HODINA OTÁZOK V PARLAMENTE! Odpovedal aj Robert Fico (VIDEO)
06 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) sa v rámci Hodiny otázok na členov vlády obrátil poslanec Jaroslav Mego (Smer-SSD). Toho zaujímal premiérov postoj voči vyhláseniu českého prezidenta Pavla, v ktorom sa vyjadril k rusko-ukrajinskému konfliktu v zmysle, že Ukrajina musí byť realistická a prijať, že časť jej územia by mohla zostať pod ruskou kontrolou.

"Ukrajina musí byť realistickejšia. Najpravdepodobnejším výsledkom konfliktu bude, že niektoré územia zostanú pod ruskou kontrolou," povedal český líder pre New York Times (NYT) s tým, že toto je moment, kedy treba robiť vhodné rozhodnutia na základe reality.

Český prezident Petr Pavel 22. augusta označil myšlienku ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského o možnosti dosiahnutia "spravodlivého mieru" pre Ukrajinu za ilúziu.

„Ako si vysvetľujete, že ho slovenské médiá a opozícia ešte neoznačili za proruského trolla a sluhu Putina?,“ zaujímalo poslanca Mega.

Český prezident zmenil rétoriku: Ukrajina musí byť realistickejšia
Český prezident Pavel: Ukrajina sa musí vyrovnať so stratou území Ukrajinské orgány musia byť realistickejšie a vyrovnať sa so stratou niektorých území počas konfliktu. Uviedol to český prezident Petr Pavel, informuje denník The New York Times... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Ficova opatrnosť

Premiér Robert Fico je pri podobných citáciách opatrný, aj keď ide o New York Times, pretože aj s nimi má Slovensko isté skúsenosti.

„Zdá sa, že médiá sú po celom svete pomerne rovnaké. Pamätám sa na rozhovor s pánom prezidentom českej republiky. A pamätám si jeho vyhlásenia, ktoré skôr svedčili o tom, že verí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Na stretnutí, ktoré sme mali som povedal, že ja vo vojenskej riešenie jednoducho neverím a hovorím to so všetkou úctou a rešpektom,“ pripomenul premiér nezabúdajúc ani na fakt, že český prezident vyšiel z armádnych kruhov, preto je mu bližšie vojenské, ako diplomatické riešenie

Postoje sa menia

Premiér zdôraznil, že toto vyjadrenie bude musieť potvrdiť aj český prezident, až vtedy bude dôveryhodné.

„Ale my vnímame na celej úrovni a na celej škále postojov, že dochádza k zásadným zmenám. Keď sme my veľmi jasne povedali, že neveríme vo vojenské riešenie. Poďme si sadnúť a rokujeme, pretože výsledkom bude len to, že to budú tisíce a tisíce mŕtvych vojakov na jednej, aj druhej strane, ale budeme sa na konci roku 2024 nachádzať v tom istom bode ako sme sa nachádzali v roku 2022, tak hovorí o nás ako o agentoch Putina,“ povedal ďalej premiér.

Pondelkové rokovanie na Ukrajine

Premiér upozornil, že v pondelok (7. októbra) bude spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády, kde slovenská vláda potvrdí, že Slovensko je naďalej pripravené pomáhať východného susedovi v humanitárnej oblasti.

„Sme pripravení pomáhať v takých projektoch, ako je odmínovanie, zabezpečovanie služieb tohto typu. Ale ja neverím a potvrdzuje to čas, že je možné tento celý spor vyriešiť vojensky,“ prejavil skepsu premiér s tým, že on pri pôžičkách Ukrajine opakovane žiadal o určitú analýzu tamojšej situácie.

REAKCIA premiéra Roberta Fica na demisiu Zuzany Dolinkovej
Predseda vlády SR Robert Fico berie na vedomie rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej podať v utorok budúci týždeň demisiu. Predseda vlády SR Robert Fico ďakuje pani ministerke za vykonanú prácu a nebude komentovať dôvody, ktoré... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ak je to tak, premiér vyjadrenie víta

„Odpoveď bola Robert, nepýtaj sa, to nie je korektná politická otázka. Keď sme sa bavili o tom, či nastavíme nejaké mechanizmy boja proti korupcii, to prosím neotvárať. To nie je politicky korektné. Preto ak to, čo ste napísali vo svojej otázke, je pravda, že český prezident dal takéto vyjadrenie pre NYT, ja takéto vyjadrenie prezidenta Českej republiky s plným rešpektom a vážnosťou vítam, lebo je to významný posun. Možno že na základe tejto odpovede na vašu otázku sa dozvieme, že to tak nebolo a že NYT sa správal rovnako, ako Denník N, alebo denník SME,“ uzavrel premiér.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok