Nakupujete online? TOTO by ste mali vedieť skôr, než kliknete na 'Kúpiť'!
05 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA - Pandémia a nekonečné lockdowny s nezmyselnými nariadeniami nás, spotrebiteľov, naučili masívne nakupovať všetko možné od topánok, cez knihy, až po plavky či príslušenstvo k mobilnému telefónu cez e-shopy. A s tými sa v posledných rokoch skutočne „roztrhlo vrece“. Nie všetky sú však seriózne.

Internet je plný informácií o podvodných obchodoch. A tie sú v podvodoch naozaj vynaliezavé. Upozorňuje na ne aj množstvo skupín, v ktorých sa užívatelia navzájom informujú. Aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v snahe ochrániť spotrebiteľa pravidelne aktualizuje zoznam podvodných e-shopov. Na jej stránke dokonca môžete takýto e-shop nahlásiť. SOI zverejnila aktuálny zoznam. Veríme, že ste v ňom nenašli obchod, od ktorého vám má kuriér priniesť balíček.

Sociálne siete

„Dobrý deň, v tomto e-shope nenakupujte. Objednala som si plavky, na fotke vyzerali brutálne dobre, prišlo mi niečo vyblednuté, s čím snáď vytreli podlahu vo firme a potom to zabalili a poslali mi.“

„Ahojte, poznáte tento e-shop? Objednal som si hlavicu k holiacemu strojčeku, prešiel mesiac a tovar, ani peniaze nikde.“

„Som matka na materskej a malému som objednala lacné vecičky z tohto e-shopu. Prišli mi, ale aj keď v reklame hovorili o prírodnom materiáli, prišlo mi niečo, čo pripomínalo socialistický chemlon!“

Podobné skúsenosti môžete nájsť v mnohých skupinách na sociálnych sieťach, kde sa združujú spotrebitelia, varujúci pred neserióznymi predajcami.

Aký bude politický osud Zuzany Dolinkovej?
BRATISLAVA - Pre niekoho to bola otázka času, iní si mysleli, že sa tak malo stať už dávno a ďalší hovoria o blesku z jasného neba. To nič nemení na fakte, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) do rúk prezidenta SR Petra... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Čo ich spája

Podvodné e-shopy zväčša spája podozrivo nízka cena. A to by mohla byť prvá vec, pri ktorej by vám mala „zablikať kontrolka“ – ak „u Vietnamca na námestí“ stojí bunda 30 eur a nejaký e-shop ju ponúka za tretinu, asi niečo nebude celkom v poriadku.

Podobne je to aj pri značkovom tovare – ak vám niekto ponúka topánky za dvacku, pričom viete, že štandardná cena je trojciferná, môžete šípiť problém.

Preto aj Slovenská obchodná inšpekcia na svojich stránkach žiada spotrebiteľov o zvýšenú obozretnosť pri internetových nákupoch.

Je to značka? Nie je to značka?

„Ide o podvodné internetové stránky na predaj značkových výrobkov, najčastejšie módneho oblečenia, obuvi, športovej a turistickej obuvi, športového oblečenia, kozmetiky a pod., keď si prevádzkovateľ registruje názov internetovej stránky veľmi podobný ako používa originálny značkový internetový obchodník, čo často spotrebiteľov môže uviesť do omylu, že objednávajú tovar originálnej značky a zaručenej kvality,“ varujú inšpektori.

Kým kliknete na „zaplatiť“...

Okrem ceny a podobného vizuálu by ste si na stránkach mali všímať identitu obchodníka – jeho obchodné meno, či sídlo, ale aj obchodné podmienky. Nesmie chýbať kontakt, vďaka ktorému sa viete s obchodníkom spojiť nie len cez anonymný formulár.

Istota je, ak obchod nepoznáte, objednávať na dobierku. Ak toto obchod neumožňuje, môže to signalizovať problém. Ak ste už tovar vyplatili, SOI nemôže vymáhať platbu za dodanie nekvalitného tovaru, či za jeho nedodanie.

Ťapáková prekvapila: Do vedenia SND prichádzajú známe tváre
BRATISLAVA - Novým riaditeľom Opery SND sa stane Rastislav Štúr. Na post ho k 15. októbru vymenuje generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková. Riaditeľom Umelecko-dekoračných dielní SND sa stal Peter Čanecký. TASR o... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok