Zneužíva Remišová seniorov pre mediálnu pozornosť?
03 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) dnes poukázalo na klamstvá poslankyne Veroniky Remišovej  (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) o projekte Digitálni seniori. Tieto informácie ukazujú nielen neefektívnosť bývalého vedenia, ale aj snahu o manipuláciu verejnej mienky.

Remišovej fiasko vs. efektívne riešenie MIRRI

"Pani Remišová za necelé dva roky dokázala vyškoliť zo 105 000 len 2000 seniorov," uviedlo MIRRI vo svojom vyhlásení, ktoré sme dostali do našej redakcie. Toto číslo je v ostrom kontraste s ambicióznym cieľom súčasného vedenia ministerstva, ktoré plánuje do júna 2026 vyškoliť približne 100 000 seniorov.

Ešte šokujúcejšie je porovnanie nákladov. Zatiaľ čo Remišovej projekt stál 142 eur na jedného seniora bez verejného obstarávania, MIRRI dokázalo znížiť túto sumu na priemernú cenu 96 eur na osobu.

Transparentnosť vs. zavádzanie

MIRRI zdôrazňuje, že na rozdiel od predchádzajúceho vedenia využili transparentný elektronický systém. "Do ktorého sa prihlásilo viacero subjektov a do ktorého sa môžu naďalej prihlasovať, pretože budeme súťažiť ďalšie školenia," vysvetľuje ministerstvo.

Remišová vo svojich vyjadreniach tvrdí, že školenia zabezpečuje jednoosobová firma. MIRRI však toto tvrdenie rázne vyvracia: "Podľa údajov Finstatu víťazná firma mala v minulom roku 5 – 9 zamestnancov a obrat za ostatné tri roky vo výške viac ako 5,5 mil. eur."

Kto teda skutočne pomáha seniorom?

Je zrejmé, že zatiaľ čo Remišová sa snaží získať mediálnu pozornosť prostredníctvom nepodložených tvrdení, MIRRI pracuje na reálnom riešení digitálnej gramotnosti seniorov. Projekt Digitálni seniori pod novým vedením sľubuje nielen väčší dosah, ale aj efektívnejšie využitie verejných zdrojov.

Slovensko evakuuje občanov z Libanonu. Vojenský špeciál vzlietne už v piatok
Bratislava - Vojenský špeciál, ktorý zabezpečí evakuáciu občanov Slovenskej republiky z Libanonu, odletí zo Slovenska už v piatok 4. októbra 2024. Do Libanonu odvezie zároveň viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik