Brutálny MRÁZ ZOVRIE Európu. Predpoveď vystrašila aj samotných meteorológov
06 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

SVET - Sotva začal jeseň, zima už pomaly klopká na dvere. Aspoň tak to vyzerá na severe Európy, kde meteorológovia predpovedajú výrazný pokles teplôt. Tohtoročná zima by mala byť mimoriadne chladná, informuje portál tn.nova.cz.

Na Európu sa ženú mrazy. Podľa meteorológov, ktorých citoval denník Mirror, by sa hlavne na severe mali pripraviť na poriadny teplotný prepad. Vo Veľkej Británii by teploty mali v prvej polovici októbra klesnúť aj k –10 stupňom Celzia.

Takýto mráz by mal vydržať dlhé štyri dni a to v rozmedzí od 11. do 14. októbra. Meteorológovia nevylučujú ani to, že v niektorých častiach Spojeného kráľovstva by mohlo snežiť.

Za značné ochladenie môže podľa odborníkov vplyv javu La Niña

Ten vzniká, keď teploty morského povrchu v Tichom oceáne klesnú pod priemer, a spôsobí tak rozsiahle posuny v globálnych vzorcoch počasia. La Niña prináša chladnejšie, vlhšie a búrlivejšie podmienky. Ovlplyvňuje tiež obdobie hurikánov.

„Na zimu je predpovedaná slabá/stredná udalosť La Niña, ktorá všeobecne znamená chladnejšie ako normálne teploty v celej západnej Európe, takže očakávame chladnejšie obdobie smerom k novembru a decembru,“ uviedol meteorológ Andrew Pedrini z Atmospheric G2. Odborníci dodávajú, že by sme sa mali tento rok pripraviť na "chladnejšiu zimu, než na akú sme boli zvyknutí".

Mierny pokles teplôt zasiahne aj Česko. Ešte v týždni od 7. októbra síce zaznamenáme ľahké oteplenie a priemerná denná teplota napríklad v stredu vystúpi až k 18 stupňom Celzia, potom však sa všetko zmení.

„V ďalších dňoch bude tlaková níž postupovať z Britských ostrovov nad Skandináviu a po jej okraji k nám začne prúdiť chladnejší vzduch,“ uvádza hydrometeorologický ústav. Pre zatiaľ hlásia priemernú dennú teplotu v pondelok 14. októbra 12 stupňov Celzia. Na ďalšie dni predpoveď neuvádza.

Prezident: Pri storočnici košického maratónu vyzdvihol jeho posolstvo mieru
Slovensko - Košice - Myšlienku mieru v názve košického maratónu vyzdvihol pri storočnici tohto behu prezident SR Peter Pellegrini. Zároveň uviedol, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik