Lochneská príšera v Tatrách? Záhada Hincovho plesa (FOTO+VIDEO)
05 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

VYSOKÉ TATRY - Záhada slovenskej tajomnej bytosti žijúcej vo Veľkom Hincovom plese sa zrodila niekedy v polovici augusta, kedy ho mali „na vlastné oči“ vidieť niekoľkí horolezci. TV JOJ a Pluska sa teda vybrali po stopách záhadného tatranského tvora.

O obrovskom tvorovi vynárajúcom sa z hladiny hovorili traja horolezci ešte v polovici augusta. Jeden z nich dal podnet na prieskum aj na Tatranský národný park (TANAP), lebo so štandardnou potápačskou technikou sa pleso preskúmať nedá. Záhadu „obyvateľa“ plesa riešili už aj zoológovia. Horolezec si myslí, že by to mohla byť vyza, profesor prírodných vied ju však v podstate vylúčil.

Vyza je známa z bratislavských legiend o Dunaji
Vyza je známa z bratislavských legiend o Dunaji
Facebook
Facebook
Veľké Hincovo pleso
Veľké Hincovo pleso
Facebook
Vyza je známa z bratislavských legiend o Dunaji
Veľké Hincovo pleso
Traja horolezci

„Očité svedectvo troch ľudí sa nedá spochybniť,“ povedal pre TV JOJ horolezec Pavol Jackovič o tom, čo trojica zažila 11. augusta. Počas výstupu na Mengusovský štít z ľavej  strany si sadli na chvíľku oddychu.

„Myslel som, že zle vidím, keď som videl, že sa ku hladine z plesa niečo vynára. Môj odhad bol, že minimálne tri-štyri metre to musí mať. Ak to šlo hlavou dohora, tak tá hlava mala ... nechcem povedať, vyše metra na šírku,“ popísal záhadného tvora Jackovič. Spoločnosť mu robili kamaráti Miroslav Sim a Samo Fečko.

„Všetci traja sme sa na to asi minútu pozerali. Vyšlo to z hladiny, potom sa to otočilo smerom naspäť. O desať až pätnásť metrov sa celý jeho bok vytočil, a zmizol pod hladinou," popísal nezvyčajné divadlo pre Plusku Fečko.

Unikátny záber však nevznikol. Škoda, aj Jackovič skonštatoval, že mohli mať záber niečo, čo on sám nevie definovať.

https://www.hlavnydennik.sk/2024/10/04/mega-ulovok-len-4-rocny-dominik-nasiel-v-lese-metrovy-hrib

Potápači

Toto pleso je najvyššie položeným európskym plesom, v ktorom žijú ryby a jeho hĺbka je 50 metrov. Keďže s bežnou potápačskou technikou sa tam nedá potápať, TANAP dostal podnet na preskúmanie modernou technikou.

Jackovič si spomenul, že potápači už dávnejšie hovorili o niečom obrovskom. Nedalo mu to a tak hľadal „v knižnici“.

„Zvláštne sú kanáliky, ktoré sú vyryté v sedimente na dne v hĺbkach viac ako 20 metrov. Takéto úkazy sa nevyskytujú v ostatných slovenských plesách a ich pôvod zatiaľ nebol nikto schopný dostatočne vysvetliť,"priblížil Jackovič.

„Niektorí ľudia doslova prisahali na to, že tam videli nejakého zvláštneho tvora, ako nejakú obrovskú rybu, ale nevedeli ju identifikovať,“ povedal pre JOJku tatranský publicista Jaroslav Švorc.

Do výskumu tohto plesa sa však TANAP nehrnie. Pripúšťajú, že vyzvú návštevníkov, aby tohto tvora skúsili zachytiť, aby vôbec vedeli, či tam vôbec niečo také žije, povedal zoolog TANAP-u Jozef Hybler.

Je, či nie je to vyza

Podľa horolezca by tam mohla žiť vyza. Aj keď Hincovo pleso je podľa Švorca pre ryby málo výživné, preto si myslí, že na prežitie takejto ryby by tam bolo málo potravy. Jeho názor potvrdzuje aj profesor prírodných vied Peter Bitúšik. Veľkosť by pre vyzu mohla zodpovedať, no je to teplomilná ryba.

„Navyše, ona sa neživí rybami, ona zbiera z dna drobné živočíchy a nie je možné, aby sa tam uživila. Vyza to neho nemohla byť, neprežil by tam ani sumec. Samozrejme, že mi to vŕta v hlave, no v tejto chvíli nie som schopný povedať, čo by to mohlo byť,"  doplnil Bitúšik.

„Keď je človek presvedčený, že niekde by niečo malo byť a nie je to tam, tak to neznamená, že to tam nie je," uzavrel profesor.

Rómsky "umelec" horekuje. Nie všetci Rómovia pôjdu do neba
CHOMUTOV (ČR) - Herec Zdeněk Godla (49) hovoril o okradnutí manželky v Chomutove. Podľa denníka Blesk sa tak stalo v miestnom supermarkete, kde ju obkľúčila skupina ľudí a pri ponúkaní parfumov jej vzali tašku. Godla tvrdí, že to boli „cigáni z... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok