Hamranova "smotana"! Ministerstvo vnútra prišlo o viac, ako 21-tisíc eur
04 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Pred voľbami do Európskeho parlamentu chodil Štefan Hamran (Demokrati) po Slovensku, kde ľudí presviedčal, ako si počas svojho pôsobenia na poste policajného prezidenta uvedomoval, že je platený z daní ľudí, aby spravoval verejné veci k spokojnosti tých, ktorí ho platia. Hamran je práve z tohto obdobia známy podobnými frázami, jeho „morálny kompas“, či „temné sily“, s ktorými on bojuje boli pre jeho prejav charakteristické. Lenže – reči sa hovoria a chlieb sa je. Platí to aj o Hamranovi. Pluska zistila, že Hamranove ústa boli plné transparentnosti, no realita bola celkom iná.

Už dávnejšie vyšlo na povrch, že Štefan Hamran si bez verejnej súťaže, ešte ako šéf Lynx-commanda ako neohrozený mocipán, zabezpečil niekoľko luxusných áut, ktoré využíval aj neskôr, ako poverený policajný prezident, s čím neprestal ani keď bol do tejto funkcie menovaný. Autá boli vraj zapožičané. Centrálny register zmlúv ukazuje, že ich firma Effective CarService štátu zapožičala v decembri 2021. Dostupné údaje do tohto dátumu s firmou, ktorá sa zaoberá predajom a výpožičkami luxusných áut, neobchodoval. Prvé dokumenty boli podpísané koncom roka 2020 – zmluvu na štyri vozidlá BMW 540x Drive vtedy s firmou podpísal Roman Mikulec. Do júla 2022 bolo takto „vypožičaných“ spolu sedem áut, pričom nešlo o štandardnú objednávku na nákup. S tým nemali problém ani mimovládky, ktoré sa tvária, že dohliadajú na transparentnosť a nik nemal problém ani s tým, že pán policajný prezident si začiatkom roka 2022 s priateľkou – štátnou radkyňou, v služobnom aute vyrazil na dovolenku do Innsbrucku.

Potvrdené: Hamran miluje luxus, za ktorý nemusí platiť
Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo Keď bol Štefan Hamran (Demokrati) menovaný do funkcie a vlastne po celé jeho funkčné obdobie sme boli presviedčaní nie len vedením... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Pôvabná štátna radkyňa

Pluska informuje, že ministerstvo vnútra prišlo o viac, ako 21-tisíc eur. Vrátilo ich organizácii Atlas (Združenie protiteroristických jednotiek EÚ, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska, Nórska a Islandu), ktorú od júla 2021 viedol Hamran.

Krátko na to prijal Evelyn Hégelyovú, ktorá pochádza z rovnakého mesta, ako Hamran. Prešla vraj výberovým konaním, no jeho podrobnosti nikdy neuzreli svetlo sveta. Dá sa teda veriť „náhode“, že uspela dáma, s ktorou Hamran trávil dovolenky? Áno, aj na tú do Innsbrucku. Keď vec vysvetľoval, ohradil sa tým, že veď boli bez vodiča, čím daňovým poplatníkom ušetril balík peňazí.

Tu ušetril, tam minul

Hégelyová bola do Lynx Commanda prijatá bez akejkoľvek predchádzajúcej praxe. Dáma s praxou z predaja zákuskov a zmrzliny mala v náplne práce štátnej radkyne okrem iného: „...príprava koncepčných a analytických materiálov zásadnej povahy a preklad dokumentov týkajúcich sa jednotiek v rámci združenia ATLAS“, čomu sa prispôsobil aj jej príjem – ten mohol byť aj viac, ako tritisíc eur mesačne. Jej nadčasy sa rátali na desiatky hodín.

„Od júla 2021 do marca 2022 si mala vykázať viac ako 600 hodín služobného času navyše, za čo ju nadriadený, teda Štefan Hamran, údajne odmenil sumou takmer 10-tisíc eur. Tieto peniaze jej vyplatili v súvislosti s grantom medzinárodného združenia ATLAS, z ktorého však podľa všetkého dostala oveľa vyššiu celkovú sumu. Či dôvodne, je veľmi otázne,“ informuje Pluska.

Čo priniesol audit

„Dôvodom ich vrátenia bolo zistenie, ktoré vyplynulo z auditu grantových období 2021 a 2022, teda v čase, keď ministerstvo vnútra viedol Roman Mikulec a útvar osobitného určenia viedol Štefan Hamran. Audit Europolu ukázal, že časť vyplatených prostriedkov pre civilného zamestnanca nebola považovaná za oprávnený výdavok,priblížil rezortný hovorca Matej Neumann. Dôvodom mali byť práve vydeklarované hodiny, ktoré akosi nekorešpondovali s odvedenou prácou. Aj tu chýbali výkazy, ktoré by potvrdzovali deklarovanú prácu.

„Tieto nedostatky viedli k rozhodnutiu, že vyplatené mzdy nebolo možné uznať v plnej miere, a preto muselo ministerstvo vnútra časť prostriedkov vrátiť. Vrátené boli 10. mája 2024,“  doplnil Neumann.

Sedláček: Skutoční demokrati nepohodlné médiá nevypínajú (VIDEO)
Milan Sedláček je meno, ktoré sa môže vynoriť z pamäti skôr narodeným Slovákom. V spravodajstve Československej televízie pôsobil na začiatku 90-tych rokov minulého storočia, ešte „za federálu“. On bol jedným z novinárov, ktorí boli vo Federálnom... Čítať ďalej
04 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

A čo na to všetko Štefan Hamran? Nič

Pluska v záujme možnosti vyjadrenia sa druhej strany, oslovila aj Štefana Hamrana. Ten by aj vo verejnom záujme, o ktorý mu podľa jeho slov vždy šlo, mohol vysvetliť dôvod štedrosti z verejných prostriedkov, ktorú prejavoval voči „kamarátke“.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok