BRUSEL JE POD TLAKOM, záväzkami spôsobí bolesť polovici sveta
06 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

V Európskej únii môže vzniknúť vážny spor ohľadom nových pravidiel o výrobkoch bez odlesňovania. Tento predpis by mal začať platiť v decembri, no čoraz viac krajín, vrátane Berlína a Washingtonu, žiada jeho odklad. Brusel je však pod tlakom ľavice. Nemecko vyzvalo Európsku komisiu, aby odložila zavedenie nariadenia o výrobkoch bez odlesňovania (EUDR), ktoré má vstúpiť do platnosti koncom decembra. Základom nového nariadenia je, že výrobcovia a distribútori určitých produktov z tretích krajín musia preukázať, že ich výroba nevedie k odlesňovaniu.

V praxi to však podľa maďarského portálu predstavuje veľký problém pre vlády tretích krajín, výrobcov aj obchodníkov. Problémom je najmä to, že obchodní partneri musia splniť obrovské administratívne povinnosti tým, že musia dokázať, že výrobky predávané na európskych trhoch nepochádzajú z odlesňovaných oblastí. Brusel pritom nezverejnil sľubované podrobné usmernenia a ešte nebol dokončený ani jednotný informačný systém, informuje maďarský portál Mandiner.

Ak sa EÚ a členské štáty nedohodnú na odklade zavedenia EUDR alebo na podpore zasiahnutých strán, bude potrebné dočasne pozastaviť dovoz niektorých výrobkov, ako je kakao, káva alebo drevné produkty.

Cieľom pravidiel o výrobkoch bez odlesňovania je, aby sa na trhy EÚ dostali len tie produkty, ktoré nevedú k odlesňovaniu.

Nariadenie sa vzťahuje na sóju, drevo, kaučuk, kávu, kakao a dobytok

V praxi to znamená, že napríklad sója alebo hovädzie mäso z Brazílie musí mať certifikát, ktorý potvrdzuje, že ich produkcia nevedie k odlesňovaniu. Forma certifikátu je stanovená EÚ.

Problémom je, že v mnohých tretích krajinách neexistuje potrebná infraštruktúra na vydávanie certifikátov, navyše dohľad nad celým procesom je prakticky nemožný.

Cieľ pritom nie je spochybňovaný ani zo strany krajín EÚ, ani inštitúcií, ani obchodných partnerov. Prakticky všetci žiadajú nejaké uvoľnenie, aby zavedenie systému neviedlo k dočasnému alebo trvalému nedostatku postihnutých výrobkov. Získavanie údajov z kakaových plantáží je ťažké. Certifikácia a administratívne požiadavky stanovené EÚ sa v mnohých oblastiach ukázali ako nemožná výzva. Napriek tomu, že väčšinu odlesňovania spôsobujú veľké spoločnosti, práve drobní poľnohospodári nemajú možnosť dokázať, že nepoškodili lesy.

ŠOKUJÚCI PRÍPAD! Nemáš nohu? Aj tak si pomôž sám!
Bratislava - Nie, toto nechce byť "útok" na záchranárov. Nasledujúci text by mal byť výzvou pre štátnych úradníkov - najmä z rezortu zdravotníctva, aby okamžite zasiahli a situáciu vydaním nových nariadení do budúcna vyriešili. Človek predsa nie je... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Dovoz kakaa a kávy sa zdá byť najväčšou výzvou so zavedením EUDR

Dôvodom je, že kakao a kávu pestujú takmer výlučne rodinné farmy, no väčšina z nich v pestovateľských oblastiach nemá prístup k potrebnej informatickej infraštruktúre. Navyše, kvôli nízkej úrovni vzdelania je získavanie požadovaných dokumentov a certifikátov prakticky beznádejné. Aj keby mali potrebné prostriedky a vedomosti, je nepravdepodobné, že by boli schopní pokryť náklady na dodržanie všetkých pravidiel.

Green Deal pod tlakom

Brusel sa medzitým dostal pod značný politický tlak, pretože od volieb do Európskeho parlamentu je to prvá vec, ktorú mnohí považujú za skúšku pre Ursulu von der Leyenovú: Ak Európska komisia ustúpi žiadostiam o uvoľnenie nariadenia, naznačí tým, že sa odklonila od ambiciózneho plánu na zelenú transformáciu a vzdáva sa Green Dealu. Ak sa však bude držať schváleného scenára, dostane do ťažkej situácie tých, ktorí sú rovnako zraniteľní voči veľkým korporáciám ako vyrúbané lesy.

V poľnohospodárskom výbore Európskeho parlamentu, najmä zo strany nemeckých konzervatívnych poslancov, zazneli obavy, že zníženie dovozu sóje by mohlo viesť k vážnym problémom v dodávkach krmiva.

Brusel tiež pochybil tým, že nezverejnil detailné predpisy na uľahčenie dodržiavania nariadenia a jednotný informatický systém ešte nebol dokončený. Zelení a ľavicové frakcie nechcú ani počuť o odklade zavedenia EUDR, pretože podľa nich mali podnikatelia predávajúci na trhu EÚ dostatok času na prípravu.

Ľavica navyše vníma toto nariadenie ako dôkaz, či základné ciele Zeleného dohovoru zostanú zachované aj po výsledkoch júnových volieb do EP a súčasných politických realitách.

Podľa informácií od portálu Euractiv, ktoré sa odvolávajú na bruselské zdroje, sa neplánuje odklad decembrového termínu – na nemecký návrh o pol roka –, avšak systém by bol zavedený postupne počas dvoch prechodných rokov. V tomto období by nedodržanie nariadenia neviedlo k sankciám ani obmedzeniam.

Očakáva sa, že diskusia o odklade zákazu výrobkov spojených s odlesňovaním bude jedným z prvých veľkých sporov v novozaložených inštitúciách EÚ, pričom pravicové a ľavicové frakcie zastávajú pevné, ale rozdielne postoje k jeho implementácii.

Borisovi sa zacnelo, vracia sa aj s celou famíliou
PRUSKÉ - Vravievalo sa, že s ubúdajúcimi vlasmi pribúda múdrosť. Zdôrazňujem, vravievalo sa to kedysi. Nie v časoch plešatých tridsiatnikov, často hlúpych ako to málo zakrivené tágo. No, ale tí to zas kompenzujú zarastenými tvárami, aby predsa len... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Washington očakáva chaos

Niektorí obchodníci v krajinách výrobcov už aktivovali núdzové brzdy. Dôvodom je, že v prípade niektorých plodín práve prebieha obdobie výsadby, čo znamená, že nákupcovia museli urobiť rozhodnutia už pred niekoľkými mesiacmi.

Európska únia každý rok dovezie z USA drevárske výrobky v hodnote 3,5 miliardy eur, hlavne papier a celulózu. Americkí výrobcovia dreva budú musieť preukázať, že použitý materiál nepochádza z lesov vyrúbaných po roku 2020.

Keďže americké spoločnosti na výrobu celulózy a papiera používajú vedľajšie produkty drevospracujúceho priemyslu, napríklad drevné štiepky, nie sú schopné splniť požiadavky EÚ, pretože pôvod týchto vedľajších produktov je nemožné určiť, nehovoriac o jeho dokladovaní.

Pravidlá EÚ v praxi kladú nereálne požiadavky, ktoré zbytočne obmedzujú obchod s výrobkami z krajín s nízkym rizikom, ktoré zodpovedne a udržateľne riadia svoje dodávateľské reťazce. Jednou z takýchto krajín je najväčší obchodný partner EÚ – Spojené štáty.

PLÁN Rudolfa Huliaka
SLOVENSKO - Poslanec a predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (nk/ nezávislí kandidáti) v reakcii na útok medveďa navrhuje eliminovať približne 30 synantropných jedincov. Má ísť o takých medveďov,... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

4o

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok