Prekvapivé slová dekana UK: Ktoré médiá označil za DEZINFORMAČNÉ? (VIDEO)
05 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA – Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) Eduard Burda sa zúčastnil na Bratislavskom právnickom fóre, ktoré PF UK organizuje už desať rokov. Predchádzalo jej podujatie s názvom Právo, ako zjednocovateľ Európy. V tom čase sa veľa hovorilo o harmonizácii právnych poriadkov a podľa dekana to bolo ponímané veľmi optimisticky. Aj o tom bola reč v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

Dekan Burda v rámci rozhovoru pripomenul, že byrokratizácia EÚ priniesla aj fakt, že únia sa snaží hovoriť aj do oblastí, ktoré nespadajú pod jej právomoci. Ako je vnímané Poľsko v porovnaní so Slovenskom, že v EÚ sa realita ohýba podľa toho, či je vládna garnitúra v konkrétnej krajine naklonená Bruselu. V tejto súvislosti hovorí aj o správe EÚ k právnemu štátu na Slovensku, kde kritizuje neobjektívnosť zdrojov.

S byrokratizáciou sa nerátalo

Teória bola jedno, lebo v tom čase už sa hovorilo o tom, že niektoré veci by mali platiť v celej EÚ rovnako.

„Bol však menšinový názor, že má prísť k celkovej unifikácii práva v rámci EÚ. 20 rokov po vstupe do EÚ však vidíme, že je situácia zásadne iná, občianska diskusia sa dostala do úplne iných rovín. Vidíme, že v EÚ nám výrazným spôsobom narastá byrokracia, výrazným spôsobom nám narastá množstvo právnych predpisov EÚ a oblastí, do ktorých sa snaží EÚ pranikať,“ hovorí dekan PF UK s tým, že v pôvodných zámeroch to nebolo. Euroúradníci však pozabúdajú, že niektoré veci pod právomoci EÚ skutočne nespadajú.

Milan Mazurek si posvietil na bruselských eurohujerov
BRUSEL - Milan Mazurek (hnutie Republika) má už dlhodobo eurohujerov a bruselsko-štrasburských byrokratov na poriadne ostrej muške. Neplodná práca odborníkov na všetko a nič, míňanie peňazí daňových poplatníkov v prospech večne prázdnych peňaženiek... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Dušan Janek

Keď dvaja robia to isté, nie vždy je to to isté

Keď sa v Poľsku po nástupe novej vlády diali zásahy napríklad do verejnoprávneho vysielania, či do niektorých právnych úprav, Brusel nemal ani najmenšie pripomienky. Na Slovensku sa dejú ďaleko menej závažné zmeny a Brusel nám hrozí sankciami. Dekan Burda si v tejto súvislosti myslí, že EÚ prestala byť inštitúcia, ktorá by bola „nad vecou“.

„Do značnej miery sa začína vmiešavať do vnútorných záležitostí členských štátov. Navyše to začína robiť na základe určitých politických väzieb, ktoré má v tých jednotlivých štátoch,“domnieva sa Burda hovoriac o „vyslovene krutom dvojakom metri“.

EÚ realitu neohýba, ona ju priam láme

„V rámci EÚ sa tak vyostruje politický boj, že dochádza na hranu toho, čo je v demokratických krajinách prípustné. Pokiaľ je to v prospech tých politických síl, ktoré sú spriaznené s Bruselom, tak to zjavne nevadí, na druhej strane, že aj keď robíte nejaké bežné právne veci vo svojej kompetencii, ale nepáči sa to nejakým politickým silám, tak bez ohľadu na právne argumenty sú častokrát tvrdené vyslovené nepravdy, klamstvá a realita sa nie že ohýba, ale láme aj v oficiálnych dokumentoch,“ hovorí dekan o ešte závažnejšom probléme, ktorý tento jav priniesol. V tejto súvislosti on sám má niekoľko konkrétnych výhrad aj voči správe o právnom štáte, ktorá bola voči Slovenskej republike podľa jeho slov tendenčná. Aj zdroje tejto správy pochádzali z prevažne mimovládnych organizácií, prípadne opozičných médií.

Chýbali odborné zdroje

„Správa o stave právneho štátu nemôže mať ako primárny zdroj novinové články, alebo nejaké mediálne výstupy. Pokiaľ aj áno, tak sa pýtam, prečo tam neboli aj mediálne výstupy z iných médií. Nie len z tých, ktoré sú podľa všetkého prepojené so súčasnou opozíciou a píšu veci v prospech Bruselu,“ pýta sa Burda. V tejto súvislosti sa zneužívajú aj pojmy dezinformácia, či konšpirácia. On sám za dezinformačné médiá považuje práve červené denníky.

Viac vo videu:

Premiér OTVORENE: V prípade SMRTI Jozefa Chovanca sme vyčerpali všetky možnosti (VIDEO)
BRATISLAVA - V rámci hodiny otázok a odpovedí členov vlády v NR SR premiér Robert Fico (Smer-SSD) dostal otázku týkajúcu sa rozhodnutia belgického súdu, podľa ktorého za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca nie je trestnoprávne zodpovedný nikto.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok