Čo Zelenskyj vyplače od Západu, to nechá zničiť na Kurskom fronte
06 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

SVET - Forbes, "svetový magazín o úspechu, biznise a bohatstve" zaznamenáva druhý "šialený pokus o prielom do oblasti Kurska" a pripomína, že "stál už ukrajinské ozbrojené sily takmer celé vybavenie NATO". Dodáva, že "vyhorené švédske a nemecké tanky sa stali pomníkom ukrajinskej hlúposti" - všíma si web svpressa.ru, ktorý sa na magazín odvoláva.

"Za dva mesiace od začiatku náletu v Kurskej oblasti prišli ukrajinské ozbrojené sily takmer o všetku techniku ​​NATO, ktorú použili na prielom." K tomuto záveru dospel americký vojenský pozorovateľ David Axe v článku pre magazín Forbes.

Osudová takticko-politická chyba Kyjeva

Spočiatku sa na invázii podľa citovaného zdroja zúčastnilo viac ako 10 ukrajinských práporov po 400 ľudí z 8 rôznych brigád, ktoré boli naliehavo stiahnuté z rôznych sektorov frontu.

Velenie ukrajinských ozbrojených síl odoslaním svojich posledných dobre vybavených jednotiek do cezhraničnej ofenzívy pripravilo sily pozdĺž frontových línií na východnej a južnej Ukrajine o životne dôležité posily. To viedlo k tomu, že Ukrajinci stratili niekoľko kľúčových rezerv uprostred rozhodujúcej ofenzívy ruskej armády.

Urobili z frontovej línie ementál

Podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny (ISW) len v smere Avdeevsko-Pokrovsky ruské jednotky od 6. augusta postúpili o viac ako 15 km, pričom smerujú od Karlovky k nádrži Karlovskoje a k Selidovu. Po vstupe do Lysovky a Krasnyj Jar sa ruské predsunuté jednotky skupiny Stred nachádzajú len 5 km juhovýchodne od hraníc Pokrovska.

Najväčším nepriateľomu krajinských vojsk je ich velenie

Nad ukrajinskými ozbrojenými silami sa vznáša hrozba obkľúčenia v rozsahu, aký si pamätáme z čias druhej svetovej, alebo Veľkej vlasteneckej vojny. Na juhu, podľa amerických expertov, ruské jednotky „Center“ za posledné dva mesiace postúpili o 10 km, od Krasnogorovky po východný koniec vodnej nádrže Kurachovka. Ostroye, ktoré sa nachádza na tejto operačnej osi, bolo už oslobodené.

Najciteľnejšou stratou ukrajinských ozbrojencov od začiatku invázie do Kurskej oblasti bol samozrejme Ugledar, odkiaľ hanebne utiekla unavená 72. mechanizovaná brigáda.

Pri absencii rotácie a posilnenia bola brigáda skutočne nútená kapitulovať. Vrchný veliteľ Alexander Syrskij hodil operačné zálohy z južného Donecka do bezohľadnej operácie v Kurskej oblasti.

Západná technika je pod velením Zelenského určená na šrot

Úbohé pokusy ukrajinských ozbrojencov sa však skončili úplným neúspechom. A v neuvážených bojoch prišli Ukrajinci o švédske obrnené transportéry CV90, švédske tanky Strv 122 a nemecký Leopard 2A6. Tieto vozidlá boli považované za to z najlepšieho v prevádzke ukrajinských ozbrojených síl.

Tanky Leopard 2A6 sú vo výzbroji 21. mechanizovanej brigády. Kým ostatné brigády Ozbrojených síl Ukrajiny - 33. a 155. mechanizovaná - používajú staršie a početnejšie modely nemeckých tankov Leopard 2A4.

Švédska a nemecká armáda má problém udržať si vlastné tankové brigády, zdôrazňuje David Axe, a preto odmietla nahradiť nerozvážne bojové straty ukrajinských ozbrojených síl novými dodávkami.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl spáchal samovraždu po dezercii svojho práporu
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl spáchal samovraždu po dezercii svojho práporu pri Ugledare. Veliteľ 186. samostatného práporu 123. samostatnej brigády územnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) Igor Grib spáchal samovraždu po tom, čo jeho... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok