Šíri sa nebezpečný smrteľný vírus, WHO prichádza s varovaním
04 | 10 | 2024 I Dušan Janek

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prichádza s novým varovaním. Je ňou nákaza, ktorá vypukla v Rwande. WHO už má v evidencii približne tristo ľudí, ktorí prišli so smrteľne nebezpečným vírusom do kontaktu. Lekári hovoria, že proti nákaze zatiaľ nie je liek.

Marburg. Tak sa volá nový hit na poli smrteľných vírusov. Odborníci tvrdia, že jeho šírenie je mimoriadne rýchle a liek neexistuje. Z dvadsiatich šiestich ľudí nakazených týmto vírusom zomrelo už osem, ako uvádza dailystar.co.uk.

Rwanda šírenie vírusu definitívne potvrdila

Ministerstvo zdravotníctva Rwandy potvrdilo existenciu a šírenie Marburgu na svojom území. Ako uvádza, približne 70% nakazených bolo z radov zamestnancov kliník v meste Kigali. Rwandský kabinet spolupracuje s Medzinárodnou zdravotnou organizáciou, no momentálne môže iba konštatovať, že neexistuje žiadna účinná vakcína či liečba proti tomuto vírusu. „Je veľmi dôležité, aby ľudia s príznakmi vírusu Marburg okamžite vyhľadali lekársku pomoc. Tým sa zabráni ďalšiemu šíreniu vírusu a podporná liečba môže zmierniť príznaky. WHO ohodnotila riziko epidémie v Rwande ako veľmi vysoké. Celosvetovo je však riziko relatívne nízke,“ uvádza hovorca WHO.

Hoci jeden z potenciálne nakazených ľudí odcestoval do zahraničia, jeho choroba sa nepotvrdila. Vírus Marburg je podľa lekárov veľmi podobný desivej ebole. Inkubačná doba ochorenia sa pohybuje medzi dvoma a dvadsiatimi jednými dňami. Príznaky sa objavujú náhle a zahŕňajú vysokú horúčku, extrémne migrény a nevoľnosť. Časom sa objavuje aj silná hnačka a v niektorých prípadoch aj krvácanie. Ochorenie môže byť aj smrteľné, čo je zvyčajne dôsledkom straty krvi.

Vírus Marburg sa šíri krvou a priamym kontaktom s inými telesnými tekutinami. V Afrike sa vírus môže ľahko šíriť aj počas pohrebných rituálov, počas ktorých dochádza k priamemu kontaktu s mŕtvymi.

Hamburg prežíval horúce chvíle. Vo vzduchu zaváňala epidémia
HAMBURG (NEMECKO) - Dvaja ľudia podstúpili vyšetrenie v Hamburgu pre podozrenie, že sa nakazili život ohrozujúcou krvácavou horúčkou Marburg. Kvôli podozreniam, ktoré sa nakoniec nepotvrdili, bolo jedno z nástupíšť hamburskej hlavnej stanice na... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok