ODPOVEĎ PRE KAVIAREŇ! Ministerka kultúry trestné oznámenie na spisovateľa Hvoreckého nestiahne (VIDEO)
04 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) ešte 25. septembra podala trestné oznámenie na spisovateľa Michala Hvoreckého. Ten sa o nej a o ministrovi životného prostredia (SNS / Život-NS)  ešte pred rokom v komentári vyjadril, ako o neofašistoch. Poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS) sa Šimkovičovej v rámci parlamentnej Hodiny otázok opýtal. Či si uvedomuje, že v minulosti použila vyjadrenia, ktoré používa podľa neho krajná pravica.

Ministerka kultúry to, že voči Hvoreckému podnikne právne kroky avizovala ešte v auguste. Trestné oznámenie podala koncom septembra a Ondreja Dostála preto zaujímalo, či si uvedomuje, že vyjadrenia, ktoré použila, sú argumentami krajnej pravice. Podľa Šimkovičovej sú takéto nálepky neprijateľné. Hvoreckého vyjadrenie vzhľadom na históriu jej rodiny považuje za paradox a pripomenula jednak dvojaký meter pri ženách z PS a pri útokoch na ňu, ako na ženu. Pripomenula, že Hvorecký svojimi vyjadreniami prekročil pomyselnú hranicu slušnosti, aj keď on sa tvári, ako etalón slušnosti. V doplňujúcej otázke sa Dostál opýtal, či bude podávať ministerka trestné oznámenie aj na viac, ako tritisíc tých, ktorí sa v petícii postavili za Hvoreckého. Tých ministerka nechala pozdraviť a upozornila na fakt, že Hvorecký je jedným z tých, ktorí nedokážu tolerovať iný, ako vlastný názor. Preto podľa nej nežijeme v dobe demokracie.

Právne kroky avizovala

Denník N pripomenul, že Šimkovičová sa už v auguste v rádiu vyjadrila, že prirovnania k neofašistom, či gestapu jej prekážajú a bude sa brániť právnou cestou.

„Nemá ani šajnu o tom, čo toto slovo vyjadruje a ako to bolo kedysi,“ povedala o Hvoreckom s tým, že ona, ako potomok bojovníka v SNP má v pamäti živé rozhovory na túto tému v rodine.

Dostálova otázka

„Podali ste trestné oznámenie na spisovateľa Hvoreckého za to, že o vás napísal, že ste extrémistka a neofašistka. Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI a zvláštne je, že pri bielej rase, to sú vaše slová. Uvedomujete si, že vaše z nedávnej, i dávnejšej minulosti, napríklad o vymieraní bielej rasy kvôli LGBTI sú bežným motívomkrajnej pravice?,“ tlmočil podpredseda NR SR Andrej Danko ministerke kultúry otázku, ktorej autorom je Ondrej Dostál.

Zneužíva Remišová seniorov pre mediálnu pozornosť?
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) dnes poukázalo na klamstvá poslankyne Veroniky Remišovej (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) o projekte Digitálni seniori. Tieto informácie ukazujú nielen neefektívnosť bývalého... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Naštudujte si termíny

Ministerka kultúry v úvode svojej odpovede ako poslancovi Dostálovi, tak spisovateľovi Hvoreckému vysvetlila definíciu neofašistu s tým, že je to stúpenec fašizmu, ktorý na návrat tohto systému využíva hrubý nátlak, demonštráciu sily a teroristické akcie.

„Je absolútne neprijateľné, aby sme v súčasnej dobe nálepkovali kohokoľvek,“hovorí Šimkovičová, ktorá reaguje na smiech poslankýň z PS, ktoré nedávno obhajovali svoju kolegyňu – Luciu Plavákovú, lebo veď ona je žena. Útoky na Šimkovičovú si však nevšimli – hoci je tiež žena, má iný názor, ako ony a ten sa netoleruje.

Paradox

Šimkovičová Hvoreckého označenie za neofašistku považuje za absurdné, keďže jej starý otec padol v SNP, v boji proti fašizmu.

„Za trestným oznámením, ktoré som podala na Michala Hvoreckého, s ktorým som sa osobne nikdy v živote nestretla, si stojím v plnom rozsahu. Pokiaľ má niekto opačný názor na akúkoľvek tému, či už politickú, sociálnu, ekonomickú, myslím si, že vždy sa dá diskutovať slušným spôsobom,“povedala Šimkovičová v pléne NR SR s tým, že Hvorecký toto prirovnanie použil v začiatkoch volebného obdobia, teda ešte v čase, kedy akákoľvek diskusia nestihla vzniknúť. Ministerka sa preto domnieva, že jeho vyjadrenie je výsledkom nevyrovnania sa s tým, ako dopadli voľby.

„Tým, že mňa a Tomáša Tarabu označil za neofašistov, prekročil pomyselnú hranicu slušnosti, ktorou sa práve pán Hvorecký veľmi rád prezentuje na verejnosti. Jeho štylizovaná uhladenosť je len akousi maskou. V skutočnosti sa pod fasádou intelektuála ukrýva hnev, možno frustrácia. Určite nenávisť, ľudská zloba, ktorú si kompenzuje na ľuďoch s opačným svetonázorom,“ myslí si ministerka kultúry.

Za svojimi slovami si stojí

Šimkovičová tiež nerozumie, prečo sa trestnému oznámeniu čuduje poslanec Dostál, od ktorého by, ako od gentlemana, očakávala skôr podporu v jej konaní. „Pretože označiť niekoho takýmto silným výrazom len preto, že nesúhlasí s jeho názorom, je fakt choré,“ pripomenula Šimkovičová s tým, že jej slová, ktoré adresovala LGBTI komunite, sú pravdivé. Poukázala na nízku pôrodnosť na Západe, ktorá je okrem iných faktorov dôsledkom propagácie škodlivej ideológie, ktorá našim deťom ničí rodovú identitu a ministerka kultúry tvrdí, že podobný trend badať aj v slovenskej demografickej krivke.

Mal by vážiť slová

„Slová pána Hvoreckého majú vyvolať dojem, ako keby som niekoho chcela segregovať zo spoločnosti, ale toto je absolútna a nehorázna lož. Takto primitívne sa nemôže správať človek, ktorý sa na verejnosti prezentuje, ako slovenský spisovateľ,“ myslí si ministerka a Hvoreckému, ak chce byť etalónom kultúry a kultúrnosti, mal by viac vážiť slová.

Prezident podpísal: Vyššie dávky a ochrana kultúry na obzore!
BRATISLAVA - Prezident Peter Pellegrini v stredu podpísal tri dôležité novely zákonov, ktoré prinesú významné zmeny v oblasti sociálnej podpory, kultúry národnostných menšín a ochrany pamiatok. Tieto kroky sú súčasťou snahy vlády o zlepšenie... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Dostál sa ohradil

Ondrej Dostál vo svojej reakcii na Šimkovičovej slová poznamenal, že označenie za extrémistu a neofašistu nie je nadávka, ale informácia o tom, kam dotyčný politicky patrí, kým Rudolf Huliak (SNS-NK) bol voči kolegyni Plavákovej doslova vulgárny. Dostál sa ohradil, že nedostal odpoveď na otázku, že slová o vymieraní bielej rasy sú typické pre krajnú pravicu a či sa jej tieto vyjadrenia zdajú byť v poriadku. Otázku doplnil o to, či zaregistrovala na petíciu na Hvoreckého podporu, kde je viac, ako tritisíc podpisov a jej signatári odsudzujú jej prístup. Dostál sa teda pýta, či ministerka podá trestné oznámenie aj na nich.

Signatárov nechala pozdraviť

„Je zvláštne, že mňa označujú najvulgárnejšími slovnými spojeniami, chodia mi výhražné listy, nakreslia mi na ministerstvo nechutný obrázok, prídu pred môj dom protestovať na bicykloch, toto je hon na čarodejnice, lebo si dovolím mať iný názor,“  odpovedala Šimkovičová. Signatárov petície pozdravila a doplnila, že trestné oznámenie nestiahne.

Nemáme nárok na názor

„Tu je taký strašný rozdiel ... Keď sa niečo stane vášmu spektru, je to niečo strašné, neprípustné. Ale keď sa niečo stane u nás, tak sa nedeje v podstate nič, je to akceptovateľné. My sa nenachádzame v dobe demokracie, my sa nachádzame v dobe, kedy vy máte názor a my ho musíme rešpektovať. Ak ho nerešpektujeme, sme vaši absolútni nepriatelia,“uzavrela ministerka kultúry.

Výzva na opakovaný atentát a ukážky, kto robí sexuálnu výchovu na školách? Rodičia, pozor!
„Ako vyzerá činnosť podcastu a spoločnosti Sexuálna výchova? Na čo by si mali dávať pozor rodičia? Pokúsila som sa urobiť exkurz do udalostí aj so zamyslením, ako ďalej...“ Hovorí Martina Valachová v podcaste ODznova. Atentát na premiéra – už sa... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik