Otrasné čistky v poľskej justícii môžu zmeniť tvár Európy (VIDEO)
05 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA - Viete si predstaviť, že by takto pred rokom po nástupu štvrtej vlády Roberta Fica dostali všetci relevantní zamestnanci v justícii výpovede? Po zmene vlády v Poľsku sa začali doslova hrubé čistky nie len v médiách, ale aj v justícii. Hoci tam boli ľudia vyhadzovaní doslova z hodiny na hodinu, Európska komisia to ani raz nekomentovala a už vôbec nekritizovala. Aj o tomto hovorila Dana Dudzíková Jelínková v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou. Členka Súdnej rady (SR) a Etickej komisie sudcov vysvetľuje, čo sa v Poľsku, konkrétne v jeho justícii deje.

Dudzíková Jelínková vysvetľuje, že v Poľsku majú podobný systém, ako na Slovensku – teda že Súdna rada menuje nových sudcov, ale v jej kompetencii je aj schvaľovanie presunov medzi súdmi.

„Takisto cez Súdnu radu musíte prejsť, keď idete z okresného na krajský súd, alebo keď sa chcete stať predsedom súdu, hoci vo finále predsedu súdu menuje minister, ale musíte prejsť cez súdnu radu,“ približuje sudkyňa. Počas vlády strany Právo a spravodlivosti PiS cez tamojšiu Súdnu radu prešlo zhruba tritisíc sudcov. Keď poľskí sudcovia hovorili, že nová vládna koalícia bude chcieť zosadiť všetkých týchto sudcov, Dudzíková Jelínková to považovala za žart.

„Už vtedy som im hovorila, že si neuvedomujú, čo to môže spôsobiť. Jednak to neviete spraviť, pretože tu máme niečo ako neodvolateľnosť sudcu, nejaké záruky nezávislosti a tak ďalej a tiež tým otvoríte Pandorinu skrinku – právoplatne skončené veci.  Každý, kto bude odsúdený nielen v trestných veciach povie, že bol súdený politickým sudcom a to je cesta do pekla,“ pripomína sudkyňa.

Čakajú na prezidentské voľby

„Oni navrhujú veľmi v stručnosti, že od augusta roku 2025, pretože otvorene hovoria, že aktuálny prezident v Poľsku ich môže blokovať, tak čakajú na prezidentské voľby v roku 2025. Od augusta 2025 by chceli, aby platil zákon, ktorý rozdelí 3000 sudcov približne do troch skupín,“ priblížila sudkyňa a doplnila rozdelenie, ktoré podľa nej nastane. Zhruba 1600 sudcov by problém nemali mať. V druhej skupine je zhruba 500 sudcov s kariérnym a teda možným politickým rastom, ktorí budú mať najväčší problém. Pre tretiu skupinu má byť zriadený špeciálny etický orgán, ktorý sa bude zaoberať disciplinárnymi konaniami.

„Porušenie etiky sa má vidieť v tom, že oni predstúpili pred súdnu radu a boli povýšení, čiže oni majú byť postihnutí za rozhodnutie súdnej rady. Toto je naozaj vrchol niečoho, čo neviete vymyslieť,“ dopĺňa sudkyňa.

Prekvapivé slová dekana UK: Ktoré médiá označil za DEZINFORMAČNÉ? (VIDEO)
BRATISLAVA – Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) Eduard Burda sa zúčastnil na Bratislavskom právnickom fóre, ktoré PF UK organizuje už desať rokov. Predchádzalo jej podujatie s názvom Právo, ako zjednocovateľ Európy. V tom čase... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Rozpad dôvery

„Tam už to začalo mať také konkrétne kontúry, že som sa opätovne ozvala, či sa neboja, že im skolabuje právny systém a že aj tá nízka dôvera verejnosti sa absolútne rozpadne na drobné. Od roku 2018 do teraz sú veci, ktoré sú právoplatne skončené. Máte nejakú právnu istotu a teraz sa to začne znova otvárať...,“ uvažuje sudkyňa pýtajúc sa, kto rozhodne, o ktoré vybrané konania pôjde. Práve v tom vidí hrozbu politického vplyvu.

Kajúcnici v živej pamäti

Sudkyňa pripomína, že podobným problémom boli konania otvorené „vďaka“ našim kajúcnikom. V Poľsku má ísť o taký počet sudcov, že by to narušilo fungovanie tamojšieho justičného systému. Tie by mali dočasne nahradiť sudcovia, ktorí sú na dôchodku, ktorí by mali riešiť medzery spôsobené dodatočnými previerkami.

Benátska komisia

„Problém je v tom, že je to neskutočný zásah zákonodarnej a výkonnej moci do nezávislosti moci súdnej. Pokiaľ sa vyčítalo PiS, že ovplyvňovali súdnu radu svojimi nomináciami, tak toto je to isté, ak nie ešte horšie, pretože ak toto prejde v Poľsku a Európska komisia toto ako keby nejakým spôsobom bude brať, že je to v poriadku, tak potom pri akomkoľvek zmene politického režimu v akejkoľvek krajine sa to môže zopakovať,“ obáva sa sudkyňa s tým, že takéto previerky sú prípustné len pri zmene režimov z totalitného na demokratický, ne čo dohliada tzv. Benátska komisia.

Aj tu sudkyňa pripomína Správu EK o právnom štáte na Slovensku. Nám vyčítala ďaleko menej závažné záležitosti a toto mlčanie nad Poľskom označila za „desivé“.

„Ak sa toto stane v jednom členskom štáte Európskej únie, tak súdna moc skončila v rámci celej EÚ. Potom už je len otázka, že kde sa povie, že tento režim bol málo demokratický a kto to bude hovoriť,“ dopĺňa sudkyňa s tým, že sa to môže stať aj v Maďarsku, ktoré je v EÚ vnímané ako „málo poslušné“

Fico ŠOKUJE! Atentát bol dielo opozície! A to NIE JE všetko...
V búrlivom politickom ovzduší Slovenska premiér Robert Fico poskytol Rádiu Slovensko rozsiahly rozhovor (STVR), v ktorom otvorene prehovoril o kľúčových otázkach domácej i zahraničnej politiky. Od stability koalície cez konsolidáciu verejných... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok