Slovensko evakuuje občanov z Libanonu. Vojenský špeciál vzlietne už v piatok
03 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Bratislava - Vojenský špeciál, ktorý zabezpečí evakuáciu občanov Slovenskej republiky z Libanonu, odletí zo Slovenska už v piatok 4. októbra 2024. Do Libanonu odvezie zároveň viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho materiálu.
        

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo vnútra SR realizujú krízový plán evakuácie občanov SR a ďalších štátov, ktoré prejavili záujem o pomoc pri návrate ich občanov. "Ozbrojené sily SR sú vždy pripravené pomôcť v prípade potreby, obzvlášť v takýchto bezpečnostne náročných situáciách. Našou úlohou bude dostať občanov Slovenskej republiky a občanov partnerských štátov do bezpečia," informoval rezort obrany.
        

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár priblížil, že ide o výsledok dlhodobej prípravy preventívnych opatrení. "Vďaka dobre nastavenému systému je naše veľvyslanectvo neustále v kontakte s občanmi SR v Libanone, ktorí priebežne dostávali a dostávajú všetky potrebné informácie, aby sa mohli rozhodnúť, či majú záujem o evakuáciu. Aktuálne je zaregistrovaných 31 slovenských občanov vrátane zamestnancov nášho zastupiteľského úradu a ich rodinných príslušníkov. Tento počet sa však v čase mení," oznámil šéf slovenskej diplomacie s tým, že zastupiteľský úrad SR v Bejrúte naďalej pokračuje v činnosti v nevyhnutnom krízovom režime.

Slovenská republika je pri evakuácii súčinná tiež s ďalšími štátmi s cieľom pomôcť občanom týchto krajín pri odchode z Libanonu. O využitie slovenských evakuačných letov do tejto chvíle požiadalo viac ako 40 občanov Arménska, Česka, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických či Srbska, ktorých má slovenský vojenský špeciál dopraviť do cyperskej Larnaky.

MEDZINÁRODNÉ OPERAČNÉ KRÍZOVÉ CENTRUM MZVEZ SR
 

Od 1. októbra 2024 je v prevádzke Medzinárodné operačné krízové centrum rezortu diplomacie. Občania SR v núdzi sa môžu na jeho pracovníkov obrátiť 24 hodín denne sedem dní v týždni na telefónnom čísle +421 2 5978 5978.


MZVEZ SR dôrazne odporúča, aby slovenskí občania v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí https://i.mzv.sk/registracia alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

OBČANIA SR V LIBANONE

V platnosti je cestovné odporúčanie 4. stupňa - ODPORÚČANIE OPUSTIŤ KRAJINU.

Veľvyslanectvo SR v Bejrúte je v kontakte s občanmi SR, ktorí prejavili záujem o evakuáciu. Občania SR, ktorí tak doposiaľ neurobili, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Bejrúte a registrovať sa na emailovej adrese [email protected] alebo telefonicky na čísle +961 81313423.

OBČANIA SR V IZRAELI

V platnosti je cestovné odporúčanie 3. stupňa - ODPORÚČANIE NECESTOVAŤ (necestovať do určitých oblastí).
Rezort diplomacie sa pozorne venuje aj aktuálnej situácii v Izraeli a v prípade potreby je pripravený poskytnúť nevyhnutnú pomoc občanom SR. Veľvyslanectvo SR v Tel Avive ani ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nezaznamenali záujem slovenských občanov o evakuáciu. Izraelský národný prepravca naďalej uskutočňuje lety a v prevádzke je tiež medzinárodné Letisko Bena Guriona v Tel Avive. Občania SR, ktorí sa ocitli v núdzi, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Tel Avive na telefónnom čísle +972 544556642.

OBČANIA SR V IRÁNE

V platnosti je cestovné odporúčanie 4. stupňa - ODPORÚČANIE OPUSTIŤ KRAJINU.
Rezort diplomacie sa pozorne venuje aj aktuálnej situácii v Iráne a v prípade potreby je pripravený poskytnúť nevyhnutnú pomoc občanom SR. Občania SR, ktorí sa ocitli v núdzi, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Teheráne na telefónnom čísle +98 9123848971.

Spomínate si na Jarčušku?! Znova sa ozval
V čase keď sme museli všetci poslúchať a prikazovali nám dodržiavať opatrenia, nariadenia, riadiť sa COVID automatom a podobne, istý pán infektológ a člen pandemickej komisie, Pavol Jarčuška, tancoval na svadbe bez respirátora a príkazy... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok