Stanovisko hnutia REPUBLIKA ku konsolidačným opatreniam vlády SR
04 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. Jeho súčasťou je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky. Zvýši sa aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraví sa takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Stanovisko zaujalo aj mimoparlamentné hnutie Republika.

Hnutie REPUBLIKA si uvedomuje a nespochybňuje rozvrat verejných financií, ktorý je následkom nekompetentného vedenia štátu v podobe osôb Matoviča, Hegera a Naďa, avšak absolútne nesúhlasí so zámerom vlády, že tieto náklady budú znášať prioritne občania SR vo forme zvýšených daní, odvodov a iných poplatkov. 

Budú to práve peňaženky občanov SR, z ktorých vláda prostredníctvom konsolidačného balíka vláda zoberie ľuďom 2,7 miliardy Eur. 

Avizované zvýšenie DPH z 20 na 23 % má do štátnej kasy priniesť od konečných spotrebiteľov (čiže občanov) 1,5 miliardy eur ročne, čo znamená zvýšenie nákladov na štvorčlennú rodinu o 100 Eur mesačne. Premietne sa to do masívneho zdražovania všetkých tovarov a služieb, pričom tomuto nezabráni ani znížené DPH na úzky súbor tzv. základných potravín, pretože celková bilancia bude jednoducho taká, že občania zaplatia napokon na DPH vždy viac. 

Zavedenie transakčnej dane takisto spôsobí navýšenie cien tovaru a služieb zo strany podnikateľov, čo de facto znova zaplatia spotrebitelia, a teda občania SR. Vláda tým navyše nadmerne zaťaží malých podnikateľov, tzv. živnostníkov, ktorí nebudú mať možnosť, ako túto daň obísť a budú nútení buď navýšiť svoje ceny alebo znížiť svoj zisk práve tým, že zaplatia väčšie dane. 

Občania tiež pocítia zdražovanie v doprave v podobe zvýšenia cien mýta a diaľničných poplatkov, za čo však nedostanú adekvátnu protislužbu, pretože slovenské diaľnice sa budujú v priemere 10 km za rok, čo je vážne výsmech všetkým tým, ktorí za tieto diaľnice majú platiť zvýšené poplatky.

Ku všetkým týmto opatreniam sa navyše pridruží avizované zdražovanie plynu o 30%, čo môže byť likvidačné najmä pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ako sú napr. dôchodcovia. 

Okrem naštvaných občanov sa proti týmto opatreniam búria aj zdravotníci, policajti, pričom vládna koalícia namiesto toho, aby riešila tieto vypuklé a zásadné problémy svojich občanov, rieši žabomyšie vojny a roztržky vo vlastných radoch. 

Hnutie REPUBLIKA vidí možnosť konsolidácie verejných financií predovšetkým v úprave rozpočtu SR určenom na obranu a zbrojenie, tiež v podobe úpravy či redukcii pomoci Ukrajine, ktorá ako schválila táto vláda má tvoriť až 400 miliónov Eur. Vláda sa tiež pred voľbami oháňala sloganom, že vráti strategické podniky do rúk štátu, pričom dodnes neurobila žiadne opatrenie, ktoré by k tomu smerovalo, a ktoré by pomohlo zastabilizovať ceny plynu.

Ako už bolo uvedené vyššie, hnutie REPUBLIKA chápe potrebu konsolidácie verejných financií, avšak vláda by mala pri konsolidácii začať práve od seba. Za konsolidáciu nemožno však považovať nákup hasičských áut za 46 miliónov Eur od schránkovej firmy. Ďalšou možnosťou je posúdenie potreby toľkých ministerstiev, a to najmä Ministerstva cestovného ruchu, či Ministerstva investícií a regionálneho rozvoja, ktoré táto vláda v čase, keď bola v opozícii, tak vehementne kritizovala.

Sudca Šamko: Spoločenské zvieratá na Najvyššom správnom súde SR?
Tento text je písaný ako fejtón na odľahčenie a s prekvapením, čo všetko sa môže dotýkať justície a čo všetko sa dokáže vymyslieť. Nižšie je uverejnený dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve uzatvorenej medzi odborovým zväzom justície a kanceláriou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok