Tragédia v Hybiach: Medveď usmrtil hubára, odborníci bijú na poplach
05 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Sobotňajšie ráno v tichom lese pri obci Hybe sa zmenilo na drámu, keď medveď napadol a usmrtil 55-ročného hubára. Táto tragická udalosť opäť rozpútala vášnivú diskusiu o riešení problému s premnoženou populáciou medveďov na Slovensku.

Záchranári bojovali o život obete

Napriek rýchlemu zásahu leteckých záchranárov muž svojim zraneniam podľahol. Incident sa odohral v ťažko dostupnom teréne, čo komplikovalo záchranné práce. Na miesto dorazili aj príslušníci Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Odborníci varujú pred zmenou správania medveďov

Na miesto nešťastia mieri aj predseda Národnej koalície Rudolf Huliak s tým, že mu je nesmierne ľúto, že dnes vyhasol ľudský život. Ten dlho upozorňoval na problémy s premnoženými medveďmi.

Rudolf Huliak, predseda Národnej koalície a dlhoročný kritik súčasnej situácie, zareagoval na tragédiu emotívne: "Koľko ľudských životov musí vyhasnúť, aby sme začali tento problém brať vážne?

Volanie po systémovom riešení

 „Dlhodobo avizujeme zmenu správania synantropných medveďov. Sú to tie jedince, na ktoré sme pred štyrmi rokmi upozorňovali, že vznikne generácia medveďov, ktorá bude vnímať človeka nie ako svojho prirodzeného nepriateľa, ale bude ho vnímať ako najlacnejší zdroj potravy,“ upozorňoval Huliak už v apríli 2024 s tým, že na to všetci doplatíme. Neriešenú otázku premnoženej populácie medveďov avizujú poľovníci od roku 2004.

„Ja žijem medzi medveďmi,“ vraví Huliak. „Od roku 1996 poľujem a od roku 2004 sme avizovali na Poľane, že je tu závažný problém. Jedinci mali svoje fotky a kalendáre. Averzná terapia na medvede neplatí. Upozorňoval som šesť rokov dopredu na túto tému,“ zopakoval. Pýtal sa, koľko ľudí ešte musí zomrieť, aby sa začal problém s medveďmi riešiť.

AKTUÁLNE: Medveď NAPADOL 55-ročného muža. MUŽ zraneniam PODĽAHOL!
HYBE - Zranenia utrpel v sobotu dopoludnia po útoku medveďa v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) 55-ročný muž. Pre TASR to potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Muž bol podľa policajnej hovorkyne na hubách ešte... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok