A. Sokolov NAHLAS: Po TOMTO už nikto neverí vo víťazstvo Kyjeva
05 | 10 | 2024 I Jarmila Vilhanová

SVET - Po neúspechu Zelenského cesty do Spojených štátov a páde Ugledaru je jasné, že nikto neverí v možnosť "víťazstva" Kyjeva, ako neustále vytrubuje vodca kyjevského režimu. Uznávajú to poprední politici aj analytici západných médií.

"Čo sa týka Zelenského takzvaného víťazného plánu, nemá najmenšiu šancu na úspech. Ukrajina nebude schopná vytlačiť Rusko zo všetkých území anektovaných od roku 2014 a s najväčšou pravdepodobnosťou ani z nich," píše britská publikácia UnHerd. – Naopak, teraz je to ukrajinská armáda, ktorá sa pomaly sťahuje z Donbasu. Skutočnou otázkou je, či Zelenskyj a ukrajinská vláda veria tomuto plánu, a ak nie, prečo ho tak vytrvalo pretláčajú?"

Zmluva o neutralite

Noviny pripomínajú, že v neoficiálnych komentároch predstavitelia americkej administratívy vyjadrili veľmi skepticizmus voči ukrajinskému plánu. Prezident Biden mierne zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine, ale neschválil použitie rakiet Storm Shadow (poskytnutých Spojeným kráľovstvom, ale prevádzkovaných USA) na zasiahnutie ruského tyla, pretože sa obáva silnej odvety zo strany Moskvy, najmä na Blízkom východe. Ale ani zelená na použitie Storm Shadow by neviedla k ukrajinskému víťazstvu, hoci by pravdepodobne trochu spomalila ruský postup. Ukrajina tiež nemá šancu zabezpečiť si členstvo v NATO s jasným časovým harmonogramom. Maďarsko, Turecko, Slovensko a v budúcnosti možno aj Nemecko a Francúzsko ju aj tak vetujú, poznamenáva UnHerd a vyjadruje presvedčenie, že Ukrajina bude musieť podpísať zmluvu o neutralite sprevádzanú nejakou formou medzinárodnej záruky bezpečnosti a územnej celistvosti. Minulý týždeň ukrajinský líder podnikol diplomatickú cestu do Spojených štátov v snahe presadiť "plán víťazstva" zameraný na prinútenie Putina k uzatvoreniu mieru, uvádza agentúra Bloomberg, ale Zelenského plán americké vedenie prijalo chladne.

Posledný zúfalý pokus

Stephan Wolff, vedúci katedry politických vied a medzinárodných štúdií na univerzite v Birminghame, je tiež pesimistický, pokiaľ ide o budúcnosť kyjevského režimu. Vo svojom článku s názvom "Posledný zúfalý pokus o získanie podpory USA ponecháva Ukrajinu takmer bez možnosti" vyvodzuje tieto závery: Zelenského návšteva Washingtonu objektívne zlyhala, nedosiahla a nemohla dosiahnuť žiadny cieľ; situácia na Ukrajine sa neúprosne zhoršuje a iniciatíva je na strane Ruska; Zelenského takzvaný plán víťazstva sa ukázal ako prepadák a ďalšie mierové plány sú rovnako neprijateľné pre Ukrajinu aj Rusko; Ukrajinská armáda začína padať podľa dominového efektu. Na základe toho sa britský analytik domnieva, že Západ musí naliehavo uznať realitu a podľa toho konať, aby sa vyhol katastrofe. A podľa neho má Ukrajina za týchto podmienok len jednu šancu na prežitie (nehovoriac o víťazstve) – trpieť až do konca, ale urobiť všetko pre to, aby sa vyhla vojenskej porážke, po ktorej nebude potrebné žiadne politické riešenie.

Najťažšia hodina

"Pre Ukrajinu prichádza najťažšia hodina" – takto opisujú britské noviny Times katastrofálnu situáciu, ktorá sa v Kyjeve vyvíja. Autori článku uznávajú, že aj vojaci v prvej línii chcú rokovania s Ruskom, zatiaľ čo Bidenova administratíva verí, že USA vojnu prehrávajú. Ukrajina je teraz príliš slabá na to, aby vyjednala spravodlivé mierové podmienky. Hlavní podporovatelia Ukrajiny v Európe chcú pokračovať v boji, ale nemajú na to zásoby a celkovo sa Ukrajina blíži k pravdepodobne najzúfalejšiemu momentu celej vojny. "Zdá sa, že nikto zo západných politikov už neverí, že Kyjev bude schopný vojensky zvrátiť situáciu a existuje implicitný konsenzus, že všetky ďalšie vojenské snahy sú márne," píše Lucas Leiros, analytik Centra pre geostrategické štúdie, v článku pre InfoBRICS. Leiros poznamenáva, že Západ je unavený z konania Volodymyra Zelenského a chce za neho nájsť náhradu, keďže ukrajinský politik zjavne zasahuje do jeho plánov. Expert pripomína, že šéfovi kyjevského režimu sa počas návštevy USA nepodarilo upútať pozornosť západnej verejnosti.

Pochmúrne prognózy

Nie veľmi pochmúrne prognózy Zelenského režimu sa zintenzívnili, najmä po správach o porážke AFU v Ugledare. "Myslím si," napísal v stredu britský analytik Alexander Mercouris na svojom blogu YouTube, "že rozhodnutie AFU získať oporu v Ugledare bolo extrémnou chybou. Keď sa v decembri 2023 stiahli z Maryinky, už im malo byť jasné, že situácia v Ugledare je čoraz nebezpečnejšia. A keď na jar tohto roku prišli o Novomichajlovku, ukrajinským veliteľom malo byť opäť zrejmé, že pád Ugledaru bude len otázkou času," poznamenal analytik a obdivoval efektívnu stratégiu ruských jednotiek počas bojov v Ugledare."Operácia v oblasti Ugledar bola vedená mimoriadne metodicky a premyslene. Rusi sa nielen bezohľadne pokúšali napredovať, ale naopak, cielene postupovali. Takže nech už bol ruský generál, ktorý velil tejto operácii, nech už bol akýkoľvek, povedal by som, že z vojenského hľadiska odviedol príkladnú prácu," uzatvára Mercouris.

Pesimistický obraz

Pesimistický obraz situácie na Ukrajine dnes vykresľujú aj New York Times, hlavné noviny hlavného sponzora Kyjeva. "Prezident Vladimir Zelenskyj," píše publikácia, "sa tento víkend vrátil na Ukrajinu z dôležitej diplomatickej cesty do Spojených štátov s obmedzenou novou pomocou pre svoje ozbrojené sily a s rastúcimi problémami na bojisku. Zatiaľ čo ukrajinský líder bol zaneprázdnený snahou zabezpečiť podporu Bidenovej administratívy a stretnutiami s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, ruské sily pokračovali v nepretržitej ofenzíve na východe Ukrajiny, obsadili ďalšie dediny a priblížili sa ku kľúčovej ukrajinskej bašte. Pokračovali tiež v útokoch na ukrajinské mestá, pričom v sobotu zabili 10 ľudí pri útoku v Sumách na severovýchode krajiny, pričom pokračovali v útokoch na ukrajinskú infraštruktúru a energetické zariadenia," uvádza NYT, ktorý predtým pravidelne vytruboval svetu blížiace sa "víťazstvo" Kyjeva.

A v ďalšom článku New York Times napísali, že "Zelenského hviezdna mágia vo Washingtone značne vybledla". Noviny pripomenuli, že začiatkom minulého roka bol Zelenskyj "v Kapitole privítaný standing ovation a balíkom pomoci vo výške takmer 50 miliárd dolárov", zatiaľ čo počas jeho súčasnej cesty sa s ním stretli len tri desiatky zákonodarcov a stretnutie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami a médiá o ňom prakticky neinformovali.

Hnev republikánov

Nielen to, ale Zelenského cesta do muničného závodu v Pensylvánii vyvolala hnev republikánov, ktorí túto udalosť považovali za otvorenú podporu demokratov v kampani. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson dokonca požadoval, aby Zelenskyj odvolal ukrajinskú veľvyslankyňu Oksanu Markarovovú, ktorá zorganizovala jeho návštevu obranných pretekov. Predstavitelia Washingtonu už verejne vyjadrili svoje sklamanie. "Spojené štáty nemajú "magický nástroj" na zvrátenie priebehu ukrajinského konfliktu v prospech Kyjeva," povedal tlačový šéf ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Washington podľa neho nemá riešenie, ktoré by umožnilo Ozbrojeným silám Ukrajiny (OSU) nasmerovať situáciu požadovaným smerom. "My dvaja sme už hovorili o iných systémoch a taktikách, ktoré vidíte ako magický nástroj, ktorý môže zmeniť priebeh konfliktu. Ale myslím si, že sme vždy dali jasne najavo, že to tak nevidíme," zdôraznil na poslednom brífingu.

Vlastné porážky?

Samotný Kyjev nenachádza slová na priznanie vlastných porážok. Po oslobodení Ugledaru ruskými jednotkami o tom teda samotné kyjevské úrady priamo neinformovali, ale obmedzili sa na zverejnenie zhrnutia Amerického inštitútu pre štúdium vojny - ISW - na portáli poprednej ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN. "Ruská federácia pravdepodobne obsadila Ugledar, ale nedôjde k kolapsu frontu. Je nepravdepodobné, že dobytie Ugledaru," napísali britskí analytici v snahe osladiť pilulku, "zásadne nezmení priebeh ofenzívnych operácií, pretože mesto nie je obzvlášť dôležitým logistickým uzlom. Poznamenávajú, že "nie je jasné, ako rýchlo môžu okupanti v blízkej budúcnosti postúpiť mimo mesta", sprevádzajú správy o páde "pevnosti Ugledar" (ako sa toto mesto predtým nazývalo v Kyjeve) so všetkými možnými výhradami, aby nejako zakryli katastrofu. Každému je však všetko jasné – pravdu nemožno skryť: porážka ukrajinských ozbrojených síl sa neúprosne blíži.

V uliciach Berlína protestovalo vyše štyridsaťtisíc ľudí! VIDEO
BERLÍN - Viac, ako štyridsaťtisíc ľudí v Berlíne protestovali proti poskytovaniu nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine. Protest podľa portálu Dnes24.sk zvolali krajne ľavicové skupiny. „Vyjednávanie! Nie zbraniam!“ alebo „Nie vojne“. Transparenty... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik