Putin môže osobne prísť na Blízky východ
03 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

LIBANON - Libanon požiadal Rusko o pomoc pri riešení konfliktu s Izraelom. Informuje web lenta.ru. Dodáva, že "Vladimír Putin môže osobne prísť na Blízky východ".

Libanonský veľvyslanec v Rusku Nassar varoval pred dlhotrvajúcim konfliktom na Blízkom východe

Libanon zároveň požiadal Rusko o diplomatickú pomoc pri riešení konfliktu na Blízkom východe, uviedol veľvyslanec krajiny v Ruskej federácii Shawki Bou Nassar.

Objasnil, že požiadal o zintenzívnenie diplomatického úsilia a kontaktov so všetkými zainteresovanými stranami a vplyvnými aktérmi na Blízkom východe a na celom svete vrátane OSN a iných medzinárodných organizácií.

Postoj Moskvy je daný a jasný

Moskva dala opakovane najavo, že ruskí predstavitelia opakovane volajú po podpore mierového riešenia.

Veľvyslanec Libanonu v Rusku dúfa, že Rusko bude pokračovať v dodávkach humanitárnej pomoci Libanonu, keďže podľa jeho názoru sa konflikt s Izraelom tak skoro neskončí. "Zdá sa, že tento konflikt môže trvať dlho, čo povedie k väčšiemu počtu vysídlených ľudí, a teda k ešte väčšej potrebe humanitárnej pomoci z Ruska a ďalších spriatelených krajín," priznal diplomat.

Rusko dodáva humanitárnu pomoc

Najnovšie špeciálny let ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dopravil do Libanonu 33 ton humanitárnej pomoci pre obyvateľov republiky. Boli dodané potraviny, lieky, nevyhnutné zásoby, ako aj elektrárne. Humanitárna pomoc bola doručená v súlade s pokynmi ruského prezidenta Vladimira Putina .

Putin môže osobne cestovať do Kataru, aby pomohol vyriešiť konflikt

Telegramový kanál RIA_Kremlinpool, ktorý má blízko Kremľu tiež informoval , že ruský prezident môže navštíviť Katar. Správa hovorí, že Moskva a Dauha teraz rokujú o načasovaní možnej návštevy Putina v Katare a katarského emíra v Rusku. Pravdepodobné dátumy cesty nie sú uvedené.

Takáto návšteva by sa mohla stať súčasťou úsilia o vyriešenie blízkovýchodného konfliktu.

Izrael útočí na Bejrút, Hizballáh tvrdí, že zastavil IDF

Dňa 3. októbra Izraelské obranné sily (IDF)zaútočili na centrálnu oblasť Bejrútu, hlavného mesta Libanonu. „Výbuch bol veľmi silný – je to na ďalšej ulici odo mňa, v Bashure. Do parlamentu je to päť minút chôdze. Rakety dopadli priamo na dom,“ povedal očitý svedok.

V ten istý deň militanti Hizballáhu oznámili , že za pomoci delostrelectva zastavili prenikanie IDF na libanonské územie. Deň predtým sa zistilo , že Hizballáh prvýkrát vstúpil do boja s izraelskými pešiakmi v južnej časti Libanonu pri dedine Odais. Hizballáh povedal, že bojovníci IDF ustúpili.

Izrael vyhlásil generálneho tajomníka OSN Guterresa za personu non grata
Generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi zakázal Tel Aviv vstup do Izraela. Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz vyhlásil generálneho tajomníka OSN za personu non grata. Dostal zákaz vstupu do židovského štátu. Zaznamenal spravodajský... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok