Volebné miestnosti otvorené! Občania 38 samospráv DNES rozhodujú o svojej budúcnosti
05 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

SLOVENSKO - Dnes od siedmej rána sa otvorili brány volebných miestností v 37 obciach a jednom meste na Slovensku. Obyvatelia majú jedinečnú príležitosť ovplyvniť budúcnosť svojich komunít voľbou primátora, starostu či poslancov obecného zastupiteľstva.

Prečo sa konajú doplňujúce voľby?

V sobotu sa o 7.00 h v 37 obciach a jednom meste na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú primátora, starostu aj poslancov obecného zastupiteľstva. Ide o samosprávy, v ktorých sa posledné komunálne voľby nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.      

Kde sa volí a kto?

Primátora volia v meste Dobšiná. Starostu aj poslanca vyberajú v obciach Fijaš a Zemplín. Starosta sa volí v mestskej časti Košíc Kavečany a v obciach Hviezdoslavov, Malá Mača, Brunovce, Dvorany nad Nitrou, Svrbice, Prosiek, Vasiľov, Kordíky, Lentvora, Lada, Malé Dvorníky, Zvončín, Nána, Liptovská Kokava, Lodno, Telgárt, Radnovce, Senné, Píla, Nechválova Polianka, Pichne, Záhradné a Tisinec. Poslancov obecného zastupiteľstva voliči vyberajú v obciach Dolné Orešany, Jasenová, Dubovec, Nováčany, Hubina, Lakšárska Nová Ves, Tupá, Ľubá, Malé Borové, Orlov a Piskorovce.

Čo potrebujete vedieť pred hlasovaním?       

Volič môže hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti sa musí preukázať občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzinca.
        

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Na hlasovacom lístku pre voľby primátora mesta a starostu obce môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.
       

Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku.
        

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Takisto vtedy, ak sa starosta či poslanec vzdal a jeho mandát zanikol bez náhradníka. Zákon takisto stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásili za neplatné.

Hnutie Sme rodina vstáva z popola. Kollár sľubuje veľký comeback!
BRATISLAVA - Boris Kollár, večný optimista slovenskej politiky, verí v zázračné vzkriesenie svojho hnutia. Sľubuje nových expertov, regionálne štruktúry a návrat do parlamentu. Má na to vôbec? Kollár: "V koalícii je chaos" "Rozhodne sa chceme... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok