Rýchle RANNÉ SPRÁVY zo Slovenska, aj zo zahraničia
04 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo Slovenska, aj zo zahraničia. Premiér Robert Fico avizuje finančnú pomoc pre samosprávy. Demonštrácie v Rakúsku, aj v Nemecku.

Poslanci Národnej rady SR včera definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. Jeho súčasťou je aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %.

Poslanci Národnej rady SR včera definitívne schválili zákon o dani z finančných transakcií. Taktiež schválili pozmeňovací návrh, ktorým sa vypúšťa povinné prijímanie platieb kartou v obchodoch.

Na tom, že konsolidácia bola nevyhnutná, sa zhodla celá politická scéna. Treba to zdôrazňovať, pretože za stav verejných financií je plne zodpovedná opozícia, vyhlásil to premiér SR Robert Fico.

Opozičná SaS vyzvala prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval.

Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády, uviedol to líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Zástupcovia lekárov i sestier odmietajú konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva. Návrh, ktorý schválil parlament, vnímajú ako ohrozenie funkčnosti slovenského zdravotníctva. Avizujú preto ďalšie kroky, ktorými chcú vládu prinútiť opatrenia v sektore zrušiť.

Príspevok na pohreb sa zvýši zo 79,67 eura na 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini.

Prezident SR podpísal novelu Občianskeho zákonníka, ktorá prináša nové pravidlá pre možnosť veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru.

Ak sa skončí vojna na Ukrajine počas mandátu tejto vlády, premiér Robert Fico urobí všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou. Povedal to v súvislosti s nadchádzajúcim rokovaním slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré sa uskutoční v pondelok.

Vláda bude kompenzovať vysoké ceny energií pre domácnosti aj v budúcom roku, a to pomerne veľkou sumou, uviedol to premiér SR Robert Fico.

Premiér Robert Fico avizuje finančnú pomoc pre samosprávy.

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok opätovne odsúdil schvaľovanie atentátu na premiéra Roberta Fica. Polícia od atentátu na premiéra vzniesla za schvaľovanie trestného činu 35 obvinení a podala 11 návrhov na podanie obžaloby.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spúšťa školenia v rámci projektu Digitálni seniori.

Poslanci Národnej rady SR odmietli návrh uznesenia k uzneseniu Európskeho parlamentu o začlenení práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv Európskej únie.

Do poslaneckého klubu opozičného hnutia Progresívne Slovensko vstupuje Viliam Tankó, ktorý bol zvolený do Národnej rady SR za hnutie Slovensko.

Dnes odletí vojenský špeciál po Slovákov v Libanone, aktuálne je ich zaregistrovaných viac ako 30. Do Libanonu zároveň odvezie viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho materiálu.

Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy odhalili na Liptove nelegálnu výrobňu cigariet. Predbežne spôsobená škoda je takmer dva milióny eur.

Polícia preverovala včera popoludní údajnú bombovú hrozbu v autobusoch v Myjave a okolí. Odstavené boli desiatky autobusov.

Rýchle ranné správy zo zahraničia

Európska komisia prestavila právne kroky proti členským štátom EÚ, ktoré porušili predpisy a neplnia si svoje povinnosti vyplývajúce z legislatívy EÚ. V októbrovom balíku právnych konaní Slovensko figuruje trikrát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval včera v Kyjeve s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem o situácii na bojisku a ukrajinskom "pláne víťazstva".

Európska komisia podala na Súdny dvor Európskej únie žalobu na Maďarsko, pretože sa domnieva, že tamojší zákon o ochrane národnej suverenity je v rozpore s právom EÚ.

Tisíce demonštrantov pochodovali včera večer vo Viedni s výzvou, aby politické strany v Rakúsku, nevstupovali do koalície s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska. Tá minulú nedeľu po prvý raz zvíťazila v parlamentných voľbách.

Tisíce ľudí v Berlíne včera protestovali proti poskytovaniu nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine, brániacej sa invázii ruských síl.

Izraelské letecké útoky v Libanone si za posledných 24 hodín vyžiadali 37 mŕtvych a 151 zranených.

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok