Šokujúce vyjadrenie Macrona! Prezradil, kedy by mohla zaniknúť Európska únia
04 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas panelovej diskusie na konferencii Global Dialogue v Berlíne vyjadril pesimisticky o ekonomickej budúcnosti Európskej únie. Podľa hlavy štátu sú Spojené štáty americké aj Čína oveľa ďalej v riešení určitých výziev a mohli by nás ľahko nadobro opustiť, informuje maďarský portál Index.

"Washington a Peking úplne predbehli Európsku úniu," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojej pesimistickej poznámke, v ktorej okrem iného povedal aj to, že EÚ by mohla úplne vypadnúť zo svetového trhu v priebehu 2-3 rokov, ak bude postupovať podľa zabehnutej ekonomickej agendy.

 

Politico cituje prezidenta, ktorý hovorí, že ekonomický model Európskej únie, ako ho poznáme, môže do 2-3 rokov skončiť.

„Príliš regulujeme a zaostávame v investíciách. O dva-tri roky, ak budeme pokračovať podľa nášho klasického plánu, vypadneme z trhu [...] Európska únia môže zaniknúť, stojíme pred veľmi dôležitým momentom,“ varoval prezident počas panelovej diskusie na konferencii Globálny dialóg v Berlíne.

Sme vážne pozadu

Podľa francúzskeho prezidenta Európa zaostáva za Spojenými štátmi a Čínou v kľúčových otázkach, ako sú zmena klímy, umelá inteligencia, obrana a bezpečnosť.

Mario Draghi, bývalý prezident Európskej centrálnej banky, vydal podobné varovanie v správe zverejnenej v septembri, keď uviedol, že EÚ bude čoskoro čeliť "existenčnej výzve", pokiaľ radikálne nereštrukturalizuje svoju ekonomiku s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť.

Macron uviedol, že plne podporuje Draghiho závery a že Európa sa musí ponáhľať s ich implementáciou. "Myslím si, že je to absolútna pravda, sme v nebezpečenstve," povedal a dodal, že tieto krajiny investujú oveľa viac. Zdôraznil tiež, že pokiaľ ide o hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, za posledné tri desaťročia dosiahli Spojené štáty americké 60-percentný rast, zatiaľ čo Európa len 30 percent.

"S naším súčasným sociálnym modelom to nie je udržateľné," zhodnotil situáciu Emmanuel Macron.

"Ak chceme byť jednoznačne konkurencieschopnejší a mať miesto v tomto multipolárnom svetovom poriadku, musíme ho zjednodušiť." Povedal francúzsky prezident.

Čína a Spojené štáty americké nehrajú podľa pravidiel hry

Pokiaľ ide o obchod, dodal, že ak Čína a Spojené štáty nebudú rešpektovať pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO), potom by to nemala robiť ani Európska únia. "Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme si mysleli, že Čína bude dodržiavať zákony, keď Čína vstúpila do WTO. Nebolo to tak," povedal.

"Nenavrhujem, aby sme sa snažili stať sa protekcionistickými, je to hrozný svet, ale buďme aspoň spravodliví. S naším priemyslom, s našimi poľnohospodármi, s našimi ľuďmi," dodal.

Poriadne MASTNÝ účet! Títo politickí gambleri ZADĹŽILI aj vašu rodinu
Na Slovensku máme naozajstných majstrov hazardu, ale namiesto kasín si za miesto svojho pôsobenia vybrali vládu. Neveríte? Uveríte! Stačí, ak si kliknete na stránku zadlzilislovensko.sk. Podrobne sa tu dozviete všetko o jednotlivých politických... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

A Miško sa zas raz teší, ako padne vláda
Politikovi, ktorému ide o štát a o občanov, by ani len na um nezišlo tešiť sa z toho, že "na niečo doplatia občania". Michal Šimečka sa radostne na rodinnom webe (iba dúfajme, že už nie aj štátom dotovanom) rozplýva nad tým, ako tu na zdražovanie... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok