Drogová BOMBA na mori: Pri TOMTO obľúbenom ostrove zadržali loď s kokaínom za MILIÓNY
05 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

ŠPANIELSKO - Štyri tony kokaínu v hodnote stoviek miliónov eur. Španielske úrady v spolupráci s európskymi partnermi prekazili masívnu drogovú zásielku smerujúcu do Európy.

"Ide o jeden z najväčších úlovkov tohto roka," uviedol hovorca španielskej polície José Antonio Rodríguez. "Táto akcia zasadila tvrdý úder medzinárodnému organizovanému zločinu."

Podozrivá plavba vzbudila pozornosť

Zhruba 70-metrov dlhú loď plaviacu sa pod vlajkou Tanzánie zaistili približne 130 námorných míľ od Lanzarote, najvýchodnejšieho z Kanárskych ostrovov ležiacich pri severozápadne Afriky. Zadržali všetkých členov jej posádky, vrátane piatich Turkov, medzi ktorými bol aj kapitán, dvoch Azerbajdžancov a Holanďana.

Nákladná loď vzbudila pozornosť úradov, pretože podnikla "jedinečnú plavbu" z Turecka do západnej Afriky bez toho, že by niekde naložila alebo vyložila tovar. Po vykonaní "nevyspytateľných manévrov" zároveň nabrala kurz na Pyrenejský polostrov, informovali španielska polícia a daňový úrad v spoločnom vyhlásení.
 

Medzinárodná spolupráca priniesla ovocie

Loď bola monitorovaná Námorným analytickým a operačným centrom pre narkotiká so sídlom v Lisabone, ktoré je iniciatívou šiestich krajín Európskej únie a Británie, pričom operáciu na jej dolapenie koordinovala španielska polícia. Zadržali ju plavidlá španielskych a francúzskych colných úradov, ktoré v oblasti hliadkovali.

Úder drogovým barónom

Španielsko je jednou z hlavných brán, cez ktoré sa drogy dostávajú do Európy. Môžu za to jeho blízke vzťahy so svojimi bývalými kolóniami v Latinskej Amerike, ako aj jeho geografická blízkosť k Maroku, ktoré patrí k najväčším producentov marihuany.

A. Sokolov NAHLAS: Po TOMTO už nikto neverí vo víťazstvo Kyjeva
SVET - Po neúspechu Zelenského cesty do Spojených štátov a páde Ugledaru je jasné, že nikto neverí v možnosť "víťazstva" Kyjeva, ako neustále vytrubuje vodca kyjevského režimu. Uznávajú to poprední politici aj analytici západných médií. "Čo sa... Čítať ďalej
05 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok