Aký bude politický osud Zuzany Dolinkovej?
05 | 10 | 2024 I Eka Balašková

BRATISLAVA - Pre niekoho to bola otázka času, iní si mysleli, že sa tak malo stať už dávno a ďalší hovoria o blesku z jasného neba. To nič nemení na fakte, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) do rúk prezidenta SR Petra Pellegriniho zloží svoju funkciu. Tento svoj krok oznámila v piatok, 4. októbra na tlačovej besede.

Dolinková ako dôvod svojej demisie uviedla konsolidáciu, ktorá by sa nemala týkať jej rezortu. Peter Žiga (Hlas-SSD), podpredseda NR SR pre Plusku zatiaľ nehovoril o jej nástupcovi, ktorého bude nominovať práve Hlas. Prezradil, čo bude so Zuzanou Dolinkovou po odchode z funkcie.

Odstupuje

„Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo," povedala Zuzana Dolinková počas piatkovej tlačovej besedy. Vláde vytkla aj fakt, že zdravotníctvo „nebolo premiérskou témou“ – bez podpory premiéra a ministra financií sa veci v jej rezorte k lepšiemu nedajú meniť.

ZUZANA DOLINKOVÁ KONČÍ! Prezidentovi odovzdá demisiu
Ministerka Zuzana Dolinková kritizuje na TK schválené konsolidačné opatrenia, pri ktorých podľa nej nie je možné napĺňať programové vyhlásenie vlády a môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť. Zuzana Dolinková odovzdá Petrovi Pellegrinimu demisiu... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Na poslednú chvíľu

Podpredseda NR SR a podpredseda Hlasu-SD Peter Žiga si myslí, že Dolinková sa rozhodla na poslednú chvíľu, hoci pripustil, že o jej odchode z vlády sa hovorilo už dlhšie.

„Ak to ministerka zdravotníctva nezvládne, tak to bude musieť zvládnuť niekto iný," vyhlásil pred niekoľkými dňami na adresu Dolinkovej predseda vlády, Robert Fico (Smer-SSD). Keď šlo o Dolinkovej odvolávanie opozíciou, vláda Dolinkovú podporila.

O nástupcovi nie je rozhodnuté

„V rámci koaličnej rady sa dohodneme na nejakých pravidlách, ako bude podporené ministerstvo zdravotníctva. Niečo je rozrokované, k výsledkom sme ešte nedospeli. Ale v najbližších dňoch budete informovaní, ako sa bude vládna koalícia snažiť zastabilizovať tento rezort," sľúbil Žiga. Ten vníma Dolinkovej krok, ako „jej osobné rozhodnutie.

Post patrí Hlasu

„Budú o tom rozhodovať príslušné orgány strany a na základe toho my predložíme návrh predsedovi vlády a potom sa s tým bude musieť pán prezident vysporiadať," povedal Žiga, ktorý zatiaľ nešpekuluje ani o tom, čomu sa bude Dolinková venovať po odchode z ministerstva. Dá sa očakávať aj jej návrat do parlamentu – predurčuje ju k tomu viac, ako 20-tisíc preferenčných hlasov (10-ta najúspešnejšia v rámci Hlasu) v predčasných parlamentných voľbách.

Hamranova "smotana"! Ministerstvo vnútra prišlo o viac, ako 21-tisíc eur
Pred voľbami do Európskeho parlamentu chodil Štefan Hamran (Demokrati) po Slovensku, kde ľudí presviedčal, ako si počas svojho pôsobenia na poste policajného prezidenta uvedomoval, že je platený z daní ľudí, aby spravoval verejné veci k spokojnosti... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok