Publicista Hoffman: Strany, ktoré boli včera marginálne, dnes vyhrávajú voľby
04 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Pohľad Ivana Hoffmana: Voľby v Rakúsku, kde vyhrali Slobodní? „Bolo by skvelé, keby sa zkorumpované a zkompromitované, teda nepotrebné strany porúčali skôr, než spôsobia škody obrovského rozsahu. To sa však nestáva. S džbánom sa chodí pre vodu tak dlho, kým sa ucho utrhne, a okno pre korekciu politického systému sa otvára až vtedy, keď je štát v rozklade,“ píše v komentári pre ParlamentnéListy.sk publicista Ivan Hoffman.

Víťazstvo Slobodných v Rakúsku potvrdzuje politický trend, kedy voliči v Európe hľadajú alternatívu k tradičným stranám. Nejde o sezónny posun politického kyvadla, ale o meniaciu sa atmosféru v spoločnosti. Ľudia vidia, že politici, ktorých volili doteraz, neriešia hromadiace sa problémy, a prestávajú veriť, že sú toho schopní.

Pomaly zrejme končí doba, keď sa u moci striedali zamieňateľné strany, po ktorých sa nechcelo viac, než aby zabezpečili stabilitu systému. Faktický mocenský monopol spôsobil, že stabilita viedla k stagnácii a stagnácia k úpadku. Politici, ktorí si prestali konkurovať a zabetónovali sa v akomsi demokratickom karteli, nebudú schopní reagovať na dôsledky toho, čo spôsobili, čomu asistovali alebo čomu prizerali. A politická elita, neschopná či neochotná riešiť politické problémy, je ľuďom jednoducho na nič.

Sme svedkami paradoxu, kedy systémové strany bránia chybujúcemu systému pred konkurenciou, ktorá na chyby upozorňuje a chce ich riešiť. Prejavuje sa to snahou diskreditovať tých, ktorí ponúkajú alternatívu, dehonestujúcimi nálepkami. Varovanie pred údajným populizmom či extremizmom však prestáva fungovať. „Populista“ hovorí ľuďom z duše a strany, ktoré boli včera marginálne, dnes vyhrávajú voľby.

Než alternatívna strana dostane šancu zúročiť volebné víťazstvo účasťou vo vláde, sledujeme akýsi politický mezistupeň vo forme aliancie porazených. Ide o posledný zoufalý pokus zabrániť víťaziacim „populistom“ a „radikálom“, aby ochránili občanov pred migráciou, ukončili podporu vojen a zbrojenia a aby sa otvorene pranýřovalo zelené či genderové náboženstvo. Tradičné strany, ktoré prehrali jednotlivé voľby, musia ešte prehrať spoločne, než sa vlády môže ujať niekto iný.

Nikde nie je napísané, že úlohou politiky je vnucovať ľuďom, čo je pre nich nevýhodné a čo nechcú

Každého, kto sa zaujíma o politiku, musí napadnúť, že politici u moci sa môžu ľahko zbaviť rodovej konkurencie tým, že sami zariadia, čo konkurenti len sľubujú. Nikde nie je napísané, že úlohou politiky je vnucovať ľuďom, čo je pre nich nevýhodné a čo nechcú. Napriek tomu sme večne svedkami toho, že politici tak dlho tvrdia, že niečo nejde pre ľudí urobiť, až príde niekto, kto to urobí, pretože mu nikto nepovedal, že to nejde. Všetko, čo sa zdá byť neřešiteľné, sa dá vyriešiť. Háčik je v tom, že každé spoločensky výhodné riešenie pripraví o zisk niekoho, kto profituje z korupcie.

Bolo by skvelé, keby sa zkorumpované a zkompromitované, teda nepotrebné strany porúčali skôr, než spôsobia škody obrovského rozsahu. To sa však nestáva. So džbánom sa chodí pre vodu tak dlho, kým sa ucho utrhne, a okno pre korekciu politického systému sa otvára až vtedy, keď je štát v rozklade. Víťazstvo rozumu prichádza, až keď je neskoro. Predchádza tomu spomenutá aliancia porazených, vďaka ktorej nevyjde na zmar príležitosť ešte niečo zhoršiť, rozkradnúť, znehodnotiť či rozvrátiť.

Ustavenie aliancie porazených je znamením, že sa blíži záver. Vyhliada sa pevné dno, od ktorého sa spoločnosť môže odraziť. Bohužiaľ, je tiež možné, že zmenu politiky si občan musí zaslúžiť. Ťažko sa prekonáva mizéria, ktorú väčšina toleruje a trpne znáša. Odrážanie sa od dna predpokladá energiu, vôľu a vieru. A tiež charakter. Niekto sa už neodrazí.

A Miško sa zas raz teší, ako padne vláda
Politikovi, ktorému ide o štát a o občanov, by ani len na um nezišlo tešiť sa z toho, že "na niečo doplatia občania". Michal Šimečka sa radostne na rodinnom webe (iba dúfajme, že už nie aj štátom dotovanom) rozplýva nad tým, ako tu na zdražovanie... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok