LUKAŠENKO POHROZIL KYJEVU po incidente s jeho vrtuľníkom
04 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Počas letu prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka nad územím Bieloruska si všimli drony. Hlava štátu sa k tomu vyjadrila a uviedla, že sledovanie dronov je úlohou Bezpečnostnej služby. Po incidente sa taktiež zamýšľal nad dôvodmi, ktoré by mohli viesť k začatiu vojny s Ukrajinou.

Predtým sa objavili informácie, že súčasne s vrtuľníkom Lukašenka boli v bieloruskom vzdušnom priestore zaznamenané dva dronyk, informuje Lenta. 

Prezident Bieloruska mal odcestovať do jednej z oblastí republiky, no rozhodli sa odložiť let o hodinu. Uviedol, že vrtuľník letel nezvyčajne nízko, podľa jeho názoru preto, aby ho elektronické prostriedky nemohli zachytiť. „Samozrejme, že oni [operátori dronov] vrtuľník vidia. Je veľký, nie je to dron,“ povedal Lukašenko. Zároveň pohrozil Kyjevu.

„Tento incident ma nijak zvlášť netrápi, ako sa hovorí medzi ľuďmi. A navyše, viete: zostreliť vrtuľník prezidenta, to je vojna, ktorú Ukrajinci nechcú,“ povedal Lukašenko.

Pri rozhovore o využití dronov Lukašenko zdôraznil, že táto zbraň nie je novinkou

Často však po zásahu prostriedkami rádioelektronického boja drony strácajú orientáciu, čo spôsobilo, že niektoré z nich preleteli nad územie Bieloruska. Prezident uviedol, že takýchto prípadov bolo niekoľko, avšak tieto otázky riešia odborníci, bez toho, aby sa dostali na verejnosť.

Lukašenko vyzýval na prípravu na vojnu

Počas návštevy na cvičisku Obuz-Lesnovsky koncom augusta bieloruský prezident vyhlásil, že republika sa musí pripravovať na vojnu, aby sa jej vyhla. „Starý vzorec: chceš mier – pripravuj sa na vojnu. (...) Preto sa musíme pripravovať na vojnu. A Boh daj, aby táto vojna neprišla,“ vyzval. Zároveň politik poznamenal, že napriek napätej situácii okolo nevidí žiadne náznaky, že by konflikt mal začať. Bieloruský líder zároveň upokojoval občanov, keď povedal, že krajina má prostriedky, ako odpovedať tým, ktorí sa jej „postavia“.

Lukašenko predtým zdôraznil, že Bielorusko nevstúpi do vojenského konfliktu, ak Ozbrojené sily Ukrajiny neporušia hranice krajiny. „Pomáhať Rusku však budeme vždy,“ vyhlásil.

V auguste boli nad územím Bieloruska zničené vzdušné ciele z Ukrajiny

Podľa Lukašenka mohli byť večer 9. augusta nad územím republiky zostrelené útočné drony prichádzajúce z Ukrajiny. Sily Vzdušných síl a protivzdušnej obrany Bieloruska boli uvedené do zvýšenej bojovej pohotovosti, spresnil prezident. Lukašenko dodal, že cieľov bolo približne desať.

Vtedy bieloruský prezident nariadil posilniť vojenské zoskupenia na dvoch taktických smeroch pri hraniciach s Ukrajinou. Na príkaz Lukašenka sa k hraniciam presunuli raketové systémy Polonéz a operačno-taktické raketové komplexy Iskander. „Akékoľvek provokácie nezostanú bez odpovede,“ varoval prezident.

Milan Uhrík OTVORENE: Je čas normalizovať vzťahy s RUSKOM! Ide sa na tom pracovať
BRUSEL - Konečne sa to deje. Európsky parlament navrhol obnoviť dialóg s Ruskom prostredníctvom parlamentného výboru pre spoluprácu EÚ - Rusko. Túto správu oznámil europoslanec Milan Uhrík v rozhovore pre Izvestia. Súčasná stratégia Európskeho... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok