Ako podľa Orwella - Nobelovu cenu za mier Zelenskému?
06 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

OSLO - Orwell : "Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila." Naozaj môže byť Volodymyr Zelenskyj držiteľom tohtoročnej Nobelovej ceny mieru, ktorú budú udeľovať už o týždeň? Naozaj ju môže dostať za smrť státisícov ľudí? Za skazu v krajine, ktorej sľúbil mier na kolenách, no napokon ju nechce oslobodiť od vojny? Za zákaz pravoslávia a ruského jazyka? Za ostreľovanie pokojných ruských miest a inváziu do Kurskej oblasti? To sú otázky, ktoré nestoľuje web svpressa.ru.

Ale pre modernú západnú komunitu je to zjavne celkom prijateľné. Všetko je presne podľa Orwella : vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila. Zelenskyj je na zozname medzi možnými kandidátmi - nositeľmi Nobelovej ceny za mier.

Reuters sa asi mýli

Agentúra používa zdravú logiku a preto pochybuje  o tom, že nelegitímny prezident krajiny, ktorá je vo vojne a ignoruje možnosť mierových rokovaní, by mohol Nobelovu cenu získať. Koniec koncov, americký prezident Barack Obama cenu dostal v roku 2009, napriek tomu, že Amerika v tom čase viedla dve vojny - v Iraku a Afganistane. A o niečo neskôr tu bola aj Líbya a Sýria.

Citovaný web pripomína, že v marci 2022 Nobelov výbor dokonca zmenil pravidlá posudzovania žiadostí s cieľom nominovať ukrajinského vodcu na cenu mieru, hoci v čase jeho nominácie už uplynula lehota na ich predloženie.

Je pravda, že Zelenskij v tom čase iba tesne minul cenu mieru. Ale získal titul „osoba roka“ podľa časopisu Time. A nedávno, počas svojej poslednej americkej cesty, dostal aj ocenenie Golden Plate od miestnej Akadémie úspechov – „za významný prínos k rozvoju ľudstva“.

„Dajte mu aj Nobelovu cenu za mier"

Vyhlásil to (ironicky) vojenský korešpondent Alexander Kots na svojom telegramovom kanáli. 

Je to paradoxné, ale môžu mu ju dať...

Samotná cena za mier sa trochu líši od tých Nobelových cien, ktoré sa každoročne udeľujú za vynikajúci vedecký výskum, vynálezy a významný prínos ku kultúre. Dokonca sa udeľuje podľa iného postupu, v inom čase a v inom meste.

Za posledné desaťročie bola táto cena, ktorá bola v minulosti považovaná za pomerne vysoké a čestné ocenenie, najprv podrobená vážnemu procesu inflácie a potom všeobecnej profanácii. Pretože ju začali dávať nie za snahy o udržanie mieru, vytváranie podmienok na ukončenie a predchádzanie konfliktom, ale výlučne z politických dôvodov.

Navyše z politických dôvodov, ktoré jednoznačne smerovali k veľmi tendenčnej a prozápadnej interpretácii mierového procesu, keď sa udržanie mieru a vytvorenie trvalého mieru posudzovalo výlučne z pohľadu záujmov západných krajín. A v tomto smere sa kandidáti na cenu mieru a laureáti stávali čoraz odpornejšími postavami.

Majú chuť rozšíriť vojnu do Bieloruska!
"Veľká rana pre Moskvu." Na Ukrajine vyzvali na „presunutie vojny do Bieloruska“. Poslanec ukrajinskej Najvyššej Rady vyzval na „presunutie vojny do Bieloruska“. V Rusku vojna nestačí Poslanec Oleg Dunda vyzval na „presunutie vojny nielen na... Čítať ďalej
06 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok