejde pritom len o domáce zvieratá, preto Dana Jelínková Dudzíková a niekoľkí jej kolegovia hovoria o zhýralosti. Nechce tému bulvarizovať, no o situácii sa vie už takmer rok, no bývalý predseda SR SR ju odmietol riešiť. Sudkyňa však hovorí o tom, že toto je aj určitá dehonestácia súdu ako takého. Nehovoriac o tom, že NSS je „dieťaťom“ Márie Kolíkovej.

Čo hovorí „problematický“ dodatok

„Zamestnávateľ umožní zamestnancovi (najvyššieho správneho súdu) a sudcovi (najvyššieho správneho súdu) mať na pracovisku (na súde) spoločenské zviera a to s cieľom budovania priateľskej atmosféry na pracovisku, znižovania stresu a posilnenia psychohygieny,“ hovorí dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve s tým, že na pracovisku je možné mať len povolený druh spoločenského zvieraťa. Lenže kolektívna zmluva prináša viac pozoruhodných dodatkov.

Sudca Šamko: Spoločenské zvieratá na Najvyššom správnom súde SR?
Tento text je písaný ako fejtón na odľahčenie a s prekvapením, čo všetko sa môže dotýkať justície a čo všetko sa dokáže vymyslieť. Nižšie je uverejnený dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve uzatvorenej medzi odborovým zväzom justície a kanceláriou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Práca v justícii je o strese

Domácimi zvieratkami to však neskončilo. Už pred rokom sa hovorilo o miestnosti na masáže, tulivakoch, či golfovom trenažéri, zamestnanci súdu môže mať v deň narodenín platené voľno.

„Väčšina mojich kolegov sa od toho dištancuje, považujeme to za absolútnu zhýralosť. Toto absolútne nesúvisí s výkonom súdnictva. Budova súdu nie je miesto, kde si máme hľadať priateľov na život a na smrť. Budova súdu je na to, aby sme pracovali,“ povedala sudkyňa.

Podľa nej je to nie len v rozpore s etickými, ale aj s hygienickými pravidlami, problém môže priniesť aj nedostatočná ochrana bezpečnosti pri práci.

Zvieratká nie sú novinka

„Už pred rokom sme riešili na Súdnej rade, keď sme mali zvesti, že nejaký zajac tam hopká po chodbe,“ doplnila sudkyňa. Ak sa vám pri tej predstave dvihli kútiky úst do úsmevu, prípadne sa vám ústa stiahli od pohoršenia, jej zámerom nebolo bulvarizovať súdy. Tému otvorila členka SR Eren Pružinec, no Ján Mazák ju absolútne zatrhol.

„Smutné je, že už v tom čase sedeli dve sudkyne Najvyššieho správneho súdu, ktoré to museli vedieť a neotvorili túto tému,“hovorí Jelínková Dudzíková.

ZOO na NSS

„Ja viem o dvoch mačkách, o dvoch zajacoch, slimákoch a kokršpanielovi na personálnom,“ šokuje sudkyňa. Podľa jej vedomostí nejde o sudcov, ale o zamestnancov.

„Zamestnanci pracujú so spismi. Je nemysliteľné, aby si verejnosť myslela, že tam niekde nejaká mačka si pradie na ich spise, to je absolútne vylúčené. Pokiaľ niekto potrebuje na prácu v justícii domáce zviera, nech sa zbalí a ide robiť niekam inam. Práca v justícii znamená, že musíte vedieť odolávať tlaku a stresu,“ upozorňuje sudkyňa. Tá si navyše nevie predstaviť, že niekto pri nástupe do privátnej firmy bude mať podobné požiadavky. Všetky tieto veci podľa nej v očiach verejnosti dehonestujú súdnictvo.

Ste PN? TOTO si určite skontrolujte! (VIDEO)
Prišla jeseň a s ňou aj zvýšený výskyt rôznych viróz, ktoré nás uložia do postele a teda na práceneschopnosť - „PN-ku“. Nie vždy vieme, ako postupovať pri rôznych situáciách, ktoré nám PN-ka môže priniesť. Hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Kolíkovej „dieťa“

Verí preto, že NSS sa čím skôr spamätá a zapracuje na získaní si dôveryhodnosti. Jelínková Dudzíková pripomína, že NSS vznikol počas pôsobenia Márie Kolíkovej na poste ministerky spravodlivosti.

„Myšlienka je vznešená – oddeliť správne súdnictvo od všeobecného. Ona vymyslela a parlament to „odklepol“, že sudcovia, ktorí pôjdu na NSS nemusia prejsť klasickým výberovým konaním,“ hovorí členka SR SR. To znamená napríklad aj to, že neprešli psychotestami, nebola u nich overená znalosť cudzieho jazyka. Stačilo im len presvedčiť vtedajšiu Súdnu radu, v ktorej sedeli politickí nominanti.

Toto nie je cesta ku dôvere

„Často sa na ten NSS nahliada tak, že by si mal získať dôveru verejnosti a nás kolegov predovšetkým odbornosťou a preukázaním, že u nás majú to miesto. Nehovorím, že na odborných fórach sa to nedeje, ale zvesti o tulivakoch, či maséroch, to nie je dobrá cesta,“ myslí si sudkyňa.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok