Premiér OTVORENE: V prípade SMRTI Jozefa Chovanca sme vyčerpali všetky možnosti (VIDEO)
05 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

BRATISLAVA - V rámci hodiny otázok a odpovedí členov vlády v NR SR premiér Robert Fico (Smer-SSD) dostal otázku týkajúcu sa rozhodnutia belgického súdu, podľa ktorého za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca nie je trestnoprávne zodpovedný nikto. Poslankyňu NR SR Zuzanu Matejičkovú (Smer-SSD) preto zaujímalo, či voči tomuto rozhodnutiu vláda plánuje podniknúť nejaké kroky.

V úvode svojej odpovede premiér poďakoval poslancom NR SR za schválenie konsolidácie a zákonov s ňou súvisiacich. Premiér nechce, aby sa prípad smrti Jozefa Chovanca nestal politickou scénou, preto odporučil poslancom, aby ho kontaktovali kvôli podrobnejším informáciám. V krátkosti zhrnul priebeh toho, čo sa vo februári 2018 stalo na jednom z belgických letísk s tým, že záznamy z kamier ukázali tvrdý zásah letiskovej ochranky, ale aj hajlujúcu belgickú policajtku. Zo záznamov však podľa premiéra nevyplynulo, či bol príčinou neskoršieho infarktu, ktorý viedol k smrti, neadekvátny zásah.

„Čo je najpodstatnejšie, je zásadný rozdiel medzi znalcami belgickými a znalcami slovenskými, ktorí boli na mieste. Kým belgickí znalci hovoria o tom, že všetko je v poriadku a nič sa v podstate nestalo, tak slovenskí znalci nemohli vylúčiť pravdepodobnosť, že k úmrtiu u pána Chovanca došlo aj pričinením práve príslušníkov ochranky a belgickej polície, ktorá zasahovala priamo na letisku. Bolo podaných viacero rôznych právnych podaní s tým, že bolo evidentné, že belgické orgány urobia všetko pre to, aby sme došli k záveru, že v podstate to bola iba nejaká záležitosť nehody a nemá to nič spoločné s aktívnym konaním policajtov,“informoval ďalej premiér v pléne s tým, že aj s tlačovými besedami nášho ministra spravodlivosti Borisa Suska a ministra zahraničia Juraja Blanára (obaja Smer-SSD) sa čakalo až do rozhodnutia odvolacieho súdu. Ten v septembri rozhodol o tom, že zodpovedný nie je nik, pretože ide o súbeh poľutovaniahodných udalostí.

Marián Kéry: Takto vyšetrovanie smrti Slováka nesmie skončiť
Prípad Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v policajnej cele po otrasnom prístupe belgických orgánov na tamojšom letisku „sa ťahá“ už niekoľko rokov. Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) na sociálnej sieti avizuje, že hoci belgické vyšetrovacie orgány... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Ideme ďalej

Slovenská republika je pripravená podať aj návrh na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), pretože sa zdá, že na vnútroštátnej úrovni sa vyčerpali všetky dostupné prostriedky a môžeme teraz využiť úroveň ESĽP, ktorý pôsobí v rámci rady Európy. Urobíme všetko pre to, aby sme vec dostali znovu na svetlo, pretože sme svedkami neuveriteľného dvojakého štandardu v Európe,“ avizuje premiér, podľa ktorého sú postkomunistické krajiny vnímané ako tie, ktoré nemajú rovnaké postavenie, ako štáty pôvodného spoločenstva.

Test Ficom

Matejičkovú zaujímalo, či by sa aj terajšia opozícia snažila nespolitizovať tému, alebo by vyvíjala rovnaké úsilie v prípade úmrtia slovenského občana v Belgicku za takýchto okolností a či by sa riešilo hajlovanie policajtky, keby šlo o iný prípad. Premiér sa vrátil k podaniu na ESĽP, ktoré pomôže viac, ako politizovanie. Upozornil však na dvojaký štandard, ktorého sme svedkami.

Dianie na Slovensku v rokoch 2020-2023

„My sme pravidelne informovali celú Európsku komisiu. Dostávala podania priamo predsedníčka Európskej komisie aj príslušní komisári. Dokonca sme vytvorili taký tlak, že príslušný komisár bude nahradený iným komisárom, navštívil Slovenskú republiku. Za prítomnosti predstaviteľov viacerých strán – vtedy bol prítomný aj predseda Hlasu, vtedy pán Pellegrini, bol prítomný terajší minister zahraničných vecí Juraj Blanár, sme videli toľko nezáujmu zo strany belgického komisára, že sme sami jednoducho neverili, ako niekto môže ignorovať také hrubé zneužívanie trestného práva na potláčanie opozície,“ doplnil premiér s tým, že pre euroatlantické štruktúry sme ako krajina dobrí vtedy, ak spĺňame očakávania, ktoré majú oni.

„EK vôbec nezaujímalo, čo sa tu na Slovensku dialo, pretože dávali prednosť tomu, že majú tú krajinu a vládu, ktorá vo všetkom poslúchne, ak to bude potrebné,“ doplnil premiér s tým, že po nástupe novej vlády a jej demokratických a legitímnych zmenách, ktoré viedli k zrušeniu ÚŠP, je Slovensko zrazu problém. Problém pre tých, ktorým neprekážalo, keď sa tu kriminalizovala opozícia a nepohodlným ľuďom NAKA nad ránom vykopávala dvere. Fico tiež pripomenul, že nám hrozí pozastavenie eurofondov.

„Napríklad za to, že sme si dovolili prijať v Národnej rade Slovenskej republiky nejaký zákon a vedieme permanentný dialóg. Komisia je mimo obrazu, pretože si myslí, že my sme presne tí, ktorí všetko vrátia naspäť, dokonca ešte dáme červený koberec pánovi Lipšicovi, aby sa vrátil na Úrad špeciálnej prokuratúry a vo všetkom pokračoval,“ doplnil premiér.

ZUZANA DOLINKOVÁ KONČÍ! Prezidentovi odovzdá demisiu
Ministerka Zuzana Dolinková kritizuje na TK schválené konsolidačné opatrenia, pri ktorých podľa nej nie je možné napĺňať programové vyhlásenie vlády a môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť. Zuzana Dolinková odovzdá Petrovi Pellegrinimu demisiu... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ale späť ku Chovancovi

Premiér Fico pripomenul fotografiu, podľa ktorej Chovanca „pacifikovali“ traja chlapi, čo mohlo viesť k infarktu a úmrtiu.

„Tento prípad je presne príkladom toho,  čo si dovolia voči krajine, ktorú si nevážia, lebo od samého začiatku to vyšetrovanie bolo vedené tak, ako bolo,“ uzavrel Fico s tým, že vnútroštátne procesy v oboch krajinách boli zavŕšené a preto je potrebné spustiť procedúru na ESĽP.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok