Sedláček: Skutoční demokrati nepohodlné médiá nevypínajú (VIDEO)
04 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Milan Sedláček je meno, ktoré sa môže vynoriť z pamäti skôr narodeným Slovákom. V spravodajstve Československej televízie pôsobil na začiatku 90-tych rokov minulého storočia, ešte „za federálu“. On bol jedným z novinárov, ktorí boli vo Federálnom zhromaždení pri tom, ako sa odhlasovalo rozdelenie ČSFR. Aktuálne bol hosťom relácie Diskusie na palete, kde hovoril aj o tom, aký prístup malo pražské vedenie k slovenským zamestnancom televízneho spravodajstva.

Sedláček v Diskusii na palete hovoril o svojich začiatkoch, o začiatkoch duálneho vysielania na Slovensku, o bulvarizácii médií a o tom, že verejnoprávna TV na Slovensku zaspala na vavrínoch. Dodnes jej chýba nejaká koncepcia.

Cenzúru zažil v ČST

Do Československej televízie (ČST) v januári 1990 nastúpil ako čerstvý absolvent vysokej školy. „Bol som vôbec prvým redaktorom a moderátorom v Slovenskej televízii, ktorý bol prijatý na základe riadneho konkurzu,“spomína Sedláček v úvode. V tom čase považoval za aroganciu fakt, že českí editori zámerne upozaďovali príspevky zo Slovenska. Práve túto aroganciu vnímal, ako niečo, čo k rozpadu spoločného štátu prispelo. Potom, v rámci STV cenzúru nezažil. Vysielal vtedy Aktuality a pripomenul, že to to časy, kedy sa verejnoprávnosť na Slovensku vytvárala a sloboda bola väčšia, ako pred rozdelením.

AKÚTNY nedostatok krvi v Považskej Bystrici! Nemocnica PROSÍ darcov o pomoc
Považská Bystrica - Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici má nedostatok krvi. Vyzýva darcov, aby krv darovali. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti. "Obraciame sa s prosbou o darovanie krvi, ktorej máme aktuálne... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Bulvarizácia médií

Do médií sa dostal v čase veľkej generačnej výmeny. Tváre spravodajstva, ktoré na obrazovke pôsobili za socializmu boli nahradené novými, no médiá ešte nezasiahla tá bulvarizácia. Neskôr sa vytvoril duálny systém, čo prispelo k slobode slova.

„Bola veľká chyba, že STV na konkurenciu vôbec nebola pripravená. Upokojila sa v tej svojej bublinke. Markíza dostala od investore na rozbeh vyše miliardy korún a STV na toto absolútne nereagovala,“spomína Sedláček, podľa ktorého to bola chyba, lebo Markíza si na úkor STV začala zvyšovať sledovanosť a priniesla aj bulvarizáciu. V tejto súvislosti pripomína reláciu Kroky, v ktorej boli traja hostia z koalície a traja z opozície a diskusia bola síce ostrá, ale nebola tam žiadna zákernosť, ani vulgárnosť.

Verejnoprávnosť na Slovensku musí dostať formu, aká jej patrí

To, že STV vtedy úplne ušiel vlak vnímame aj dnes. Sedláček jej vyčíta, že v nej takmer úplne absentuje šport, až na nejakú tú olympiádu a veľkým problémom boli aj časté výmeny manažmentu.

„V STV som bol osem rokov a mal som 11 riaditeľov, 15-20 šéfredaktorov spravodajstva. Tam nebola žiadna koncepcia a to sa ťahá dodnes,“ myslí si Sedláček, podľa ktorého úroveň spravodajstva v súčasnosti odzrkadľuje atmosféru v spoločnosti. STVR by podľa neho mala zatraktívniť svoje spravodajstvo, či už vizuálne, alebo obsahovo, aby sa „dotiahla“ na komerčné TV.

Dnešnému spravodajstvu nerozumie

„Moderátor kladie otázku, ktorá má tri minúty. On v tej otázke povie svoj názor, on spomenie 10-15 vecí, kde už po troch vetách zabudnete, ako vlastne začal, politik začne odpovedať a po dvadsiatich sekundách mu moderátor skočí do reči a už je zle,“ konštatuje Sedláček, podľa ktorého moderátor má moderovať, usmerňovať a nie „hádať sa“ s politikom, či prejavovať svoj názor.

TAKTO ÚBOHO končí 14 ročná éra Matovičovej antipolitiky
Na ŠKANDÁL V PARLAMENTE, keď poslanca OĽaNO Michala Šipoša museli vyviesť zo sály, reaguje na sociálnej sieti politológ Jozef Lenč, aj bývalý slovenský politik Peter Weiss. Weiss v komentároch poukázal na koniec éry Igora Matoviča: "TAKTO ÚBOHO... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Čo je úlohou demokrata

V súčasnej dobe médiám vyčíta aj násilné pretláčanie jediného názoru, čo rozhodne nie je úlohou demokratických médií. Aj on s nevôľou sledoval vypínanie nepohodlných webov len kvôli ich názoru.

„To nie je úlohou demokrata. Úlohou demokrata je povedať, že oponent nemá pravdu, lebo... a vymenuje argumenty. Toto robili tí komunisti, sloboda slova je základným pilierom celého,“ dodal Sedláček, podľa ktorého sa vôbec neuplatňuje trojdelenie politického spravodajstva - rovnakým dielom informácie o vláde, koalícii a opozícii.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik